Προς εκτόνωση η ένταση: Οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο αίρουν τα οδοφράγματα

 
kosovo

Ενημερώθηκε: 29/12/22 - 07:49

Οι Σέρβοι του Κοσόβου, που απέκλειαν δρόμους στο βόρειο τμήμα του επί 19 ημέρες, συμφώνησαν να αρχίσουν να αίρουν τα οδοφράγματα από σήμερα το πρωί, μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ για να αποκλιμακωθεί η ένταση.

Ο σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, έπειτα από συνάντηση με σέρβους κατοίκους του βόρειου Κοσόβου στη σερβική πόλη Ράσκα, επιβεβαίωσε πως η άρση των οδοφραγμάτων θα ξεκινήσει το πρωί.

«Είναι μακρά διαδικασία, θα πάρει χρόνο», σημείωσε ο κ. Βούτσιτς.

Συμπλήρωσε ότι η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες, που μεσολαβούν στις συνομιλίες του Βελιγραδίου και της Πρίστινας για να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα, εγγυήθηκαν πως οι Σέρβοι που έστησαν τα οδοφράγματα δεν θα αντιμετωπίσουν ποινές διώξεις.

Για πάνω από 20 χρόνια, το Κόσοβο αποτελεί πηγή εντάσεων ανάμεσα στη Δύση, μεγάλο μέρος της οποίας υποστήριξε την ανεξαρτησία του, και τη Ρωσία, που υποστηρίζει τη Σερβία στην προσπάθειά της να εμποδίσει την ένταξη της Πρίστινας σε διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ.

Οι ΗΠΑ, το NATO και η ΕΕ απαίτησαν τα μέρη να ασκήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, καθώς οι αρχές στο Κόσοβο έκλεισαν τρίτη συνοριακή διέλευση χθες Τετάρτη και οι εντάσεις με τους Σέρβους της περιοχής ανέβηκαν περαιτέρω.

Η KFOR, η νατοϊκή αποστολή στο Κόσοβο, διαβεβαίωσε πως υποστηρίζει «τον διάλογο» των πλευρών για να αποκλιμακωθεί η ένταση, έπειτα από πολυήμερα επεισόδια.

Τη Δευτέρα, το Βελιγράδι έθετε τον σερβικό στρατό στον «υψηλότερο βαθμό ετοιμότητας για μάχη».

Το Κρεμλίνο διέψευσε την κατηγορία του υπουργείου Εσωτερικών του Κοσόβου πως επιδιώκει την «αποσταθεροποίησή του», ενώ έκρινε πως το Βελιγράδι υπερασπίζει τα δικαιώματα των Σέρβων της περιοχής.

Τα οδοφράγματα στο Κόσοβο στήθηκαν από εκατοντάδες εκ των 120.000 Σέρβων του Κοσόβου μετά τη 10η Δεκεμβρίου, μετά τη σύλληψη σέρβου πρώην αστυνομικού, παραλύοντας την κυκλοφορία. Δικαστήριο αποφάσισε να αποφυλακιστεί και να τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση κατόπιν εισήγησης εισαγγελέα, προκαλώντας οργή κι αντιδράσεις στην Πρίστινα, ιδίως από τον πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι: «είμαι πολύ περίεργος να μάθω ποιος εισαγγελέας έκανε την εισήγηση και ποιος δικαστής την ενέκρινε», είπε χθες Τετάρτη ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Κοσόβου.

Το Κόσσοβο ανακύρηξε την ανεξαρτησία του το 2008 με τη στήριξη της Δύσης μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία του 1998. Πέντε χώρες της ΕΕ, η Ισπανία, η Ρουμανία, η Σλοβακία η Ελλάδα και η Κύπρος, δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του και δεν αναμένεται να το κάνουν τα προσεχή χρόνια, ενώ το Κόσοβο δεν είναι μέλος του ΟΗΕ. Το Κόσοβο δεν αναγνώρισαν επίσης η Κίνα και η Ρωσία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ