Αν οι Γερμανοί μπορούσαν να εκλέξουν απευθείας τον Καγκελάριο, τότε το 51% θα επέλεγε τον επικεφαλής των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ και μόνο το 24% την ηγέτη των Χριστιανοδημοκρατών Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid για την Bild am Sonntag.
Οι Πράσινοι είναι η ισχυρότερη πολιτική δύναμη στη Γερμανία με ποσοστό 27% σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα, αλλά και τη σφυγμομέτρηση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα απο τα δίκτυα RTL / n-tv και το "Trend Barometer".
«Το πράσινο δίδυμο -η Ανναλένα Μπάερμποκ και ο Ρόμπερτ Χάμπεκ- εκτοξεύουν το οικολογικό κόμμα με μια ρεαλιστική, μετριοπαθή και ευέλικτη πολιτική που προσελκύει ψηφοφόρους από όλα τα κόμματα» γράφει η ισπανική εφημερίδα El Periodico.
Οι Πράσινοι από το 1979 που ιδρύθηκαν, καθιέρωσαν μια ισοτιμία ισότητας των φύλων έτσι ώστε στην ηγεσία του κόμματος να υπάρχει ένας άνδρας και μια γυναίκα. Από τότε που υιοθέτησαν τη διμερή, για πρώτη φορά η Ανναλένα Μπάερμποκ και ο Ρόμπερτ Χάμπεκ οδηγούν το κόμμα των Πρασίνων στην κορυφή, προσθέτει η ισπανική εφημερίδα.
Στις 27 Ιανουαρίου του 2018, οι Πράσινοι εξέλεξαν στο συνέδριό τους το νέο ηγετικό δίδυμο, που είναι μέρος της ρεαλιστικής πτέρυγας του κόμματος και επιδιώκει συμφωνίες και συνεργασίες που θα αυξήσουν την επιρροή τους και θα ενισχύσουν τη δύναμή τους. Παρόλο που λίγοι το πίστευαν τότε, το διδυμο Ανναλένα-Ρόμπερτ έχει γίνει από τα πιο σημαντικά πολιτικά πρόσωπα στη χώρα.
Ο Χάμπεκ εξελέγη με το 83% των ψήφων. Σε ηλικία 49 ετών, ο πράσινος ηγέτης ήταν στην καλύτερη πολιτική του στιγμή, αφού ήταν υπουργός Περιβάλλοντος του κρατιδίου Σλέσβινγκ Χολστάιν. Φιλόσοφος και συγγραφέας, ο Χάμπεκ είναι ένας πεπεισμένος Ευρωπαίος που υποστηρίζει τη μεγαλύτερη κοινωνική συνεισφορά της Γερμανίας και θεωρεί το κόμμα του ως κέντρο διαφόρων συμμαχιών. Στις αρχές του έτους αποφάσισε μαλιστα να εγκαταλείψει το Twitter υποστηρίζοντας ότι τον κάνει «πιο επιθετικό».
Η Μπάερμποκ, 38 ετών, εξελεγη με το 65% των ψήφων. Πολιτειολόγος και δικηγόρος, είχε κάνει καριέρα στη γερμανική περιφερειακή πολιτική μέχρι να κάνει το άλμα στην πρώτη γραμμή και τώρα θεωρείται ως η πραγματική δύναμη του κόμματος. Αν η κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού πέσει, θα πιέσουμε για νέες εκλογές με στόχο να έρθουν οι Πράσινοι στην εξουσία, λέει η Μπάερμποκ και προσθέτει με έμφαση: «Δεν είμαστε ο εφεδρικός τροχός».
Σημείο αναφοράς
Οι Πράσινοι έγιναν για πρώτη φορά το νέο σημείο αναφοράς στη γερμανική κέντρο-αριστερά και ήδη σε 9 από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια έχουν στόχο να αποσπάσουν απο τους συντηρητικούς την πρωθυπουργία. «Αυτή η συνεχής βελτίωση οφείλεται στο συντηρητικό μετασχηματισμό στη Γερμανία, την καταστροφή του δικομματισμού αλλά και την εκλαΐκευση της πολιτικής των Πρασίνων» λέει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ στελεχος του κόμματος στη Βρέμη.
Νέοι και μορφωμένοι, οι δύο ηγέτες των Πρασίνων είναι μια ζωντανή αποτύπωση του εκλογικού σώματος του κόμματος. Και οι δύο έχουν βάλει στην πρώτη γραμμή του αγώνα τους την κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές πτυχές της γερμανικής πολιτικής κουλτούρας. Έτσι, σε μια προσπάθεια να επεκτείνουν το κέντρο βάρους των Πράσινων και να διαφοροποιήσουν τη βάση των ψηφοφόρων τους, Ανναλένα και Ρόμπερτ προτάσσουν θέματα οπως η ψηφιοποιήση της γεωργίας, την εξάλειψη του ορίου υποδοχής προσφύγων, ενώ δίνουν περισσότερη έμφαση στην ενίσχυση της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών.
Ευέλικτη επιτυχία
Οι δυο Πράσινοι ηγέτες σχεδιάζουν να αυξήσουν τη βασική εκπαίδευση, να βοηθήσουν τους ανέργους, να δημιουργήσουν έναν πράσινο φόρο και να αναδιανείμουν τον πλούτο.
Όπως λέει η ίδια πηγή στο ΑΠΕ/ΜΠΕ «οι Γερμανοί Πράσινοι θέλουν να δείξουν ότι ο ριζοσπαστισμός είναι ο νέος ρεαλισμός».
Μεταξύ των αλλαγών που προτείνουν ειναι η κατάργηση της πολιτικής του μηδενικού ελλείμματος που εμπεριέχεται στο Σύνταγμα και απαγορεύει στα ομοσπονδιακά κρατιδια να δανείζονται και να ζητούν περισσότερες δημόσιες επενδύσεις. Ο Χάμπεκ έχει αφήσει ακόμη και την πόρτα ανοικτή για να απαλλοτριώσει διαμερίσματα μεγάλων ιδιοκτητών για να προωθήσει ενα προγραμμα κοινωνικής κατοικίας.
Όπως έχουν καταστήσει πάντως σαφές στους συμμάχους τους σε οκτώ διαφορετικά κρατίδια, το μήνυμα των Πρασίνων μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το ποιοι διαπραγματεύονται και να προσαρμόζεται ώστε να υπαρξουν συμφωνίες που να τους επιτρέπουν να συνεχίσουν να επηρεάζουν τη γερμανική πολιτική. Αυτή η στρατηγική ευελιξίας φαίνεται να αποδίδει. Εάν θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ψηφοφόρων, μένει φυσικά να το δούμε.