Η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ασιατικών κρατών εμμένοντας στα μέτρα κατά της Covid-19 και θέτοντας σε καραντίνα οποιονδήποτε έρχεται σε επαφή με άτομα που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό, είπε σήμερα αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Η περιοχή της Ευρώπης του ΠΟΥ, που συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία, κατέγραψε 8.500 θανάτους την περασμένη εβδομάδα και οι μισές από τις χώρες βλέπουν αύξηση 50% των κρουσμάτων, δήλωσε ο Μάικ Ράιαν, ο κορυφαίος επιστήμονας του ΠΟΥ για τη διαχείριση εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.
Τους τελευταίους μήνες, οι αρχές στην Αυστραλία, την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα μείωσαν τη διασπορά ανιχνεύοντας τα κρούσματα, απομονώνοντάς τα και επιβάλλοντας καραντίνα στις επαφές τους, εξήγησε ο αξιωματούχος.
Οι πληθυσμοί τους επέδειξαν «υψηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης» στις κυβερνήσεις τους, που διατήρησαν τα μέτρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
«Με άλλα λόγια, πέρασαν τη γραμμή του τερματισμού και την ξεπέρασαν και συνέχισαν να τρέχουν, διότι γνώριζαν ότι ο αγώνας δεν είχε τελειώσει, η γραμμή του τερματισμού ήταν εσφαλμένη. Πάρα πολλές χώρες όρισαν μια φανταστική γραμμή τερματισμού και όταν την πέρασαν, αυτό ενδεχομένως να επιβράδυνε ορισμένες από τις ενέργειές τους», σημείωσε ο Ράιαν.
«Οι χώρες στην Ασία, τη νότια Ασία, τον δυτικό Ειρηνικό, που, κατά την άποψή μου, ήταν επιτυχημένες, συνέχισαν αυτές τις ενέργειες-κλειδιά», πρόσθεσε.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους προέτρεψε τις αρχές να επιμείνουν στη μάχη εναντίον του ιού, που έχει προσβάλει 40 εκατομμύρια ανθρώπους και έχει σκοτώσει περισσότερους από 1 εκατομμύριο, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.
«Γνωρίζω ότι υπάρχει κόπωση, όμως ο ιός έδειξε ότι όταν στρέφουμε αλλού το βλέμμα μας, μπορεί να εκτιναχθεί ξανά με ιλιγγιώδη ταχύτητα και να απειλήσει νοσοκομεία και συστήματα υγείας», προειδοποίησε ο Τέντρος.
COVID-19: Ενίσχυση περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη. Στα 40 εκατ. τα κρούσματα παγκοσμίως
Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Βέλγιο, υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους στην Ελβετία, νέοι περιορισμοί στην Ιταλία: σκληραίνουν τα μέτρα στην Ευρώπη στην προσπάθεια των κρατών να περιορίσουν την εξάπλωση του δεύτερου κύματος του κορονοϊού, από τον οποίο έχουν ήδη χάσει τη ζωήτους 250.000 άνθρωποι στη Γηραιά Ήπειρο και έχουν μολυνθεί 40 εκατομμύρια παγκοσμίως.
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης αυτής, η Ευρώπη βασίζεται σε ένα σχέδιο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, την επιτυχία του οποίου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε «κρίσιμη».
Από την πλευρά της η Κίνα, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο κορονοϊός τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε αύξηση του ΑΕΠ της το τρίτο τρίμηνο του έτους κατά 4,9%.
Περισσότερα από 40 εκατομμύρια κρούσματα covid-19 έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο. Τις τελευταίες ημέρες ανακοινώθηκαν περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια νέες μολύνσεις, η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδος από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Με περισσότερους από 8.000 νεκρούς μέσα σε επτά ημέρες, η Ευρώπη ανακοίνωσε τον βαρύτερο εβδομαδιαίο απολογισμό της από τα μέσα Μαΐου.
Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Βέλγιο
Στο Βέλγιο καφέ και εστιατόρια θα κλείσουν για τέσσερις εβδομάδες, ενώ απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τα μεσάνυκτα ως τις 05:00 από σήμερα προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της covid-19.
Μέχρι πρότινος το μέτρο αφορούσε μόνο τα καφέ των Βρυξελλών και θα διαρκούσε ως τις αρχές Νοεμβρίου.
Την Παρασκευή η χώρα των 11,5 εκατομμυρίων κατοίκων μετρούσε σχεδόν 192.000 κρούσματα covid-19 και 10.327 θανάτους, καθιστώντας τη την ευρωπαϊκή χώρα με τους περισσότερους νεκρούς σε σχέση με τον πληθυσμό της.
Στην Ιταλία ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε χθες νέα μέτρα, τα οποία θα ισχύουν από σήμερα για μπαρ και εστιατόρια, ενώ πλέον απαγορεύονται οι γιορτές και τα τοπικά πανηγύρια, όπως και τα ερασιτεχνικά ομαδικά αθλήματα, ενώ επεκτείνεται η τηλεργασία.
Τα εστιατόρια στην Ιταλία θα πρέπει να αναφέρουν την χωρητικότητά τους, να κλείνουν το αργότερο να μεσάνυκτα και να επιτρέπουν έως έξι άτομα ανά τραπέζι. Τα μπαρ θα κλείνουν στις 18:00, αν δεν έχουν θέσεις καθήμενων.
Το 75% των δημοσίων υπαλλήλων θα εργάζεται από το σπίτι, ενώ η κυβέρνηση συστήνει έντονα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να πράξουν το ίδιο.
«Δεν μπορούμε να χάσουμε χρόνο. Πρέπει να εφαρμόσουμε μέτρα για να αποφύγουμε ένα νέο γενικό lockdown το οποίο θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την οικονομία», τόνισε ο Κόντε.
Η Ιταλία είναι πλέον αντιμέτωπη με ανησυχητική άνοδο των μολύνσεων του κορονοϊού: για πρώτη φορά την Παρασκευή ξεπέρασε τα 10.000 νέα ημερήσια κρούσματα.
Στην Ελβετία, η οποία είχε γλιτώσει από το πρώτο κύμα της πανδημίας την άνοιξη, παρατηρείται ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων covid-19 και πλέον η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους κλειστούς δημόσιους χώρους, τα αεροδρόμια, τις στάσεις λεωφορείων και τραμ και τους σταθμούς των τραίνων. Παράλληλα έχουν περιοριστεί οι δημόσιες συγκεντρώσεις και συστήνεται η τηλεργασία.
Με 1.822 νεκρούς για 8,6 εκατομμύρια κατοίκους η Ελβετία είναι η χώρα της Ευρώπης όπου η ασθένεια εξελίχθηκε πιο γρήγορα την προηγούμενη εβδομάδα.
Στην Τσεχία, η οποία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων και θανάτων ανά 100.000 κατοίκους στην Ευρώπη, η κυβέρνηση ζήτησε από τον στρατό να δημιουργήσει ένα νοσοκομείο εκστρατείας με 500 κλίνες για ασθενείς με κορονοϊό έξω από την Πράγα.
Στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, τη Βαρσοβία, το μεγάλο εθνικό στάδιο θα μετατραπεί εν μέρει σε νοσοκομείο για ασθενείς με covid-19.
Η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες λόγω της αύξησης των κρουσμάτων Covid-19
Η κυβέρνηση της Σλοβενίας κήρυξε σήμερα κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων της COVID-19 υπερδιπλασιάστηκε την περασμένη εβδομάδα σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα.
Η κυβέρνηση απαγόρευσε τις μετακινήσεις μεταξύ περιοχών που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία και ανακοίνωσε απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21.00 έως τις 06.00 από σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Άλες Χόις σε συνέντευξη Τύπου.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα απαγορευθούν όλες οι δημόσιες και θρησκευτικές τελετές, ενώ μειώνεται ο αριθμός των ανθρώπων που επιτρέπεται να συναθροίζονται σε έξι από δέκα.
Η Σλοβενία, που δεν είχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία έως τώρα, ανακοίνωσε 4.845 κρούσματα κορονοϊού την περασμένη εβδομάδα, με τον αριθμό τους να καταγράφει αύξηση από τα 2.255 περιστατικά που καταγράφηκαν μια εβδομάδα νωρίτερα.
Αυστρία-κορονοϊός: Αυστηρότερα μέτρα από την ερχόμενη Παρασκευή για την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19 σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ανακοίνωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Την ενίσχυση των μέτρων καταπολέμησης της πανδημίας του κορονοϊού στην Αυστρία, σε ομοσπονδιακό πλέον επίπεδο, από την ερχόμενη Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε το μεσημέρι στη Βιέννη ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, έπειτα από τηλεδιάσκεψη με τους κυβερνήτες των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων.
Εξακολουθούν να ισχύουν οι κανόνες απόστασης και η χρήση προστατευτικής μάσκας εκεί όπου προβλεπόταν μέχρι σήμερα, ανέφερε ο ίδιος, ενώ, καλώντας για μία ακόμη φορά σε ανάληψη προσωπικής ευθύνης και σε συνεισφορά όλων, τόνισε πως και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει επίσης να λάβει μέτρα, που «γνωρίζουμε ότι δεν είναι δημοφιλή, αλλά είναι απαραίτητα».
Από την Παρασκευή, οι ιδιωτικές συγκεντρώσεις θα περιορίζονται σε έως έξι ενήλικες σε εσωτερικούς χώρους και σε δώδεκα άτομα σε εξωτερικούς χώρους και αυτό ισχύει παντού - σε εστιατόρια, σε μαθήματα γιόγκα, σε σχολές χορού, σε πάρτι γενεθλίων και γάμους, ενώ οι μόνες εξαιρέσεις είναι οι κηδείες και οι επαγγελματικές συναντήσεις.
Σε ιδιωτικούς χώρους αυτό δεν μπορεί να ελεγχθεί και δεν υπάρχει νομική βάση γι' αυτό, όπως ο ίδιος σημείωσε, ωστόσο ο καγκελάριος ζήτησε από τον πληθυσμού να τηρήσει και εκεί με αίσθημα ευθύνης τους κανόνες.
Δημόσιες εκδηλώσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν, έπειτα από σχετική έγκριση, με μέγιστο αριθμό συμμετοχής 1.000 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 1.500 άτομα σε εξωτερικούς χώρους, αλλά μόνο με σταθερά καθορισμένα καθίσματα, χρήση μάσκας καθ 'όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης και χωρίς κατανάλωση φαγητού ή ποτού. Επιπλέον τα ομόσπονδα κρατίδια έχουν την επιλογή να επιβάλουν ωράρια λειτουργίας ή άλλα μέτρα.
Ο Αυστριακός καγκελάριος χαρακτήρισε την κατάσταση σε όλη την Ευρώπη εξαιρετικά δύσκολη, και όσον αφορά την κατάσταση στην Αυστρία, επισήμανε πως, "εάν η τάση συνεχιστεί έτσι, θα έχουμε 6.000 νέες λοιμώξεις την ημέρα τον Δεκέμβριο, οι επόμενοι μήνες θα είναι ένα κατόρθωμα και όσο καλύτερα κρατήσουμε ενωμένοι, όσο καλύτερα συμμετέχει ο καθένας, τόσο καλύτερα θα ξεπεράσουμε την κατάσταση".
Από την πλευρά του, ο προερχόμενος από τους συγκυβερνώντες Πράσινους υπουργός Υγείας Ρούντολφ 'Ανσομπερ χαρακτήρισε επίσης «ανησυχητική» την κατάσταση στην Αυστρία, σημειώνοντας ότι, «όπως και την άνοιξη, η κατάσταση είναι μια πρόκληση και αυτό που μπορέσαμε να κάνουμε τότε, μπορούμε να κάνουμε και τώρα».
Ο ίδιος επισήμανε πως υπάρχουν επίσης «αρκετές» περιπτώσεις μόλυνσης σε οίκους φροντίδας ηλικιωμένων, γι' αυτό και αναπτύσσονται σχέδια πρόληψης και προβλέπονται ενιαίοι κανόνες για υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους επισκέπτες και το προσωπικό, καθώς και τακτικά τεστ.
"Η κατάσταση επιδεινώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη και επίσης αυξάνεται ο αριθμός των ομόσπονδων κρατιδίων που πλήττονται στην Αυστρία με αυξανόμενες νέες μολύνσεις", ανέφερε εξάλλου ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος στην σημερινή τηλεδιάσκεψη συμμετείχε μαζί με τον αντικαγκελάριο και αρχηγό των συγκυβερνώντων Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ, καθώς και με τους υπουργούς Υγείας Ρούντολφ 'Ανσομπερ και Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ.
Μπροστά στους ημερήσιους αριθμούς-ρεκόρ νέων κρουσμάτων, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε απευθύνει χθες, μέσω βίντεο στο Facebook, επείγουσα έκκληση συνοχής προς τον πληθυσμό "για να κρατηθεί σε χαμηλό επίπεδο ο αριθμός των μολύνσεων με κορονοϊό", επισημαίνοντας ότι "εναπόκειται σε όλους μας να αποτρέψουμε το δεύτερο lockdown, μειώνοντας τις κοινωνικές επαφές, απέχοντας από εορτασμούς, μεγάλες ιδιωτικές συγκεντρώσεις και πάρτι".
Ο ίδιος, στο βίντεο με τίτλο "Η κατάσταση στην Αυστρία είναι σοβαρή", προδιέθετε τον πληθυσμό για "ένα δύσκολο φθινόπωρο και έναν δύσκολο χειμώνα, ένα εξαιρετικά δύσκολο χρονικό διάστημα με περιορισμούς, αναγκαία μέτρα και αποχή", ενώ επαναλάμβανε την εκτίμησή του ότι το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς θα υπάρχει το εμβόλιο και ως εκ τούτου η επιστροφή στην κανονικότητα.
Σήμερα, τα αυστριακά υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών ανέφεραν 1.121 νέα κρούσματα κοροναϊού τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ συνολικά 65.927 άνθρωποι στην Αυστρία έχουν προσβληθεί με κορονοϊό από την αρχή της πανδημίας και σε 18.601 ανέρχονται τα ενεργά κρούσματα.
Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, 799 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο και από αυτούς οι 145 βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ οι θάνατοι έχουν φθάσει μέχρι σήμερα τους 904.
Άνοιξε το Μεγάλο Τέμενος
Αλλού στον κόσμο, οι περιορισμοί έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν.
Η Σαουδική Αραβία άνοιξε χθες Κυριακή για τους πιστούς τον ιερότερο χώρο του ισλάμ, έπειτα από επτά μήνες, και αύξησε σε 15.000 ημερησίως τον αριθμό των προσκυνητών που μπορούν να επισκεφθούν τη Μέκκα.
Στο Ισραήλ βρεφονηπιακοί σταθμοί, παιδικοί σταθμοί, εθνικά πάρκα, παραλίες και επιχειρήσεις που δεν δέχονται κοινό άνοιξαν και πάλι. Οι 9 εκατομμύρια Ισραηλινοί θα μπορούν πλέον να μετακινούνται σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου από το σπίτι τους.
Την άνοιξη το Ισραήλ είχε άρει γρήγορα το πρώτο lockdown, προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία της χώρας. Όμως τον Σεπτέμβριο κατέγραψε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά μολύνσεων παγκοσμίως. Συνολικά οι αρχές έχουν καταγράψει περισσότερες από 302.800 μολύνσεις covid-19 και σχεδόν 2.200 θανάτους.
Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς (219.674). Ακολουθούν η Ινδία και η Βραζιλία με 114.610 νεκρούς και 153.905 νεκρούς αντίστοιχα.