Το Politico δίνει πέντε λόγους που το 2025 μπορεί να είναι καλύτερο από το 2024

 
δδδ

Πηγή Φωτογραφίας: Julia Demaree Nikhinson/Copyright 2024 The AP

Ενημερώθηκε: 02/01/25 - 17:14

Ευοίωνες είναι οι προβλέψεις του Politico για το 2025, με τον ιστότοπο να εκφράζει αισιοδοξία για τη νέα χρονιά, σε αντίθεση με διάφορους εμπειρογνώμονες που εικάζουν ότι πολλά από τα προβλήματα του 2024 θα μας δυσκολέψουν και το έτος που διανύουμε.

Οι μέρες που έπονται μπορεί να αποτελούν γρίφο για τους πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές, αλλά και για όλους όσοι επιχειρούν — ως σύγχρονες Πυθίες — να μαντέψουν το μέλλον.

Υπήρχαν πάντως πολλοί που επέμεναν ότι το διαδίκτυο θα αποτύχει και ότι η τηλεόραση δεν θα είχε ποτέ μεγάλη επιτυχία. Ακόμη και ο σχεδόν αλάνθαστος πολιτικός αναλυτής των ΗΠΑ, Άλαν Λίχτμαν, υπέπεσε φέτος σε σφάλμα, εκτιμώντας ότι η εκλεκτή του απερχόμενου προέδρου, Κάμαλα Χάρις, θα βάλει στο περιθώριο τον δισεκατομμυριούχο Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, αναγνωρίζοντας ότι οι προβλέψεις είναι μια απρόβλεπτη τέχνη, το Politico παραθέτει πέντε σενάρια που θα μπορούσαν να μας κάνουν αισιόδοξους για τη νέα χρονιά.

1. Τέλος στους πολέμους

Ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί να φαίνεται παράδοξος ως ειρηνοποιός, ωστόσο, κατά την προεκλογική του εκστρατεία υποσχέθηκε ότι θα «σταματήσει τις εχθροπραξίες» που μαίνονται σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων της Μέσης Ανατολής και της Ουκρανίας. Μπορεί και να τα καταφέρει, σχολιάζει το Politico.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποστήριξε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας θα τελειώσει «γρηγορότερα» εάν ο Τραμπ επιστρέψει στην εξουσία. Ίσως, απλώς να προσπαθούσε να δείξει προθυμία για διαπραγματεύσεις.

Η άρνηση σε μια τέτοια πρόταση θα ήταν πιθανό να προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του πρώην παρουσιαστή ριάλιτι, οπότε είναι καλύτερο να αφήσουμε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να φανεί ως ο «δύσκολος» της υπόθεσης.

Πάντως, σε κάποιους κύκλους των Βρυξελλών, υπάρχει κρυφή ανακούφιση για το ενδεχόμενο ο Τραμπ να τερματίσει τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας. Ορισμένοι μάλιστα πιστεύουν ότι είναι πιο πιθανό να εξασφαλίσει μια καλύτερη συμφωνία με τη Μόσχα από ό,τι η Καμάλα Χάρις, εάν αυτός αναλάμβανε εκ νέου το προεδρικό αξίωμα.

Παρά τις δυτικές υποσχέσεις να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας «όσο χρειαστεί», ενισχύεται επίσης η συνειδητοποίηση ότι ο πόλεμος είναι αδύνατο να κερδηθεί εάν ο στόχος είναι η πλήρης ανάκτηση όλων των εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία.

Εάν, όμως, ο Τραμπ μεσολαβήσει για μια συμφωνία που περιλαμβάνει εδαφικές παραχωρήσεις για την Ουκρανία, τότε υπάρχει το επιπλέον πλεονέκτημα ότι μπορεί να κατηγορηθεί για αυτές τις υποχωρήσεις, αφήνοντας τα «γεράκια» της Ευρώπης και των ΗΠΑ χωρίς τύψεις για τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις τους.

Στη Μέση Ανατολή, οι υπερεθνικιστές του Ισραήλ και οι Εβραίοι δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους για την επανεκλογή του Τραμπ και τις επιλογές του στην εξωτερική πολιτική. Όλα δείχνουν ότι ο Τραμπ θα τους δώσει ό,τι θέλουν.

Σε τελική ανάλυση, ο υποψήφιος πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Μάικ Χάκαμπι, έχει απορρίψει την ιδέα ότι υπάρχει ένας λαός που ονομάζεται Παλαιστίνιοι, διακηρύσσοντας ότι πρέπει να εκτοπιστούν.

Παρόλα αυτά, ο σύζυγος της Μελάνια Τραμπ δεν έδωσε στον Νετανιάχου αυτό που ήθελε την τελευταία φορά που ήταν στο Οβάλ Γραφείο, δηλαδή μια επικύρωση της προσάρτησης της Δυτικής Όχθης ή τουλάχιστον των ισραηλινών οικισμών.

Ο Τραμπ δεν ξεχνάει τη «γκάφα» του Ισραηλινού πρωθυπουργού, όταν έσπευσε να συγχαρεί τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν το 2020, την ώρα που ο ίδιος αμφισβητούσε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

Εάν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός περιμένει μια εύκολη νίκη, «νομίζω ότι θα απογοητευτεί και θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει την προσέγγισή του, γιατί ο Τραμπ θέλει να τερματίσει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή σχεδόν όσο και στην Ουκρανία», είπε ένας Ρεπουμπλικανός διαμεσολαβητής, όπως γράφει το Politico.

Ο ιστότοπος προβλέπει επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι θα λάβουν ένα κομμάτι γης από τη Δυτική Όχθη και μια κατεστραμμένη Γάζα για το κράτος τους, με την Ουκρανία να χάνει το 20% του εδάφους της.

2. Αποχαιρετώντας την Pax Americana

Η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο πιθανότατα σημαίνει το τέλος της αμερικανικής ηγεμονίας όπως την ξέρουμε.

Στη διάρκεια της προηγούμενης θητείας του, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πίστευαν ότι θα μπορούσαν να αντέξουν τη θύελλα μέχρι να επανέλθει η «παλιά κανονικότητα». Ωστόσο, μήπως ήρθε η κατάλληλη στιγμή για την Ευρώπη να σταθεί στα πόδια της; διερωτάται το Politico.

Με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ίσως αυτή είναι η ώθηση που χρειάζονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες για να καθορίσουν τη δική τους μοίρα. Μπορεί να είναι ένα τραυματικό γεγονός, αλλά η «ανάπτυξη» πάντα συνοδεύεται από πόνο, όπως τα μωρά που βιώνουν την ενόχληση όταν βγάζουν τα πρώτα τους δοντάκια.

3. Προσαρμογή αντί για μείωση

Η επίτευξη του στόχου για μηδενικές εκπομπές άνθρακα φαντάζει τελικά ένα όνειρο θερινής νυκτός.

Το 2025, περισσότερες χώρες ίσως στραφούν στην ιδέα της προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αντί να προσπαθούν να μειώσουν τις εκπομπές των ρύπων.

Η φετινή διάσκεψη για το κλίμα (COP 29) στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και με αρκετή δόση ρεαλισμού.

Υπάρχουν, όμως, κάποια νησιά που βρίσκονται σε χαμηλό υψόμετρο και, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, μπορεί να βυθιστούν. Όπως οι ίδιοι επισημαίνουν: «Ποιος μπορεί να τα βρει στον χάρτη, ούτως ή άλλως;».

4. Τραμπ, Μασκ και... τρέλα

Η αλληλοκαταστροφή που θεωρείται αναπόφευκτη μεταξύ των δύο ανδρών — Τραμπ και Μασκ — υπόσχεται ένα ανεπανάληπτο θέαμα.

Οι πιστοί του Τραμπ πιστεύουν ότι η σχέση στοργής δεν θα διαρκέσει, καθώς οι δύο ισχυρογνώμονες άντρες είναι πιθανό να διασταυρώσουν τα ξίφη τους, μάλιστα σε πολύ έντονο ύφος.

Όταν συμβεί αυτή η «έκρηξη», το κοινό αναμένει ένα θέαμα πιο φαντασμαγορικό από τους εορτασμούς της 4ης Ιουλίου (Ημέρα της Ανεξαρτησίας).

5. Ο νέος κόσμος της τεχνητής νοημοσύνης

Η εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι εδώ και εγκυμονεί όχι μόνο ανησυχίες αλλά και ευκαιρίες.

Ενώ ορισμένοι εκφράζουν φόβους ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα καταστήσει τις δημοκρατίες πιο ευάλωτες σε παραπληροφόρηση, υπάρχουν άλλοι που βλέπουν τα πράγματα πιο αισιόδοξα.

Ήδη, η εταιρεία Neuralink του πανίσχυρου επιχειρηματία και υπουργού Αποτελεσματικότητας στην κυβέρνηση Τραμπ, Έλον Μασκ, έχει προχωρήσει σε εμφυτεύματα εγκεφάλου-υπολογιστή σε ασθενείς, φέρνοντας την εποχή που δεν θα χρειάζεται να φωνάζουμε την Alexa, αλλά απλώς να σκεφτόμαστε τις εντολές που θέλουμε να της δώσουμε, με την ίδια να τις υλοποιεί.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ