Πόλεμος στην Ουκρανία – 45η ημέρα: Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης το χτύπημα σε αμάχους στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Κραματόρσκ, στην Ανατολική Ουκρανία, όπου οι νεκροί ξεπέρασαν τους 50. Η Ουκρανική πλευρά χρεώνει την επίθεση στη Ρωσία, ενώ η Μόσχα και οι ρωσόφωνοι την αποδίδουν στον Ουκρανικό στρατό.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως αναμένει να υπάρξει αποφασιστική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας μετά την πυραυλική επίθεση που έπληξε σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Κραματόρσκ, την οποία χαρακτήρισε εσκεμμένη ρωσική επίθεση εναντίον αμάχων.
Παράλληλα, σοκ προκαλούν οι καταγγελίες για βιασμούς ανηλίκων από Ρώσους στρατιωτικούς στην Μπούκα αλλά και οι μαρτυρίες των Ουκρανών αιχμαλώτων στο Τσερνόμπιλ που μίλησαν για μια παραλίγο πυρηνική καταστροφή.
Σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, υπάρχει συμφωνία για διάνοιξη 10 ανθρωπιστικών διαδρόμων, προκειμένουν να επιτευχθεί η εκκένωση αμάχων από περιοχές που βρίσκονται υπό πολιορκία. Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγεται και ένας διάδρομος για τη Μαριούπολη, σημειώνει το Κίεβο.
Στην ανατολική Ουκρανία στρέφει πλέον το βλέμμα του ο Ρωσικός στρατός, με απώτερο στόχο την ολοκληρωτική κατάληψη της περιοχής του Ντονμπάς. Χιλιάδες επιπλέον ρώσοι στρατιωτικοί συγκεντρώνονται στα όρια της ουκρανικής πόλης του Χαρκόβου, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο ρωσικός στρατός συγκεντρώνει δυνάμεις για να ξεκινήσει επιχείρηση για την κατάληψη της περιοχής Ντονμπάς. Την ίδια ώρα το βρετανικό υπ. Άμυνας λέει πως οι Ρώσοι θα επικεντρώνονται στη κατάληψη της Μαριούπολης και του Νικολάεφ.
Ο Βάντιμ Τόκαρ, ο δήμαρχος του χωριού Μακάριφ, περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά του Κιέβου, υποστήριξε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι 132 άμαχοι βρέθηκαν δολοφονημένοι.
Οι αρχές της Οδησσού επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη, λόγω της διευρυμένης απειλής για νέα χτυπήματα, σύμφωνα με τις στρατιωτικές αρχές της περιφέρειας.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι δυνάμεις της Μόσχας κατέστρεψαν μια αποθήκη πυρομαχικών στην αεροπορική βάση «Μιρχορόντ», στην περιοχή της Πολτάβα, στην κεντρική Ουκρανία. Σύμφωνα με τη Ρωσία, κατεστράφησαν επίσης ένα μαχητικό αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο του ουκρανικού στρατού.
Για «ταχεία εκκίνηση» της ενταξιακής διαδικασίας της Ουκρανίας στην ΕΕ μίλησε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Η απόφαση της κυβέρνησης της Σλοβακίας να παραδώσει το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300 της χώρας στην Ουκρανία προκαλεί πολιτική σύγκρουση στην χώρα.
Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν το YouTube ότι μπλόκαρε τον λογαριασμό της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού Κοινοβουλίου, "Douma-TV" και υποσχέθηκαν ότι θα υπάρξουν αντίποινα.
- 16:02ΟΗΕ: Ξεπέρασαν τα 4,4 εκατομμύρια οι Ουκρανοί πρόσφυγες
Περισσότεροι από 4,4 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά την εισβολή που διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).
Η HCR κατέγραφε ακριβώς 4.441.663 Ουκρανούς πρόσφυγες σήμερα. Είναι 59.347 περισσότεροι σε σχέση με την προηγούμενη αποτύπωση χθες, Παρασκευή.
Η Ευρώπη δεν έχει γνωρίσει ένα τέτοιο κύμα προσφύγων μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Περίπου το 90% αυτών που διέφυγαν από την Ουκρανία είναι γυναίκες και παιδιά, καθώς οι ουκρανικές αρχές δεν επιτρέπουν την αναχώρηση ανδρών που είναι σε ηλικία να φέρουν όπλα.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) του ΟΗΕ περίπου 210.000 μη Ουκρανοί έχουν επίσης διαφύγει από τη χώρα, συναντώντας μερικές φορές δυσκολίες να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους.
Ο ΟΗΕ εκτιμά επίσης σε 7,1 εκατομμύρια τον αριθμό των εκτοπισμένων στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΜ που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 5 Απριλίου.
Συνολικά, είναι επομένως περισσότεροι από 11 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περισσότερο από το ένα τέταρτο που πληθυσμού, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους είτε διασχίζοντας τα σύνορα για να φθάσουν στις γειτονικές χώρες, είτε βρίσκοντας καταφύγιο κάπου αλλού στην Ουκρανία.
14:46