Ποιος είναι ο οικονομικός αντίκτυπος των θανατηφόρων πλημμυρών στην Ευρώπη

 
ddd

Ενημερώθηκε: 18/09/24 - 13:24

Οι οικονομικές απώλειες λόγω των τελευταίων πλημμυρών στην κεντρική Ευρώπη είναι σημαντικές.

Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το κόστος μόνο από τις πλημμύρες του τελευταίου 24ώρου μπορεί να ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, αλλά το ακριβές κόστος δεν έχει ακόμη αθροιστεί, καθώς οι καταρρακτώδεις βροχές της καταιγίδας Boris συνεχίζουν να πλήττουν την περιοχή, αφήνοντας πίσω τους έναν αυξανόμενο αριθμό νεκρών και σημαντικές ζημιές.

Ο λογαριασμός θα μπορούσε να κυμανθεί αρκετά πάνω από το 1 δις ευρώ ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο τις πρώτες εκτιμήσεις του οργανισμού αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Morningstar DBRS.

Ο Mario De Cicco, αντιπρόεδρος των παγκόσμιων αξιολογήσεων ασφαλίσεων και συντάξεων της Morningstar DBRS, δήλωσε στο Euronews Business σε σχόλια που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι «με βάση τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες, οι υψηλότερες ασφαλισμένες απώλειες θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκύψουν στην Τσεχική Δημοκρατία, μία από τις χώρες που επηρεάστηκαν »περισσότερο από τα πρόσφατα δυσμενή καιρικά φαινόμενα», προσθέτοντας ότι η ασφάλιση για φυσικές καταστροφές είναι πιο διαδεδομένη στη χώρα από ό,τι σε άλλες.

Πόσες χώρες έχουν πληγεί;
Στην Ευρώπη, οι πλημμύρες είναι ήδη ο πιο δαπανηρός φυσικός κίνδυνος, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία περιβαλλοντικών συμβούλων JBA Risk Management. Μόνο οι ποτάμιες πλημμύρες κοστίζουν 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο και αναμένεται να αυξηθούν καθώς οι οικονομίες συνεχίζουν να αναπτύσσονται σε περιοχές υψηλού κινδύνου πλημμυρών και η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε μεγαλύτερες και εντονότερες βροχοπτώσεις.

Αυτή τη φορά, οι πλημμύρες έχουν κατακλύσει τμήματα της Αυστρίας, της Τσεχίας, της Πολωνίας και της Ρουμανίας και αναμένεται να επηρεάσουν και τη Σλοβακία και την Ουγγαρία.

Οι κυβερνήσεις της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Αυστρίας απελευθέρωσαν κονδύλια έκτακτης ανάγκης ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η κυβέρνηση της Τσεχίας εξετάζει το ενδεχόμενο να τροποποιήσει τον προϋπολογισμό της για το 2024 λόγω των ζημιών που σχετίζονται με τις πλημμύρες.

Συνολικά οι ζημιές σε υποδομές, κτίρια και περιουσίες και η αύξηση των δαπανών διάσωσης και ανακούφισης, μπορεί επίσης να προκαλέσουν μείωση της παραγωγής και της οικονομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τον Grzegorz Dróżdż, αναλυτή αγοράς της Conotoxia Invest: «Αυτοί οι παράγοντες οδηγούν συνήθως σε αρνητικό αντίκτυπο στους προϋπολογισμούς και το εμπόριο, που εκδηλώνεται ως αύξηση του ελλείμματος και επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου, λόγω της μείωσης των εξαγωγών και της αύξησης των εισαγωγών».

«Οι πλημμύρες που αντιμετωπίζουν σήμερα η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία και η Αυστρία θα είναι τώρα σίγουρα πολύ επώδυνες και δαπανηρές για τον πληθυσμό και θα επηρεάσουν αρνητικά τους ήδη επιβαρυμένους προϋπολογισμούς»
Grzegorz Dróżdż
Πώς επηρεάζονται οι επιχειρήσεις;
Η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της Πολωνίας PZU αντιμετωπίζει μείωση των κερδών της κατά 10% λόγω των απαιτήσεων (claims) που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο στοιχεία της χρηματιστηριακής εταιρείας Ipopema.

Ορισμένα από τα εργοστάσια και τα καταστήματα που επλήγησαν από τις πλημμύρες έκλεισαν τις γραμμές παραγωγής, μεταξύ των οποίων το χημικό εργοστάσιο BorsodChem στην Οστράβα της Τσεχίας, η τσεχική εταιρεία παραγωγής ποτών Kofola CeskoSlovensko και το εργοστάσιο OKK Koksovny - ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κωκ χυτηρίου στην Ευρώπη - σταμάτησε την παραγωγή χημικών, ανέφερε το Reuters.

Τα διασυνοριακά σιδηροδρομικά δρομολόγια έχουν ανασταλεί μεταξύ της Πολωνίας και της Τσεχίας, καθώς και της Ουγγαρίας και της Αυστρίας.

Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας
Όσον αφορά στις συνολικές επιπτώσεις στην οικονομία, οι αναλυτές της Erste Group αναμένουν περιορισμένες επιπτώσεις, προσθέτοντας ότι είναι πολύ νωρίς για σίγουρες εκτιμήσεις.

Η Katarzyna Rzentarzewska, επικεφαλής μακροοικονομικός αναλυτής της Erste Group για τη Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη δήλωσε στο Euronews: «Για παράδειγμα, στην Τσεχία θα δούμε ότι ο συνδυασμένος οικονομικός αντίκτυπος που σχετίζεται με τις ζημιές στην ιδιοκτησία και την παραγωγή θα μπορούσε να είναι 0,2-0,5% του ΑΕΠ, ενώ ο συνολικός αντίκτυπος στην ανάπτυξη του ΑΕΠ θα είναι πολύ μικρότερος, πιθανότατα στο κατώτερο άκρο αυτού του εύρους».

Η ίδια αναμένει ότι βραχυπρόθεσμα (μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους), ο βιομηχανικός τομέας θα δεχθεί αρνητική επιρροή σε όλες τις χώρες που πλήττονται από τις πλημμύρες και ο τουρισμός στις περιοχές μπορεί επίσης να χτυπηθεί.

«Οι ζημιές στις καλλιέργειες μπορεί να έχουν πληθωριστικές επιπτώσεις»
Katarzyna Rzentarzewska
Οι αναλυτές συμφωνούν επίσης ότι μακροπρόθεσμα, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική, καθώς οι εργασίες αποκατάστασης θα δώσουν ώθηση στον κατασκευαστικό τομέα, "προσθέτοντας στο ΑΕΠ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα", δήλωσε η Rzentarzewska.

«Μπορεί επίσης να τονώσει νέες επενδύσεις σε σύγχρονη τεχνολογία, καθώς και πιο ανθεκτικές και ανεπτυγμένες υποδομές», δήλωσε ο Dróżdż.

Πηγή: euronews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ