Η πρόσφατη απόφαση της FED για τα αμερικάνικα επιτόκια δεν εξέπληξε, αλλά η ιστορία δείχνει ότι οι μεταβάσεις στο Λευκό Οίκο από τους Δημοκρατικούς στους Ρεπουμπλικάνους δεν είναι χωρίς συνέπειες για την νομισματική πολιτική.
Αν μελετήσει κανείς, την νομισματική πολιτική των ΗΠΑ τις προηγούμενες δεκαετίες θα διαπιστώσει ότι, όταν τελειώνει μια προεδρική θητεία των Δημοκρατικών (είτε του John F. Kennedy/Λίντον Τζόνσον, του Μπιλ Κλίντον ή του Barack Obama) τα επιτόκια αναφοράς ήταν πάντα υψηλότερα από όσο ήταν στην αρχή της. Όταν, από την άλλη πλευρά, όταν ένας Ρεπουμπλικάνος ήταν στην εξουσία (Richard Nixon, Ronald Reagan, George Bush και George W. Bush), τα επιτόκια κινούνταν προς τα κάτω.
Με άλλα λόγια, η μετάβαση από μια Δημοκρατική σε Ρεπουμπλικανική προεδρική εποχή ήταν πάντα συνδεδεμένη με έναν μακρύ κύκλο νομισματικής χαλάρωσης, ενώ όταν ένας Δημοκρατικός αναλάμβανε την εξουσία, η νομισματική πολιτική γινόταν πιο αυστηρή (τα επιτόκια κυμαίνονται αρκετά σημαντικά ανάμεσα στην αρχή και το τέλος της προεδρικής θητείας).
Πάντως δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ όταν στον Λευκό Οίκο αναλάβει καθήκοντα ο Τράμπ. Το σίγουρο είναι, οι πολιτικές που προτείνει ο Trump, που κυμαίνονται από το σπάσιμο εμπορικών συμφωνιών μέχρι ένα μη βιώσιμο φορολογικό σχέδιο, κάνουν πιο πιθανή μια συντριβή υπό την ηγεσία του.
Η σημερινή ήδη υψηλή πολιτική αβεβαιότητα θα επιδεινωθεί και η παγκόσμια ανάκαμψη θα είναι σε κίνδυνο.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Lawrence Summers προβλέπει ότι μια παρατεταμένη ύφεση θα ξεσπάσει εντός 18 μηνών από την στιγμή που ο Τραμπ θα αναλάβει καθήκοντα.