Πλήρη απαγόρευση της παρθενορραφής

 
Πλήρη απαγόρευση της παρθενορραφής

Ενημερώθηκε: 29/01/20 - 09:34

Την πλήρη απαγόρευση της παρθενορραφής στη Βρετανία ζητούν γυναικείες οργανώσεις, αν και πολλοί ειδικοί φοβούνται ότι τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγούσε χιλιάδες μουσουλμάνες να αναζητήσουν βοήθεια από «πρακτικούς και αμφισβητούμενης ποιότητας γιατρούς».

Πολλές μουσουλμάνες κινδυνεύουν να βρεθούν στο κοινωνικό περιθώριο ή ακόμα και να δολοφονηθούν αν οι σύζυγοί τους ή οι οικογένειές τους ανακαλύψουν ότι δεν είναι παρθένες. Ετσι, πολλές οδηγούνται σε επεμβάσεις παρθενορραφής, κατά την οποία ο γιατρός αποκαθιστά ένα στρώμα του λεπτού υμένα που καλύπτει την είσοδο του κόλπου. Οι οδηγίες του Βρετανικού Γενικού Ιατρικού Συμβουλίου αναφέρουν σαφώς ότι «για την πραγματοποίηση της επέμβασης, είναι απαραίτητη η συναίνεση της ασθενούς, η οποία, ωστόσο, πρέπει να αμφισβητηθεί εφόσον υπάρχουν υποψίες ότι η γυναίκα βρίσκεται υπό πίεση ή και απειλείται με βία από κάποιον άλλο».

Η Χαλαλί Ταχέρι, ιδρύτρια της οργάνωσης Γυναικών της Μέσης Ανατολής και Κοινωνίας, εξιστορεί την περιπέτεια μιας νεαρής φοιτήτριας από το Μαρόκο, η οποία κρύβεται στο Λονδίνο καθώς έμαθε ότι ο πατέρας της έχει προσλάβει άτομα για να τη δολοφονήσουν. Η γυναίκα, που έφτασε στο Λονδίνο το 2014 για να σπουδάσει, γνωρίστηκε με έναν νεαρό, με τον οποίον συζούσε. Οταν ο πατέρας της έμαθε για τη σχέση της κόρης του, απαίτησε να επιστρέψει στο Μαρόκο, όπου την πήγε σε κλινική προκειμένου να εξεταστεί ο παρθενικός της υμένας. Οι ειδικοί κατέληξαν ότι η γυναίκα είχε σεξουαλική ζωή. Η γυναίκα κατάφερε να επιστρέψει στο Λονδίνο, όπου ζει πλέον στον απόλυτο τρόμο μήπως και ο πατέρας της την ανακαλύψει.

Στη Βρετανία, σύμφωνα με έρευνα των «Τάιμς» του Λονδίνου, υπάρχουν τουλάχιστον 20 ιατρικά κέντρα που πραγματοποιούν τη –διάρκειας μιας ώρας– επέμβαση, η οποία κοστίζει 3.550 ευρώ. Γυναικείες οργανώσεις επισημαίνουν ότι αυτά τα ιατρικά κέντρα κερδίζουν λόγω του φόβου που νιώθουν οι μουσουλμάνες σχετικά με τι θα τους συμβεί όταν γίνει αντιληπτό ότι δεν είναι «αγνές» την πρώτη νύχτα του γάμου. Πολλά κέντρα, μάλιστα, δεν διστάζουν να διαφημίσουν στις ιστοσελίδες τους την επέμβαση, «παίζοντας» ακόμα και στον φόβο «ακύρωσης του γάμου» σε περίπτωση που ο σύζυγος ανακαλύψει ότι η γυναίκα του είχε προηγούμενες σεξουαλικές σχέσεις.

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι θα ερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να μπει οριστικό τέλος σε «αυτή τη φρικτή πρακτική», αλλά το υπουργείο του δεν διευκρίνισε πώς θα καταστεί εφικτή η ενδεχόμενη απαγόρευση της επέμβασης.

Πολλοί ειδικοί, πάντως, επισημαίνουν ότι η πλήρης απαγόρευση της παρθενορραφής δεν είναι η ενδεικνυόμενη λύση και ότι θα πρέπει τα νεαρά κορίτσια να λάβουν πλήρη ενημέρωση σχετικά με το τι επιθυμούν να κάνουν. Η δρ Ναόμι Γκράουτς, αντιθέτως, πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας Παιδιατρικής και Εφηβικής Γυναικολογίας, εκφράζει έντονη ανησυχία ότι νεαρές γυναίκες και κορίτσια εξαναγκάζονται να υποβληθούν σε μια επέμβαση χωρίς καμία πρακτική αξία. «Ως γιατροί δεσμευόμαστε από τον ιπποκράτειο όρκο να μην προκαλέσουμε βλάβες στους ασθενείς μας. Οποιοδήποτε κέντρο πραγματοποιεί τέτοιες επεμβάσεις πρέπει να ελεγχθεί εξονυχιστικά», τονίζει.

Πηγή: Καθημερινή