Η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια συγκεντρώνει σήμερα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας, καθώς σηματοδοτεί την πρώτη συνάντηση του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τη νέα αμερικανική ηγεσία.
Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέι Ντι Βανς, θα συναντήσει τον Ζελένσκι σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου έχει ήδη προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να ασκήσει οικονομικές και στρατιωτικές πιέσεις στη Μόσχα εάν ο Πούτιν δεν δεχτεί μια ειρηνευτική συμφωνία που θα εγγυάται την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.
Σοκ και οργή στην Ευρώπη – «Κατευνασμός που δεν λειτούργησε ποτέ»
Η πρόταση της Ουάσιγκτον φαίνεται να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν: αποκλείει την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αφαιρεί τις αμερικανικές στρατιωτικές εγγυήσεις για το Κίεβο και δεν προβλέπει επιστροφή όλων των κατεχόμενων εδαφών. Η στάση αυτή εξόργισε τους Ευρωπαίους ηγέτες, που μιλούν ανοιχτά για «κατευνασμό» της Μόσχας.
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε εναντίον της σύναψης συμφωνίας ειρήνης που θα ισοδυναμούσε κατ’ αυτόν με την «παράδοση» της Ουκρανίας και διερωτήθηκε αν και κατά πόσον ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «ειλικρινά» διατεθειμένος να δεχτεί «διαρκή» κατάπαυση του πυρός.
«Γιατί δίνουμε στη Ρωσία ό,τι θέλει πριν καν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις; Αυτό είναι κατευνασμός. Δεν λειτούργησε ποτέ», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλλας, προειδοποιώντας πως «οι Ουκρανοί θα αντισταθούν και η Ευρώπη θα τους στηρίξει».
Ακόμα και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, που έχει επιδιώξει καλές σχέσεις με τον Τραμπ, πήρε αποστάσεις, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν μπορεί να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία στο επίκεντρό τους».
Ο Πούτιν μιλά απευθείας με την Ουάσιγκτον για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια
Η νέα αμερικανική στάση επιτρέπει στον Βλαντίμιρ Πούτιν να επανέλθει στο διεθνές διπλωματικό παιχνίδι, συνομιλώντας απευθείας με τις ΗΠΑ για πρώτη φορά από το 2021. Η Μόσχα απαιτεί αναγνώριση των εδαφικών κερδών της και μόνιμο αποκλεισμό της Ουκρανίας από το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ουάσιγκτον δεν θεωρεί ρεαλιστική την πλήρη ανακατάληψη των κατεχόμενων εδαφών από το Κίεβο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας μερικής επιστροφής.
Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι απορρίπτει κατηγορηματικά ένα τέτοιο σενάριο. «Θέλουμε πίσω όλα τα εδάφη μας και την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Δεν θα δεχθούμε καμία συμφωνία που θα αποφασιστεί χωρίς την Ουκρανία», έχει δηλώσει επανειλημμένα, προειδοποιώντας ότι ο Πούτιν δεν μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστος συνομιλητής.
Το κόστος του σχεδίου Τραμπ
Με τις ΗΠΑ να μειώνουν τη στήριξή τους, η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα: για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καλείται να σηκώσει το βάρος της άμυνάς της μόνη της. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ αναμένεται να στοιχίσει στην Ευρώπη περίπου τρία τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.
«Ο αμερικανικός αιώνας της Ευρώπης έληξε», σημειώνει το CNN, τονίζοντας πως η απόσταση ανάμεσα στις στρατιωτικές δεσμεύσεις των ευρωπαϊκών χωρών και τις πραγματικές τους ικανότητες είναι τεράστια.
Σύμφωνα με τον αναλυτή του BBC, Τζέρεμι Μπόουεν, το μήνυμα που θα μεταφέρει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, στον Ζελένσκι είναι σαφές: «Η Ουκρανία χάνει και πρέπει να προετοιμαστεί για το μετά».
Η στάση αυτή αντικατοπτρίζει τη γενικότερη άποψη της κυβέρνησης Τραμπ, που φαίνεται να πιστεύει ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί στρατιωτικά. Ήδη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, τόνισε στον Ουκρανό ομόλογό του πως «για να λήξει ο πόλεμος απαιτείται τολμηρή διπλωματία».
Τραμπ: «Εμπιστεύομαι τον Πούτιν»
Ο ίδιος ο Τραμπ έχει δηλώσει πως εμπιστεύεται τον Πούτιν όταν λέει ότι θέλει ειρήνη, προσθέτοντας πως «νομίζω ότι θα μου το έλεγε αν δεν το εννοούσε». Για τους περισσότερους αναλυτές, η Ρωσία δεν θα δεχτεί να σταματήσει τον πόλεμο χωρίς σημαντικά ανταλλάγματα.
Ο Πούτιν φαίνεται βέβαιος πως η ρωσική οικονομία και ο στρατός μπορούν να αντέξουν, ενώ αν ο Τραμπ αποσύρει πλήρως τη στήριξη των ΗΠΑ, τότε η Ουκρανία θα καταρρεύσει γρήγορα.
Το παιχνίδι της διπλωματίας μόλις ξεκίνησε
Με τις ΗΠΑ να διαμορφώνουν πλέον το δικό τους «σχέδιο ειρήνης» και την Ευρώπη να βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο, όλα τα βλέμματα στρέφονται στη Διάσκεψη του Μονάχου. Εκεί θα φανούν οι πρώτες ενδείξεις για το αν το Κίεβο θα μπορέσει να επιβάλει τους όρους του ή αν θα πιεστεί να αποδεχτεί μια συμφωνία που θα το αφήσει μόνιμα αποδυναμωμένο.
Τα πιόνια στη γεωπολιτική σκακιέρα έχουν ήδη πάρει τις θέσεις τους. Το ερώτημα είναι: ποιος θα κάνει την επόμενη κίνηση;
Με πληροφορίες από Politico, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: Hellasjournal.com