Οι Γερμανοί κρατικοποίησαν τρία ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου

 
ΡΟΣΝΕΦ

Ενημερώθηκε: 16/09/22 - 18:21

Οι εξελίξεις στον γερμανικό κλάδο παραγωγής και παροχής ενέργειας συνεχίζουν να είναι καταιγιστικές.Η γερμανική κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τον αναθεωρημένο νόμο περί Ενεργειακής Ασφάλειας, συνεχίζει στον δρόμο της κρατικής παρέμβασης για τη διάσωση κρίσιμων εταιρειών με στόχο την διασφάλιση της ενεργειακής σταθερότητας.

Έτσι λοιπόν, μετά τις ειδήσεις περί κρατικοποίησης της Uniper, βασικού προμηθευτή της Γερμανίας με ρωσικό φυσικό αέριο, πλέον και η ρωσικών συμφερόντων Rosneft περνά σε καθεστώς κρατικής διαχείρισης με απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τις δύο γερμανικές θυγατρικές του ρωσικού κρατικού ενεργειακού κολοσσού Rosneft Deutschland και RN Refining & Marketing.

  • Τη διοίκησή τους, λοιπόν, υπό τη νομική μορφή καταπιστευτικής διαχείρισης, αναλαμβάνει ειδικότερα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας Δικτύων με έδρα τη Βόννη, η οποία ελέγχει και καταγράφει μεταξύ άλλων τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας.

Κρατική διαχείριση για έξι μήνες

Υπό τον έλεγχο της συγκεκριμένης ομοσπονδιακής αρχής τίθενται έτσι και τα τρία κομβικής σημασίας διυλιστήρια ρωσικού ως επί το πλείστον πετρελαίου στο Σβεντ του Βρανδεμβούργου (PCK) στην Καρλσρούη της Βάδης Βυρτεμβέργης (MiRo) και στο Φόμπουργκ της Βαυαρίας (Bayernoil).

Το ειδικό καθεστώς κρατικής διαχείρισης αναμένεται να διαρκέσει για έξι μήνες, ενώ η απόφαση ελήφθη με φόντο το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2023.

Σύμφωνα με το γερμανικό υπ. Οικονομίας οι δύο γερμανικές θυγατρικές της Rosneft εισήγαγαν αποκλειστικά ρωσικό πετρέλαιο αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε μηνιαία βάση. Aκόμη και μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνέχισαν να εμμένουν στις αποκλειστικές εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, σύμφωνα με γερμανικά μέσα.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει πάντως η γερμανική κυβέρνηση στο διυλιστήριο του Σβεντ, δεδομένου ότι απασχολεί περίπου 1.200 εργαζόμενους και αποτελεί πυλώνα της οικονομίας στο Βρανδεμβούργο και γενικότερα την ανατολική Γερμανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ