Οι ευρωπαϊκές χώρες στρέφονται στην αύξηση των αμυντικών τους δαπανών

 
σσσ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 25/02/25 - 18:42

Μερικές ώρες μετά τη συνάντηση Μακρόν - Τραμπ στο Λευκό Οίκο, όπου ο Γάλλος πρόεδρος ουσιαστικά μετέφερε την απόφαση της ΕΕ για αύξηση των αμυντικών δαπανών, στη ίδια γραμμή πέρασαν και η Γερμανία που μετά τις πρόσφατες εκλογές προχωρά στον σχεδιασμό νέας κυβέρνησης, όσο και η Βρετανία.

Ουσιαστικά, Μερτς και Στάρμερ έκαναν... σινιάλο προς τις ΗΠΑ ότι το μήνυμα «ελήφθη» καθώς το νέο σκηνικό ανασφάλειας στην Ευρώπη που εν πολλοίς «υπαγορεύεται» και από την αλλαγή στάσης στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ «έσπρωξε» τη γαλλική, τη βρετανική και τη γερμανική κυβέρνηση προς την απόφαση για ραγδαία άνοδο στις αμυντικές δαπάνες.

Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ στη Βουλή των Κοινοτήτων την Τρίτη μέχρι το 2027 η Μεγάλη Βρετανία θα ξοδεύει το 2,5% του ΑΕΠ της σε πάσης φύσεως αμυντικές δαπάνες (αγορές οπλικών συστημάτων, συντήρηση υπάρχοντος οπλισμού και στρατεύματος κτλ). Σε χρήμα η αύξηση υπολογίζεται σε 13,4 δισεκατομμύρια λίρες παραπάνω από το 2027 και μετά.

Ο Στάρμερ, για να δικαιολογήσει την απόφασή του, έκανε λόγο για «περαιτέρω απειλές» που αντιμετωπίζει η χώρα όπως επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και δολιοφθορές όλων των ειδών. Δεσμεύτηκε, μάλιστα, οι αμυντικές δαπάνες να εκτοξευτούν στο 3% του ΑΕΠ στην επόμενη βουλή.

Είναι σαφές ότι με τον τρόπο του ο Στάρμερ κινείται στη γραμμή Τραμπ ο οποίος έχει πολλές φορές τονίσει ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ξοδεύουν περισσότερο για την άμυνά τους. Παρόμοιες “νουθεσίες” κάνει συχνά-πυκνά και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε.

Μάλιστα, εμπειρογνώμονες στον τομέα της άμυνας λένε εδώ και χρόνια ότι το «μέρισμα ειρήνης» έχει τελειώσει και ότι χώρες όπως η Βρετανία θα χρειαστεί να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για την άμυνα.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο Μερτς

Μπορεί η Γερμανία να θεωρείται το κράτος - βάση για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι η μεγαλύτερη, πλουσιότερη και πιο σημαντική δύναμη, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια το Βερολίνο θεωρείται ευρέως «απών» στην ΕΕ, καθώς παρακωλυόταν από εσωτερικές διαμάχες σε μια κυβέρνηση συνασπισμού που είχε προκαλέσει δυστοκίες και καθυστερημένες αποφάσεις.

Πλέον, ο Φρίντριχ Μερτς, που θα γίνει ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας, έχει υποσχεθεί να αποκαταστήσει τη γερμανική θέση στην ηγεσία στην Ευρώπη.

Η κυβέρνησή του θα αντιμετωπίσει σύντομα εκκλήσεις για αύξηση των αμυντικών δαπανών της Γερμανίας σε τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο, όμως, η μεγαλύτερη δοκιμασία θα είναι... ο Ντόναλντ Τραμπ.

Πληροφορίες αποκαλύπτουν ένα έκτακτο «πακέτο» αμυντικών δαπανών ύψους 200 δισ. ευρώ που φέρεται να συζητά ο Μερτς. Μάλιστα, γίνεται λόγος για άμεση έγκριση της δαπάνης ύψους έως και 200 δισ. ευρώ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του δημοσίευμα του Bloomberg.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, αξιωματούχοι από τους Χριστιανοδημοκράτες του Μερτς και τους Σοσιαλδημοκράτες συζητούν τρόπους για να παρακάμψουν τους αυστηρούς περιορισμούς στη δανειοδότηση της κυβέρνησης προκειμένου να απελευθερωθούν πόροι για την ενίσχυση του "ετοιμόρροπου" γερμανικού στρατού.

Μάλιστα, συζητούν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε ψηφοφορία για το νέο πακέτο, το οποίο θα είναι διπλάσιο από το ποσό που εγκρίθηκε πριν από τρία χρόνια, μέσω του αποδυναμωμένου κοινοβουλίου, σημειώνουν οι πηγές.

Τα σενάρια που εξετάζονται

Μια ιδέα που συζητείται είναι να εγκριθεί ένα ειδικό ταμείο για τις νέες στρατιωτικές δαπάνες και τη βοήθεια προς την Ουκρανία, ανέφεραν οι ίδιες πηγές στο Bloomberg.

Άλλες επιλογές θα ήταν να ενισχυθεί το υπάρχον ταμείο των 100 δισ. ευρώ ή να προσαρμοστεί το λεγόμενο "φρένο χρέους", ώστε να επιτρέπει επιπρόσθετες δαπάνες για την άμυνα.

Οποιαδήποτε από αυτές τις επιλογές θα απαιτούσε μια πλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο, πλειοψηφία που είναι δύσκολο να επιτευχθεί με τη νέα σύνθεση του νομοθετικού σώματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μερτς υποσχέθηκε να αυξήσει τις επενδύσεις στον γερμανικό στρατό για να αντιμετωπίσει τη ρωσική επιθετικότητα, αλλά τα σχέδιά του αντιμετωπίζουν δυσκολίες μετά την δυνατότητα μπλοκαρίσματος που απέκτησαν τα περιθωριακά κόμματα στην επόμενη βουλή.

Απαραίτητος ο συνασπισμός

Με λιγότερο από τα δύο τρίτα των εδρών, τα κύρια κόμματα δεν έχουν τις ψήφους για να χαλαρώσουν τα συνταγματικά όρια για τον δανεισμό της κυβέρνησης. Ωστόσο, θα μπορούσαν να παρακάμψουν αυτό το εμπόδιο με μια ψηφοφορία πριν από την πρώτη συνεδρίαση της νέας βουλής στις 24 Μαρτίου.

Ο νικητής των εκλογών της Κυριακής βρίσκεται υπό πίεση να κινηθεί γρήγορα στον τομέα της άμυνας, καθώς η υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση αγωνίζεται να ανταποκριθεί στην αποφασιστικότητα του Ντόναλντ Τραμπ να επιτύχει μια γρήγορη διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία.

Η κάτω βουλή της Γερμανίας "εξακολουθεί να είναι σε θέση να λάβει αποφάσεις ανά πάσα στιγμή", πρόσθεσε αναφορικά με το απερχόμενο κοινοβούλιο. "Το αν πρέπει να αποφασίσουμε ή πρέπει να αποφασίσουμε είναι κάτι που θα συζητήσω με τα κόμματα που βρίσκονται ακόμη στην Μπούντεσταγκ".

Ο Μερτς και ο ηγέτης του SPD Λαρς Κλινγκμπελ αναμένεται να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία την Τρίτη για να συζητήσουν το ζήτημα της στήριξης της Ουκρανίας και τις αμυντικές δαπάνες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ