Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου επισκέφθηκε τη Δαμασκό για συνομιλίες με τον Τζολάνι - Η Σ.Α θα αποπληρώσει το χρέος της Συρίας

 
ξηη

Ενημερώθηκε: 15/04/25 - 13:44

Ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου Nawaf Salam επισκέφθηκε τη Δαμασκό στις 14 Απριλίου και συναντήθηκε με τον μεταβατικό πρόεδρο της Συρίας Ahmad al-Sharaa – τον ​​πρώην αρχηγό της Αλ Κάιντα, γνωστό στο παρελθόν ως Abu Mohammad al-Julani.

«Αυτή η επίσκεψη θα ανοίξει μια νέα σελίδα στην ιστορία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, την καλή γειτονία, τη διατήρηση της κυριαρχίας των δύο χωρών μας και τη μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της άλλης, γιατί η απόφαση της Συρίας είναι για τους Σύρους και η απόφαση του Λιβάνου είναι για τους Λιβανέζους», είπε ο Salam. 

«Διεξήχθησαν συζητήσεις με τον Πρόεδρο Σαράα και με Σύρους αξιωματούχους σχετικά με τον έλεγχο των συνόρων και τις διελεύσεις, την πρόληψη του λαθρεμπορίου και, τελικά, την οριοθέτηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων», ανέφερε το γραφείο ΜΜΕ του πρωθυπουργού του Λιβάνου. 

"Αυτό ξεκίνησε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης [τον περασμένο μήνα] στη Τζέντα μεταξύ των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών, υπό την αιγίδα του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας. Και οι δύο πλευρές τόνισαν τη σημασία της ενίσχυσης του συντονισμού ασφαλείας για τη διατήρηση της σταθερότητας και των δύο χωρών", πρόσθεσε. 

Ο Σαλάμ συνοδευόταν από τον υπουργό Άμυνας του Λιβάνου Μισέλ Μενάσα, τον Υπουργό Εξωτερικών Γιουσέφ Ρατζί και τον Υπουργό Εσωτερικών Ahmad Hajjar. 

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν επίσης ήταν η «ασφαλής επιστροφή» των Σύριων προσφύγων στον Λίβανο, η εμπορική συνεργασία και το άνοιγμα διαδρομών διέλευσης και η πολιτική αεροπορία. Συζητήσεις έγιναν επίσης για το Ανώτατο Συμβούλιο Λιβανο-Συρίας, το οποίο σχηματίστηκε τη δεκαετία του 1990 κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της στρατιωτικής παρουσίας της Συρίας στον Λίβανο. 

Συζητήθηκε το θέμα των Λιβανέζων αιχμαλώτων και αγνοουμένων, καθώς και οι δολοφονίες Λιβανέζων πολιτικών προσώπων, για τις οποίες κατηγορήθηκε η πρώην συριακή κυβέρνηση. Διαπραγματεύτηκαν επίσης διαδρομές λαθρεμπορίου και παράνομες διελεύσεις συνόρων.

Ο Σαλάμ απηύθυνε πρόσκληση στον Σαράα και τον Υπουργό Εξωτερικών του, Ασάαντ αλ Σαϊμπάνι, να επισκεφθούν τη Βηρυτό.

Ο Λίβανος και η Συρία υπέγραψαν μια συμφωνία ασφαλείας με τη μεσολάβηση της Σαουδικής Αραβίας στη Τζέντα στις 27 Μαρτίου, η οποία ζητούσε μια ενδεχόμενη συμφωνία για την οριοθέτηση των συνόρων και την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας. 

Αυτό προέκυψε μετά από βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των συριακών στρατιωτικών δυνάμεων και των λιβανέζικων φυλών στα σύνορα μεταξύ των χωρών, οι οποίες έληξαν με τις αναπτύξεις του λιβανικού στρατού και μια συμφωνία αποκλιμάκωσης. 

Περισσότεροι από 20.000 Σύροι, κυρίως Αλαουίτες, κατέφυγαν πρόσφατα στον Λίβανο μετά την εκτόπισή τους από τις παράκτιες πόλεις και κωμοπόλεις της Συρίας τον περασμένο μήνα λόγω μιας σειράς θρησκευτικών σφαγών που διεξήγαγαν οι κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες οδήγησαν στο θάνατο πάνω από 1.500 ανθρώπων. 

Ο συριακός στρατός και ο μηχανισμός ασφαλείας κυριαρχούνται από αυτό που παλαιότερα ήταν γνωστό ως Hayat Tahrir al-Sham (HTS) –προηγουμένως το Μέτωπο Nusra της Αλ Κάιντα– του οποίου επικεφαλής ήταν ο Sharaa. Κατείχε λιβανικά εδάφη για χρόνια κατά τη διάρκεια του συριακού πολέμου και ήταν υπεύθυνη για τη δολοφονία πολλών στρατιωτών του λιβανικού στρατού. 

Αρκετές άλλες εξτρεμιστικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Αλ Κάιντα και των φατριών που συνδέονται με το ISIS, έχουν επίσης ενταχθεί στο νέο συριακό στρατό. 

Η Σαουδική Αραβία θα «εξοφλήσει» το χρέος της Συρίας προς την Παγκόσμια Τράπεζα

Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να εξοφλήσει τα χρέη που οφείλει η Συρία προς την Παγκόσμια Τράπεζα, σύμφωνα με τρεις πηγές που επικαλέστηκε το Reuters στις 14 Απριλίου. 

«Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να εξοφλήσει τα χρέη της Συρίας προς την Παγκόσμια Τράπεζα… ανοίγοντας το δρόμο για την έγκριση εκατομμυρίων δολαρίων σε επιχορηγήσεις για την ανοικοδόμηση και για να στηρίξει τον παράλυτο δημόσιο τομέα της χώρας», ανέφεραν οι πηγές. 

«Η Δαμασκός έχει έλλειψη ξένου συναλλάγματος και ένα προηγούμενο σχέδιο για την εξόφληση των χρεών χρησιμοποιώντας περιουσιακά στοιχεία που είχαν παγώσει στο εξωτερικό δεν υλοποιήθηκε… Αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας έχουν συζητήσει να παράσχουν χρηματοδότηση για να βοηθήσουν στην ανακατασκευή του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας, που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από χρόνια πολέμου, καθώς και για να στηρίξουν τις πληρωμές του δημόσιου τομέα», πρόσθεσαν. 

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας είπε στο πρακτορείο ότι «Δεν σχολιάζουμε εικασίες, αλλά κάνουμε ανακοινώσεις, εάν και όταν γίνουν επίσημες». 

Το Reuters  είχε αναφέρει το Σαββατοκύριακο ότι η Συρία θα στείλει αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ για τις ετήσιες συναντήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουάσιγκτον αργότερα τον Απρίλιο. 

Η υπό την ηγεσία των τζιχαντιστών συριακή διοίκηση του Ahmad al-Sharaa, η οποία ανέλαβε την εξουσία μετά την πτώση της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Bashar al-Assad, ελπίζει να εξασφαλίσει κάποια ανακούφιση από τις βαριές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Δαμασκό όλα αυτά τα χρόνια.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και ορισμένες χώρες της ΕΕ έχουν άρει ορισμένες από τις κυρώσεις τους στη Συρία και η Ουάσιγκτον παρείχε εξάμηνη εξαίρεση από ορισμένες κυρώσεις τον Ιανουάριο. Οι ΗΠΑ έδωσαν επίσης στη Συρία έναν κατάλογο απαιτήσεων που θέλουν να εκπληρώσει η συριακή κυβέρνηση με αντάλλαγμα τη μερική ανακούφιση από τις κυρώσεις, ανέφεραν αναφορές στα τέλη του περασμένου μήνα.

Αυτά περιλαμβάνουν την καταστροφή χημικών όπλων, τη συνεργασία για την «αντιτρομοκρατία» και τη διασφάλιση ότι οι ξένοι μαχητές δεν λαμβάνουν κορυφαίες θέσεις.

Το χρέος της Συρίας στην Παγκόσμια Τράπεζα ανέρχεται σε περίπου 15 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία πρέπει να καταβληθούν προτού το διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα εγκρίνει μια επιχορήγηση και κάθε άλλου είδους οικονομική βοήθεια. 

Επιπλέον, η συριακή οικονομία έχει αποδεκατιστεί από χρόνια πολέμου και κυρώσεις. 

Ο ΟΗΕ εξέδωσε έκθεση στις 20 Φεβρουαρίου, υπογραμμίζοντας ότι η συριακή οικονομία δεν θα μπορέσει να ανακάμψει πλήρως πριν από το 2080, σε 55 χρόνια από τώρα.

Αξιωματούχος του Κατάρ ανακοίνωσε στις 13 Μαρτίου ότι η Ντόχα θα παρέχει στη Συρία φυσικό αέριο για να ενισχύσει τον ενεργειακό τομέα της χώρας.

Ωστόσο, ο εξτρεμιστικός χαρακτήρας της νέας κυβέρνησης έχει προκαλέσει ανησυχία σε ορισμένα κράτη. 

Τρεις ευρωπαίοι απεσταλμένοι προειδοποίησαν τις συριακές αρχές κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Δαμασκό τον περασμένο μήνα ότι η διεθνής υποστήριξη για τη χώρα θα εξαρτηθεί από το εάν η κυβέρνηση θα «καταστρέψει» τα εξτρεμιστικά στοιχεία, σύμφωνα με το Reuters . 

"Οι καταχρήσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες είναι πραγματικά αφόρητες και οι υπεύθυνοι πρέπει να εντοπιστούν και να καταδικαστούν. Δεν υπάρχει λευκή επιταγή για τις νέες αρχές", δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών στο πρακτορείο όταν ρωτήθηκε για το μήνυμα που έστειλαν οι ευρωπαίοι απεσταλμένοι στη Δαμασκό.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ