Ο Πρόεδρος της Χιλής σε σπάνια επίσκεψη αρχηγού κράτους στον Νότιο Πόλο

 
sss

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo

Ενημερώθηκε: 03/01/25 - 20:33

Ο Πρόεδρος της Χιλής Γκάμπριελ Μπόριτς ξεκίνησε την Παρασκευή ένα ταξίδι στον Νότιο Πόλο, μια σπάνια επίσκεψη για αρχηγό κράτους.

Συνοδευόμενος από δύο Υπουργούς του και τρεις στρατιωτικούς διοικητές, αναμενόταν να φτάσει στον σταθμό Amundsen-Scott South Pole Station, μια ερευνητική βάση των ΗΠΑ, αργότερα σήμερα, ανέφερε το γραφείο του σε γραπτή δήλωση.

Ο Χιλιανός ηγέτης επρόκειτο να περάσει περίπου δύο ώρες στο σταθμό των ΗΠΑ, σε μια από τις πιο απομακρυσμένες και αφιλόξενες περιοχές του πλανήτη.

Ο Μπόριτς ξεκίνησε το ταξίδι του νωρίς το πρωί από την Punta Arenas, στη νότια Χιλή, φτάνοντας στη βάση Glaciar Union, στην Ανταρκτική, με ένα στρατιωτικό μεταφορικό αεροπλάνο Hercules C-130.

Είναι μόνο ο τρίτος παγκόσμιος ηγέτης που επιχειρεί επίσκεψη στον Νότιο Πόλο, σύμφωνα με το γραφείο του.

Το 2007, η τότε Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Έλεν Κλαρκ, έκανε το ταξίδι και ακολούθησε το 2011 ο πρώην Πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο Στόλτενμπεργκ γιόρταζε την 100ή επέτειο του ταξιδιού του Νορβηγού εξερευνητή Ρόαλντ Αμούνδσεν στον Νότιο Πόλο τον Δεκέμβριο του 1911.

Η επίσκεψη του Μπόριτς γίνεται «σε μια σημαντική στιγμή για τις επιστημονικές προσπάθειες της Χιλής στην περιοχή», ανέφερε το γραφείο του.

Στο παρελθόν, η Χιλή είχε επικεντρώσει την έρευνά της στο βόρειο τμήμα της Ανταρκτικής, αλλά η χώρα της Νότιας Αμερικής ελπίζει να επεκτείνει τις προσπάθειές της στις θάλασσες Bellingshausen και Weddell, σύμφωνα με τη δήλωση της προεδρίας.

Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, χώρες όπως η Χιλή, η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία, η Αργεντινή και η Ιαπωνία δημιούργησαν ερευνητικούς σταθμούς στην Ανταρκτική, τόσο για επιστημονική έρευνα όσο και για να εδραιώσουν την παρουσία τους στην απαγορευμένη περιοχή.

Από το 1961, οι δραστηριότητες στην περιοχή διέπονται από τη Συνθήκη της Ανταρκτικής, η οποία επιδιώκει να θωρακίσει την ήπειρο και τις γύρω θάλασσες από γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ