Ο «γκρίζος λύκος» Μπαχτσελί θέλει ανακατάληψη των... Δωδεκανήσων από τη Τουρκία

 
Ερντογάν Μπαχτσελί

Ενημερώθηκε: 31/08/20 - 11:02

Του Μιχάλη Ψύλου

Αυτό κι αν ήταν δώρο του προέδρου Ερντογάν στον ακροδεξιό εταίρο του,Ντεβλέτ Μπαχτσελί.Την ώρα που η τουρκική οικονομία βυθίζεται και οι Τούρκοι πολίτες τα βγάζουν πολύ δύσκολα πέρα, ο Ερντογάν ενέκρινε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε έξτρα πόρους για να ολοκληρωθεί η γέφυρα "Ντεβλέτ Μπαχτσελί", η οποία εγκαινιάστηκε στις 30 Μαρτίου 2016 στα Άδανα, αλλά παρά το πέρασμα 4 ετών έχει κατασκευαστεί μόλις το ένα τρίτο λόγω ...οικονομικής στενότητας.

Ναι καλά διαβάσατε! Γέφυρα με το όνομα «Μπαχτσελί»-του ακροδεξιού επίγονου των διαβόητων «Γκρίζων Λύκων».

Και φυσικά ο ακροδεξιός εταίρος του Ερντογάν -χάρη στον οποίο το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ έχει την πλειοψηφία στην τουρκική βουλή-σπεύδει καθημερινά να το ανταποδίδει στον Τούρκο πρόεδρο.

Με πολεμικές ιαχές και ανθελληνικές κραυγές που μπροστά τους οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν φαντάζουν... μετριοπαθείς!

Σε συνέντευξή του στο CNN Turk ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Εθνικιστικής Δράσης περιέγραψε λοιπόν όλη την πολιτική που θα ακολουθήσει στο εξής η Τουρκία απέναντι στην Ελλάδα: "Το καθεστώς των Δωδεκανήσων πρέπει να επανεκτιμηθεί" είπε προκλητικά ο Μπαχτσελί και πρόσθεσε σε κατάσταση παραληρήματος : «Το ζήτημα των Δωδεκανήσων είναι η πληγή του τουρκικού έθνους που αιμορραγεί. Αυτά τα νησιά τα έχουν πάρει από εμάς άδικα και παράνομα. Πρέπει να αναθεωρηθεί το καθεστώς των Δωδεκανήσων. Το πρόβλημα του Αιγαίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν είναι τίποτα περισσότερο από το πρόβλημα των Δωδεκανήσων που αποκτά μια νέα διάσταση.Η κυριαρχία και η εθνική ασφάλεια της Τουρκίας απειλούνται στα Δωδεκάνησα... Δεν γυρίζουμε την πλάτη μας στα ιστορικά μας συμφέροντα» κραύγασε ο ακροδεξιός εταίρος του Ερντογάν ,απειλώντας και πάλι με Casus belli:«Είναι αδιανόητο να γυρίσουμε την πλάτη μας στα ιστορικά μας συμφέροντα στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Φαίνεται ότι η όρεξη και η επιθυμία της Ελλάδας να την πετάξουν στη θάλασσα έχει φουσκώσει πάλι», είπε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κάνοντας λόγο για ένα νέο σχέδιο της Ελλάδας να… εισβάλει στην Τουρκία.

Από το παραλήρημα Μπαχτσελί δεν μπορούσε να λείψει η Ελληνική επανάσταση του 1821. Οπως είπε «από το 1821 η Ελλάδα έχει γίνει «ένας κακοήθης όγκος που ενοχλεί το τουρκικό έθνος. Αυτός ό όγκος είτε θα θεραπευτεί (είναι δυνατόν;) ή θα ξεριζωθεί και θα πεταχτεί»!.

Δεν είναι τυχαίο οτι όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να προβάλουν στα κύρια άρθρα τους τις δηλώσεις Μπαχτσελί. Γνωρίζουν άλλωστε ότι ο Μπαχτσελί μπορεί να ακούγεται γραφικός, αλλά δυστυχώς όχι μόνο καθορίζει την εξωτερική πολιτική της Αγκυρας ,αλλά ουσιαστικά αποτελεί τον ντελάλη του Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος χρειάζεται όσο τίποτα άλλο τον Μπαχτσελί για να συνεχίσει να κυβερνά αυταρχικά με τις προεδρικές υπερεξουσίες τη χώρα «χωρίς έλεγχο ή ισορροπία» όπως δήλωσε ο πρώην υπουργός Ευρωπαικών Υποθέσεων και αντίπαλος σήμερα του Ερντογάν, Αλί Μπαμπατσάν. «Η φήμη και η οικονομία της χώρας είναι κατεστραμμένα. Οι αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς διαβούλευση", τόνισε ο Μπαμπατσάν ,καταγγέλοντας μάλιστα ότι στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ανταγωνίζονται μεταξύ τους για «προσωπικό οικονομικό κέρδος».

Φωνή βοώντος για το δίδυμο Ερντογάν-Μπαχτσελί που προσπαθεί να συγκαλύψει την εσωτερική καταστροφή με πολεμικές και εθνικιστικές ιαχές.

O κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν υποστήριξε μάλιστα ότι είναι «θέμα χρόνου» μια σύγκρουση στη Μεσόγειο και το Αιγαίο .Για μία στιγμή «ντύθηκε περιστέρι», βέβαια, και μας συμβούλευσε μάλιστα να αποδεχτούμε το διεθνές δίκαιο ,υποστηρίζοντας ότι «η ταχεία μείωση της αντιπαράθεσης θα αποτελούσε μία ειλικρινή προσδοκία για γρήγορη αποκλιμάκωση της έντασης» .Αμέσως όμως ξανέβαλε τη στολή του «Γκρίζου Λύκου» λέγοντας προκλητικά ότι «η Ελλάδα και τα ανθρωπάκια οι υποστηρικτές της, που δεν βλέπουν και δεν ενδιαφέρονται για τις σοβαρές συνέπειες που θα υποστούν αν παίξουν με τα νεύρα του τουρκικού έθνους, βρίσκονται εν μέσω μιας εκστρατείας προκλήσεων που θα έχει πολύ κακό τέλος

Λίγο νωρίτερα άλλωστε ο Τούρκος αντιπρόεδρος ,Φουάτ Οκτάι, είχε αμφισβητήσει ακόμη και τη συνθήκη των Παρισίων το 1947, με την οποία παραχωρήθηκαν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα από την Ιταλία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Ο Μπαχτσελί «ανακάλυψε» προκλητικά όμως ότι «η Τουρκία έχει... δικαιώματα στα Δωδεκάνησα. Και όταν εξετάζουμε την περίοδο που έχει περάσει από το 1912 και τα γεγονότα που ζήσαμε ,πρέπει να πούμε ότι είναι εντελώς αντίθετο με το εθνικό πνεύμα να αρνηθούμε και να παραμελήσουμε τα δικαιώματά μας στα Δωδεκάνησα» είπε ο Μπαχτσελί και προανήγγειλε τη συγκρότηση επιτροπών που θα υποβάλουν «μελέτες και αξιολογήσεις» για τα Δωδεκάνησα .Οπως είπε μάλιστα « στις 9 Σεπτεμβρίου θα διοργανωθεί μια πορεία αποφασιστικότητας με 81 ιδεαλιστές σε καθεμία από τις δώδεκα αντιπροσωπείες που θα σχηματιστούν για να εξετάσουν το καθεστώς των 12 νησιών μέχρι τη ζώνη της Σμύρνης όπου ρίξαμε τον εχθρό στη θάλασσα πριν 98 χρόνια».

Και για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για τις διαθέσεις της Γείτονος, η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak αποκαλύπτει ότι οι κυβερνήτες των τουρκικών πολεμικών σκαφών στη Μεσόγειο έχουν λάβει εντολή να ανοίξουν πυρ -χωρίς να περιμένουν το πράσινο φως από την Αγκυρα- σε περίοπτωση παρενόχλησης του σεισμογραφικού Oruc Reis ή του Barbaros.

«Η εξουσία είναι στα χέρια του κάθε κυβερνήτη : Ολες οι επιλογές στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της σύγκρουσης,ανήκουν αποκλειστικά στους κυβερνήτες των σκαφών» γράφει η τουρκική εφημερίδα.

Δημοψήφισμα: Οι Τούρκοι κατά του πολέμου

Το κακό για τον Ερντογάν ,τον Μπαχτσελί και τα υπόλοιπα «γεράκια» στην Γείτονα είναι ότι ο τουρκικός λαός δεν φαίνεται πρόθυμος να ακολουθήσει τους τυχοδιωκτισμούς τους.

Η πλειοψηφία των Τούρκων πιστεύει ότι η διπλωματική λύση είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης της κρίσης με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η εταιρία MetroPoll με έδρα την Άγκυρα το Σάββατο.

Το 59,7% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ενώ το 31,7% δήλωσε ότι η Άγκυρα θα πρέπει να καταφύγει σε στρατιωτική δύναμη εάν είναι απαραίτητο.

Το μεγαλύτερο ποσοστό όσων υποστήριξαν μια στρατιωτική λύση ήταν το 40,5% μεταξύ των υποστηρικτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και 50% του ακροδεξιού κόμματος του Μπαχτσελί.

Για τον Ερντογάν όμως το παιχνίδι που βασίζεται στην «βιώσιμη κρίση» δεν αλλάζει: Χρησιμοποίησε τη συμφωνία Αθηνών-Καΐρου ως πρόσχημα για να συνεχίσει τις τουρκικές επιθετικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, και έδειξε επίσης πόσο λίγο ενδιαφέρεται για αποκλιμάκωση της έντασης. Αλλωστε η «αποκλιμάκωση»είναι ένας όρος που δεν συνάδει με την σουλτανική,νεο-Οθωμανική του συμπεριφορά και νοοτροπία.

Πιεσμένος στο εσωτερικό,ο Ερντογάν χρειάζεται απεγνωσμένα κάποια «νίκη». Και δεν θα σταματήσει δυστυχώς τις προκλήσεις μέχρι να το πετύχει...

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Δημοκρατία»