Τα τελευταία χρόνια ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί μανιωδώς να εκπληρώσει μια μυστική υπόσχεση που έκανε στον στενό του κύκλο πριν από μια δεκαετία, Η υπόσχεση αυτή, όπως αποκαλύπτεται σε άρθρο του Nordic Monitor, ήταν να διαταράξει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ όταν θα είχε την ευκαιρία.
Ενόψει της επικείμενης σύνοδος κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, το Nordic Monitor παρουσιάζει ντοκουμέντα που αποδεικνύουν πως ο Ερντογάν έχει εκπληρώσει σε κάποιο βαθμό την υπόσχεσή του.
Η υπόσχεση του Ερντογάν αποκαλύφθηκε το 2011 από Τούρκους ανακριτές που διερευνούσαν δίκτυο της επίλεκτης ομάδας των Φρουρών της Επανάστασης, της περίφημης Quds, που δρούσε στην Τουρκία.
«Όταν θα έχω μια ευκαιρία, ξέρω τι να κάνω με το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και το Ισραήλ. Θα γ@@@σω τις μητέρες τους. Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ είναι το ίδιο τρομοκράτες όσο και το Ισραήλ», είπε ο Ερντογάν, που τότε ήταν ακόμη πρωθυπουργός μιλώντας πίσω από κλειστές πόρτες σε πιστούς βουλευτές του.
Οι αδιανόητες αυτές δηλώσεις του Ερντογάν ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας σχετικά με την προτεινόμενη δημιουργία νέας βάσης ραντάρ στην περιοχή Kürecik της Μαλάτια ως μέρος του πυραυλικού αμυντικού συστήματος του ΝΑΤΟ.
Ο Ερντογάν ξεκάθαρα δεν ήταν ευχαριστημένος με τα σχέδια του ΝΑΤΟ που διατυπώθηκαν στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Λισαβόνας το 2010, αλλά εκείνη την εποχή ένιωθε ότι έπρεπε να τα ακολουθήσει λόγω πίεσης που δεχόταν από τις στρατιωτικές και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες που θεωρούσαν το Ιράν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας . Η τουρκική κυβέρνηση είχε τότε επί μακρόν συνομιλίες με τις ΗΠΑ, ιδίως για το χαρακτηρισμό του Ιράν ως απειλής για τη συμμαχία και την πιθανή ανταλλαγή πληροφοριών με το Ισραήλ.
Ο Ερντογάν αισθάνθηκε ιδιαίτερα πιεσμένος από τον τουρκικό στρατό, ο οποίος υποστήριζε το έργο του ΝΑΤΟ, και δεν είχε συγκεντρώσει αρκετή δύναμη στα χέρια του για να ξεπεράσει αυτήν την αντίσταση. Τον Σεπτέμβριο του 2011, Τούρκοι αξιωματούχοι υπέγραψαν μνημόνιο με τις ΗΠΑ σχετικά με την ανάπτυξη του αμερικανικού ραντάρ στο Kürecik ως μέρος ενός πυραυλικού αμυντικού συστήματος που υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τα ευρωπαϊκά μέλη της συμμαχίας από απειλές πυραύλων.
Μεταξύ αυτών που ήταν παρόντες στην ιδιωτική συνομιλία με τον Ερντογάν ήταν ο Χαϊρεντίν Τσακμάκ και ένας σκληροπυρηνικός ισλαμιστής από την Προύσα που είναι ύποπτος στα πλαίσια της έρευνας για το δίκτυο των IRGC. Ο άλλος βουλευτής ήταν ο Σερατζετίν Καραγιάγιζ, που ήταν βουλευτής του νομού Μους και ακόμα ένα ισλαμιστής πολιτικός που δεν κατονομάζεται.
Στις 19 Οκτωβρίου 2010 και οι δύο βουλευτές ανέφεραν το τι τους είχε πει ο Ερντογάν σε έναν αξιωματούχο της IRGC ονόματι Χουσεϊν Αβνί Γιαζιτζίογλου, ο οποίος ήταν ένας καταδικασμένος κακοποιός που είχε κάνει φυλακή για τρομοκρατικές ενέργειες σε διασύνδεση με την IRGC. Η συνάντησή τους έγινε σε ένα χώρο στο λόφο Τσάμλιτζα της Κωνσταντινούπολης με θέα το Βόσπορο. Ο Γιαζιτζίογλου συνέταξε αργότερα μία αναφορά σχετικά με τις λεπτομέρειες αυτής της συνομιλίας και την παρέδωσε στον χειριστή του τον Νασέρ Γκαφάρι.
Η έκθεση μαζί με δεκάδες άλλα έγγραφα πληροφοριών που είχε μαζέψει ο Γιαζιτζίογλου κατασχέθηκε από την αστυνομία όταν η δυσαρεστημένη σύζυγος του Καμιλέ, λόγω συζυγικών προβλημάτων που είχαν, αποφάσισε να τον καταγγείλει. Η αστυνομία στην αρχή δεν έδωσε μεγάλη προσοχή στους ισχυρισμούς της συζύγου, ενώ η τοπική αστυνομία στην Προύσα, αρχικά εξέλαβε το θέμα ως μία απλή ενδοοικογενειακή περίπτωση.
Όταν όμως η σύζυγος παρέδωσε έγγραφα, χειρόγραφες σημειώσεις και ψηφιακό υλικό, όπως σκληρούς δίσκους η αστυνομία συνειδητοποίησε την σοβαρότητα του θέματος και ενημέρωσε την αντιτρομοκρατική της Κωνσταντινούπολης που εργαζόταν για την έρευνα σε βάρος της IRGC. Η αστυνομία διενήργησε την δική της ανεξάρτητη έρευνα κατέγραψε τα τηλέφωνα του Γιαζιτζίογλου, παρακολούθησε τους Ιρανούς χειριστές και άλλους υπόπτους και επαλήθευσε τους ισχυρισμούς της συζύγου. Προς έκπληξη των αστυνομικών ο Γιαζιτζίογλου, αποδείχτηκε στενός φίλος του επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν.
Οι προσωπικές σκέψεις του Ερντογάν για τη βάση ραντάρ του ΝΑΤΟ εντοπίστηκαν σε μια μονάδα αποθήκευσης δεδομένων που έφτασε στο Αστυνομικό Τμήμα της Κωνσταντινούπολης το 2011.
Μια αναφορά της Αστυνομίας με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου 2011 και εξουσιοδοτημένη από το 14ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης έδειξε ότι οι ειδικοί πληροφορικής είχαν ανακτήσει όλα τα έγγραφα από τη μονάδα δίσκου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είχαν διαγραφεί. Η έκθεση, που εγγράφηκε στον φάκελο αποδεικτικών στοιχείων ως μέρος της ποινικής έρευνας No.2011 / 762 και διατάχθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης, περιελάμβανε και τις αποκαλύψεις για τις «επιδιώξεις» του Ερντογάν.
Το 2014 ο Ερντογάν κατάφερε να αποσιωπήσει την έρευνα για το δίκτυο της Quds και απέλυσε όλους τους αστυνομικούς και εισαγγελείς που συμμετείχαν στην έρευνα. Το 2016 ο Τούρκος πρόεδρος κατάφερε ένα δυνατό χτύπημα στο ΝΑΤΟ εκκαθαρίζοντας το τουρκικό στράτευμα από σχεδόν όλους τους αξιωματικούς που τάσσονταν υπέρ του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου τα 2/3 όλων των στρατηγών και ναυάρχων, με πρόσχημα την απόπειρα πραξικοπήματος που σημειώθηκε εκείνο το καλοκαίρι.
Έκτοτε ο Πρόεδρος (πλέον) Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα συμμορφωθεί με τις κυρώσεις των ΗΠΑ ενάντια στο Ιράν και δεσμεύτηκε να τις υπονομεύσει σε στενή συνεργασία με την ιρανική κυβέρνηση. Επιπλέον ο Χουλουσί Ακάρ επισκέφθηκε τον Ιρανό ομόλογό του, ο οποίος αργότερα έγινε δεκτός στην Τουρκία. Υπογράφηκαν πολλαπλές συμφωνίες με το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων πρωτοκόλλων ασφαλείας.
Παράλληλα η Τουρκία ήρθε πιο κοντά με τη Ρωσία, φτάνοντας στην αγορά του πυραυλικού συστήματος S-400, παρά τις έντονες αντιρρήσεις από τους συμμάχους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Χρησιμοποίησε κάθε ευκαιρία για να υπονομεύσει την ενότητα στη συμμαχία αποκλίνοντας από τις αξίες και τους στρατηγικούς στόχους του ΝΑΤΟ, ερχόμενος σε σύγκρουση με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, τη Συρία, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει ακόμη το Nordic Monitor.
Ο Ερντογάν και οι συνεργάτες του άρχισαν επίσης να σκέφτονται την διακοπή της πρόσβασης των συμμάχων του ΝΑΤΟ στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ, όπου αναπτύχθηκαν στρατεύματα των ΗΠΑ και άλλων νατοϊκών συμμάχων, καθώς και το κλείσιμο της βάσης των νατοϊκών ραντάρ στο Καντρέκ.
Η φερόμενη εμπλοκή της βάσης του Ιντσιρλίκ, όπου μονάδες των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ συμμετείχαν, στη στρατιωτική κινητοποίηση της 15ης Ιουλίου 2016 αποτελεί σημαντικό μέρος της ιστορίας της τουρκικής κυβέρνησης για το πραξικόπημα, με Τούρκους αξιωματούχους να κατηγορούν δημόσια Νατοϊκούς συμμάχους, ειδικά τις ΗΠΑ, πως κρύβονταν πίσω από αυτή την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης. Βεβαία ακόμα κανένα στοιχείο δεν έχει παρουσιαστεί από την τουρκική κυβέρνηση που να υποστηρίξει τις κατηγορίες ότι οι ΗΠΑ ή άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμμετείχαν στη στρατιωτική κινητοποίηση εκείνο το βράδυ.
ΠΗΓΗ: Nordic Monitor