«Αν είχε πετύχει η απόπειρα πραξικοπήματος, θα ήταν καταστροφή για το ΝΑΤΟ» δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ ευχαρίστησε την Τουρκία για τη στήριξή της προς την Νατοϊκή δύναμη που επιχειρεί στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.
«Όπως η Τουρκία είναι δίπλα στο ΝΑΤΟ, έτσι και η Συμμαχία θα είναι δίπλα στην Τουρκία» είπε ο Στόλτενμπεργκ σε κοινή συνέντευξη που έδωσε στην 'Αγκυρα με τον τουρκο υπουργό Εξωτερικων Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Θα δείξουμε τη στρατιωτική μας παρουσία στην Τουρκία, στον αέρα, στη θάλασσα και στα πυραυλικά συστήματα», πρόσθεσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ
Αναφερόμενος στις επιχειρήσεις στη Συρία εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», ο ΓΓ είπε ότι «το ΝΑΤΟ αγωνίζεται εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας. Αλλά δεν αρκεί μόνο το ΝΑΤΟ. Για την αντιμετώπιση του ISIS, Χρειάζονται αστυνομικές δυνάμεις και πληροφορίες. Χρειάζεται και το ΝΑΤΟ που είναι στρατιωτική συμμαχία».
«Αποδίδουμε σημασία στην εκπαίδευση των τοπικών στοιχείων στο Ιράκ» είπε ο ΓΓ τονίζοντας ότι «μακροπρόθεσμα, μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να έχουμε επιτυχία στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».
Σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος που είχε εκδηλωθεί στις 15 Ιουλίου στην Τουρκία, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Τουρκία «έχει άκρως στρατηγική θέση» και ότι «γνωρίζουμε ότι η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με δυσκολίες στη Μαύρη Θάλασσα, στη Συρία, στα σύνορα με το Ιράκ. Η Τουρκία είναι και θα παραμείνει πολύτιμο μέλος του ΝΑΤΟ. Μία δημοκρατική, ισχυρή και σταθερή Τουρκία, είναι άκρως σημαντική για τους κοινούς μας στόχους ασφάλειας. Η απόπειρα πραξικοπήματος ήταν επίθεση όχι μόνο εναντίον της δημοκρατίας στην Τουρκία, αλλά και εναντίον των θεμελιωδών αξιών, πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε το ΝΑΤΟ».
«Οι επιθέσεις που στοχεύουν τη δημοκρατία στις χώρες μας, είναι ουσιαστικά επιθέσεις εναντίον των θεμελίων των χωρών μας. Γι΄αυτό, εκτιμούμε ιδιαίτερα το θάρρος του τουρκικού λαού που ξεχύθηκε στους δρόμους παραβλέποντας τους κινδύνους» είπε ο ΓΓ.
Μιλώντας σχετικά με τις επιχειρήσεις στη Συρία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε πως «έχει μεγάλη σημασία η εκπαίδευση των τοπικών στοιχείων στη Ράκα, στη Μουσούλη, στη Συρία, στη Λιβύη και στο Ιράκ, εναντίον του ISIS.
Ο Τσαβούσογλου είπε πως έχουν ήδη αρχίσει επιστροφές από την Τουρκία προς τη Συρία και τόνισε ότι «αν η ασφαλής ζώνη μπορούσε να συνδυαστεί και με μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, πολλοί πρόσφυγες θα έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν».
Τέλος ο Τσαβούσογλου είπε πως η Τουρκία είναι υπέρ της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και ότι η 'Αγκυρα έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες που της αναλογούν για την ένταξη του Μαυροβουνίου στη Συμμαχία.
Στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με το πως ξεπεράστηκε η ένταση των τελευταίων μηνών ανάμεσα στην Αγκυρα και το Βερολίνο. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το θέμα αυτό που προέκυψε επειδή η 'Αγκυρα από τον περασμένο Μάιο δεν επέτρεπε σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τη γερμανική δύναμη που σταθμεύει στη βάση του Ίντζιρλικ στα 'Αδανα εξ΄αιτίας της απόφασης που είχε λάβει η γερμανική βουλή για την γενοκτονία των Αρμενίων, ο Τσαβούσογλου είπε πως η απόφαση που ελήφθη στη γερμανική βουλή ήταν μια «ανόητη απόφαση», ότι η 'Αγκυρα γνωστοποίησε στη γερμανική κυβέρνηση ότι αν δηλώσει ότι αποστασιοποιείται από την απόφαση αυτή θα δοθεί η άδεια στους Γερμανούς βουλευτές και ότι στη συνέχεια η γερμανική κυβέρνηση «με μία παραδειγματική ανακοίνωση, ξεκαθάρισε ότι η γενοκτονία είναι νομικός και όχι πολιτικός όρος». Έτσι, είπε ο Τσαβούσογλου, η τουρκική πλευρά ικανοποιήθηκε από την ανακοίνωση αυτή και γνωστοποίησε στη γερμανική πλευρά ότι δίνεται άδεια για τη γερμανική επιτροπή που θα επισκεφθεί τον προσεχή Οκτώβριο το Ίντζιρλικ.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ στην εθνοσυνέλευση συναντήθηκε και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρο του ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV αναφέρθηκε και στο προσφυγικό-μεταναστευτικό λέγοντας ότι «ήταν πολύ σημαντικό να τεθεί υπό έλεγχο η λαθρομετανάστευση. Για το σκοπό αυτό η Ελλάδα και η Τουρκία έκαναν κοινές προσπάθειες. Έτσι, πραγματοποιήθηκε συνεργασία με την Ελλάδα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξήσουμε την κλίμακα συνεργασίας στο Αιγαίο. Αυτό πρόσφερε μεγάλα οφέλη και στην Ελλάδα και στην Τουρκία, αλλά και στην Ευρώπη».