Το «Μοντέλο Αλβανίας» εξετάζει το Λονδίνο στο μεταναστευτικό

 
δδδ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 16/09/24 - 15:02

«Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη» φαίνεται να λέει ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ , ο οποίος προσπαθεί να βρει λύση στο πολύπαθο θέμα του μεταναστευτικού, το οποίο είναι στην κορυφή της ατζέντας και για το Ηνωμένο Βασίλειο .

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, όταν εκλέχθηκε τον Ιούλιο , είχε υποσχεθεί στον βρετανικό λαό την ανανέωση αλλά και τη σύγχυση των σχέσεων με την υπόλοιπη Ευρώπη, και το μεταναστευτικό φαίνεται να βρίσκεται «αναγκαστικά» στην κορυφή της διπλωματικής ατζέντας.

Η Ιταλία μοιάζει να είναι η καλύτερη αρχή για το ζήτημα αυτό, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Frontex, της υπηρεσίας υπεύθυνης για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων , η νότια χώρα της Ευρώπης κατάφερε να μειώσει την είσοδο των παρατύπων μεταναστών από τη βόρεια Αφρική έως και 64%. Η 'επιτυχία' αυτή, όπως συχνά σχολιάζει, έχει να κάνει με συνεργασίες και συμφωνίες που εξασφάλισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός με κράτη όπως η Αλβανία, η Λιβύη ή η Τυνησία .

Γιατί υπάρχει έντονη εσωτερική κριτική για τη συνάντηση Στάρμερ-Μελόνι

Όμως, η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού στην Ιταλία δεν λαμβάνει και τα καλύτερα σχόλια στο εσωτερικό. Σε πολλά βρετανικά μέσα επισημαίνεται το διαφορετικό πολιτικό υπόβαθρο του Στάρμερ με τη Μελόνι , καθώς εκείνος προέρχεται από τον σοσιαλιστικό χώρο ενώ ο ομόλογός του από τον «σκληρό» χώρο της δεξιάς της Ιταλίας, και μια πιθανή εύρεση κοινού τόπου μεταξύ των δύο, ιδιαιτέρως στο μεταναστευτικό. , φαντάζει οξύμωρη.

Όπως και να 'χει, ο Βρετανός πρωθυπουργός λίγο πριν από τη συνάντησή του με τη Μελόνι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παρόμοιων πρακτικών σε σχέση με το μεταναστευτικό. Σε σχετική ερώτηση, μάλιστα, όσον αφορά την Αλβανία και την κράτηση μεταναστών στη βαλκανική χώρα, ο ίδιος απάντησε ««είναι νωρίς ακόμη, αλλά έχω ενδιαφέρον για να μάθω πώς λειτουργεί και πιστεύω ότι όλοι έχουν».

Τώρα, αρκετοί σχολιάζουν ότι κάτι τέτοιο θα έμοιαζε με το αμφιλεγόμενο πλάνο της Ρουάντα, της προηγούμενης κυβέρνησης των Συντηρητικών, το οποίο είχε έντονα επικριθεί από την παρούσα κυβέρνηση των Εργατικών . Σήμερα το πρωί, σε σχετική ερώτηση από βρετανικό μέσο, ​​ο υπουργός Εσωτερικών Ιβέτ Κούπερ δήλωσε ότι «πάντα δείχνουμε ενδιαφέρον για κάτι που δουλεύει», ενώ επεσήμανε ότι το πλάνο της Ρουάντα είναι «εντελώς διαφορετικό» από εκείνο της Αλβανίας.

Είναι αλήθεια ότι δεν μπορεί κάποιος να γνωρίζει πώς θα έμοιαζε μια πιθανή συνεργασία του Ηνωμένου Βασιλείου-Αλβανίας, αλλά αυτή τη στιγμή τα δεδομένα δείχνουν ότι η μεγάλη διαφορά της ιταλοαλβανικής συμφωνίας με εκείνη που είχε υπογράψει το Λονδίνο με τη Ρουάντα έχει να κάνει με τη διαχείριση των μεταναστευτικών κέντρων. Δηλαδή, στη Ρουάντα τον απόλυτο έλεγχο των μεταναστών που είχε η εκάστοτε τοπική κυβέρνηση , ενώ αυτή τη στιγμή στην Αλβανία όλη η διαχείριση παραμένει σε ιταλικά «χέρια».

Πάντως, από νωρίς το πρωί ο Κιρ Στάρμερ επισκέφθηκε το ιταλικό Εθνικό Κέντρο Συντονισμού για τη Μετανάστευση, ενώ στις 13:00 ώρα Αγγλίας Στάρμερ και Μελόνι να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

Τα στοιχεία για το Κανάλι της Μάγχης

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες Κυριακή, 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Κανάλι της Μάγχης, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει ακόμη ανήμπορο να διαχειριστεί τη μεταναστευτική κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το 2024 και μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, σχεδόν 22.000 άνθρωποι διέγραψαν το Κανάλι, ή για τους Βρετανούς στο English Channel, αριθμός μεγαλύτερος από την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς.

Μάλιστα, οι άνθρωποι που αιτήθηκαν άσυλο κατά το διάστημα Ιουνίου 2023 - Ιουνίου 2024 έφτασαν τις 97.000, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να ανταποκριθεί στον όγκο των αιτήσεων. Τις ερχόμενες εβδομάδες ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δεν θα ισχύει το Βερολίνο , το Παρίσι αλλά και το Δουβλίνο σε μια προσπάθεια στενότερης συνεργασίας με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Πηγή: dw.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ