Μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των επιθέσεων από Κινέζους χάκερς

 
Μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των επιθέσεων από Κινέζους χάκερς

Ενημερώθηκε: 23/06/16 - 16:35

Μήνες αφότου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν να μη «διεξάγεται ή να υποστηρίζεται εν γνώσει» η κυβερνο-κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας ή εμπορικών μυστικών μεταξύ των δύο χωρών, οι κινεζικές κυβερνο-επιθέσεις, που έχουν στόχο τις Ηνωμένες Πολιτείες, φαίνεται ότι έχουν μειωθεί σημαντικά.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας τεχνολογίας Tech Times, μία νέα έκθεση που δημοσίευσε στις 20 Ιουνίου η εταιρεία διαδικτυακής ασφάλειας FireEye αποκαλύπτει ότι οι παραβιάσεις ασφαλείας από φερόμενους Κινέζους χάκερς έχουν μειωθεί κατά 90% τα τελευταία δύο χρόνια. Η σημαντικότερη μείωση καταγράφηκε κατά τη διάρκεια των εβδομάδων πριν από τη διμερή συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, σημειώνουν οι ερευνητές στην έκθεση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκπρόσωπος του γραφείου του Μπ. Ομπάμα δήλωσε στην ιστοσελίδα ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι ακόμα σε θέση να γνωρίζει με βεβαιότητα εάν η Κίνα έχει πράγματι συμμορφωθεί με τους όρους της συμφωνίας.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η έκθεση της FireEye θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την παρακολούθηση της εξέλιξης.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει το όνομά του στη δημοσιότητα, δήλωσε ότι ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών με την Κίνα σχετικά με τις πιο περίπλοκες λεπτομέρειες της συμφωνίας, είχε καλή έκβαση. Από την πλευρά της, η Χουά Τσουνγίνγκ, εκπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι η χώρα της έχει εκφράσει τη θέση της σχετικά με το ζήτημα αμέτρητες φορές. «Είμαστε αντίθετοι και λαμβάνουμε αυστηρότατα μέτρα κατά της εμπορικής κυβερνο-κατασκοπείας σε όλες τις μορφές της», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την έκθεση της FireEye, οι επιθέσεις από Κινέζους χάκερς συνεχίστηκαν σε αρκετές αμερικανικές εταιρείες. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι χάκερς άφησαν ανοιχτά «παράθυρα» ώστε στο μέλλον να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την κυβερνο-κατασκοπεία, η εταιρεία παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι έχουν κλαπεί δεδομένα.

Η Λόρα Γκαλάντε, αναλύτρια της FireEye, δήλωσε ότι δύο αμερικανικές εταιρείες που δέχτηκαν φέτος επίθεση από χάκερς είχαν συμβόλαια με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, κάτι το οποίο πιθανόν σημαίνει ότι οι παραβιάσεις ήταν μέθοδοι για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με στρατιωτικά ή κυβερνητικά έργα. Η ίδια συμπλήρωσε ότι παρόλο που ότι ο αριθμός των κυβερνο-επιθέσεων έχει μειωθεί σημαντικά, έχει αυξηθεί ο βαθμός πολυπλοκότητάς τους. Όπως και οι Ρώσοι χάκερς, οι Κινέζοι κυβερνο-εγκληματίες επιλέγουν τους στόχους τους πιο προσεκτικά και καλύπτουν πιο μεθοδικά τα ίχνη τους.