Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, "ιδιαίτερα ανήσυχος λόγω της πρόσφατης κλιμάκωσης της βίας στη βορειοδυτική Συρία", ζήτησε σήμερα την "άμεση παύση των εχθροπραξιών", δήλωσε ο εκπρόσωπός του.
"Όλες οι πλευρές πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσουν τους αμάχους και τις πολιτικές υποδομές, όπως και να επιτρέψουν τη διέλευση με πλήρη ασφάλεια των αμάχων που εγκαταλείπουν τις περιοχές όπου μαίνονται εχθροπραξίες", πρόσθεσε ο Στεφάν Ντουζαρίκ.
"Οι Σύροι υφίστανται αυτήν τη σύγκρουση εδώ και σχεδόν 14 χρόνια. Τους αξίζει ένας πολιτικός ορίζοντας που θα τους οδηγήσει σε ένα ειρηνικό μέλλον και όχι σε περισσότερη αιματοχυσία", τόνισε.
Για πρώτη φορά από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου το 2011, οι κυβερνητικές δυνάμεις έχασαν τελείως τον έλεγχο του Χαλεπίου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, σε μια οδυνηρή εξέλιξη που επέφερε ένας συνασπισμός ομάδων ανταρτών στις οποίες κυριαρχούν ακραίοι ισλαμιστές.
Απαντώντας, συριακά και ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν περιοχές που κατέχουν αυτές οι ομάδες στην επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, και στη γειτονική επαρχία του Χαλεπίου, σκοτώνοντας 15 αμάχους μεταξύ των οποίων παιδιά, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σε αυτές τις συνθήκες ανασφάλειας, οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ και των εταίρων του χρειάστηκε να "ανασταλούν σε μεγάλο βαθμό" σε ορισμένες περιοχές του Χαλεπίου, της Ιντλίμπ και της Χάμα, διευκρίνισε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, σημειώνοντας την αδυναμία πρόσβασης κυρίως στις αποθήκες όπου φυλάσσεται η ανθρωπιστική βοήθεια.
"Αυτό έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση του πληθυσμού σε ζωτικής σημασίας βοήθεια", πρόσθεσε, δηλώνοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι αποφασισμένα να παραμείνουν επί του πεδίου για να εκπληρώνουν την αποστολή τους στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Μεγάλη ανησυχία από τον ΟΗΕ και για την επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης, κυρίως "λόγω της παρουσίας άταφων πτωμάτων και της έλλειψης πόσιμου νερού"
Η Συρία μαστίζεται ήδη από μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο, με 16,7 εκατομμύρια ανθρώπους να χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας και 7 εκατομμύρια εκτοπισμένους, υπενθύμισε ο Ντουζαρίκ.
Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA) ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 44 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 12 παιδιά και επτά γυναίκες, σκοτώθηκαν στη βορειοδυτική Συρία από τις 26 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου. Το OCHA πρόσθεσε ότι περισσότεροι από 48.500 άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι, με τις βασικές υποδομές, μεταξύ των οποίων νοσοκομεία, σχολεία και σταθμοί ύδρευσης, να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές στις κλιμακούμενες εχθροπραξίες μεταξύ Σύρων ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων.
Οι κουρδικές δυνάμεις απομακρύνουν τους αμάχους από το Χαλέπι
Οι Κούρδοι της Συρίας προσπαθώντας να διαφύγουν από την επίθεση ενόπλων ομάδων που υποστηρίζονται από την Άγκυρα στον θύλακά τους άρχισαν σήμερα να φτάνουν σε πιο ασφαλείς περιοχές, που ελέγχονται από τις κουρδικές δυνάμεις, ανακοίνωσε τοπικός αξιωματούχος.
Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ /SDF), στις οποίες κυριαρχούν οι Κούρδοι, είχαν δηλώσει νωρίτερα ότι εργάζονται για να απομακρύνουν Κούρδους αμάχους από διάφορες περιοχές της βόρειας επαρχίας του Χαλεπίου.
Γιατί έλαβαν αυτήν την απόφαση
Η απόφαση αυτή λαμβάνεται αφότου φιλοτουρκικές ομάδες κατέλαβαν μια πόλη στην οποία ζουν δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι κι ενώ ομάδες ανταρτών υπό τη διοίκηση ριζοσπαστών ισλαμιστών εξαπέλυσαν επίθεση αστραπή στις 27 Νοεμβρίου κατά περιοχών που τελούσαν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία.
Φιλοτουρκικές ομάδες ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι κατέλαβαν τη στρατηγική πόλη Ταλ Ριφάατ στη βόρεια Συρία, κοντά στα τουρκικά σύνορα, η οποία τελούσε υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων.
"Μια μικρή ομάδα πολιτών έφτασε στην Τάμπκα. Οι άλλοι άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί θα φτάσουν διαδοχικά τις επόμενες ώρες", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος των ΣΔΔ Φαρχάντ Σάμι. Πρόσθεσε ότι μια αυτοκινητοπομπή σχεδόν 200 οχημάτων κατευθύνεται προς την πόλη αυτή που ελέγχεται από τους Κούρδους.
"Είμαστε σε συντονισμό με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη Συρία για να εγγυηθούμε την προστασία του λαού μας και να διευκολύνουμε τη μεταφορά τους με πλήρη ασφάλεια από την περιοχή Ταλ Ριφάατ (...) προς τις ασφαλείς περιοχές μας στο βόρειο τμήμα της χώρας", δήλωσε νωρίτερα Μαζλούμ Αμπντί, ο επικεφαλής των ΣΔΔ.
«Ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του αποσύρθηκαν»
Η επίθεση των φιλοτουρκικών ομάδων διεξάγεται καθώς ένας συνασπισμός ανταρτών υπό τη διοίκηση ριζοσπαστών ισλαμιστών πήρε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του Χαλεπίου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, η οποία βρισκόταν υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ. Το Ταλ Ριφάατ βρίσκεται σε έναν θύλακα που ελεγχόταν από τις κουρδικές δυνάμεις, και περιβάλλεται από περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο φιλοτουρκικών ομάδων και του συριακού στρατού.
Ο Μαζλούμ Αμπντί δήλωσε ότι "ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του αποσύρθηκαν" από την περιοχή απέναντι στην επίθεση που εξαπέλυσαν οι αντάρτες στις 27 Νοεμβρίου στη βόρεια Συρία, η οποία διευκόλυνε την κατάληψη της πόλης από φιλοτουρκικές ομάδες. Πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του προσπάθησαν ανεπιτυχώς να "δημιουργήσουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο" μεταξύ της περιοχής αυτής και των περιοχών που ελέγχονται από τις ΣΔΔ για να απομακρυνθούν οι άμαχοι και να αποτραπούν "σφαγές".
Περικυκλωμένοι πάνω από 200.000 Κούρδοι
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περίπου 200.000 Κούρδοι της Συρίας βρίσκονται περικυκλωμένοι εκεί.
Το Ταλ Ριφάατ είναι καταρχήν μια πόλη της οποίας η πλειονότητα των κατοίκων είναι Άραβες, ωστόσο δεκάδες χιλιάδες κουρδικές οικογένειες έφθασαν εκεί έπειτα από μια επίθεση της Τουρκίας και των ομάδων που υποστηρίζει κατά της περιοχής που είναι κοντά στην Αφρίν.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε επανειλημμένα απειλήσει με επίθεση εναντίον αυτού του θύλακα.