«Το κύριο και φλέγον ζήτημα για την ομογένεια εδώ στις ΗΠΑ είναι η ανοικοδόμηση του Ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν. Και θα είναι η πρώτη μου προτεραιότητα», δήλωσε στην πρώτη συνέντευξη τύπου που έδωσε ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στα μέσα ενημέρωσης λίγες ώρες πριν την ενθρόνισή του στην αίθουσα του Μητροπολιτικού Ναού της Αγίας Τριάδος.
«Η ανοικοδόμηση του ναού είναι ένα χρέος που έχει η ελληνική ομογένεια και προς τον αμερικανικό λαό αλλά και προς την μάχη ενάντια στην θρησκευτική μισαλλοδοξία στην τρομοκρατία. Το ότι δεν έχει ολοκληρωθεί μας εκθέτει ενώπιων και όλου του αμερικανικού λαού η ολοκλήρωση του είναι θέμα τιμής» πρόσθεσε στην συνέχεια και εξήγγειλε ότι έχει ήδη ξεκινήσει ενέργειες και σύντομα θα έχουμε πολύ καλά νέα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου
Οι στόχοι που καλείται να επιτύχει ο Ελπιδοφόρος πράγματι πολύ δύσκολοι και οι προκλήσεις μεγάλες. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Η Αρχιεπισκοπή της Αμερικής δεν είναι απλά ο θρησκευτικός βραχίονας, που γεφυρώνει την απόσταση ανάμεσα στο Φανάρι και στα ισχυρά κέντρα αποφάσεων των ΗΠΑ. Είναι ένας πνευματικός φάρος, είναι μια από τις απτές αποδείξεις της Οικουμενικότητας του Πατριαρχείου.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής δεν αναλαμβάνει μόνο την ευθύνη να εκφράσει το σύγχρονο όραμα της Ορθοδοξίας αλλά να στηρίξει τα δίκαια του Ελληνισμού, εκεί όπου κρίνονται πολλές από τις πραγματικές μάχες. Στα σύγχρονα «πνευματικά χαρακώματα» κάθε δική του επιτυχία θα είναι επιτυχία και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Αξιοποίηση προσώπων με εξωστρέφεια και επικοινωνιακές ικανότητες
Η εκλογή για τον μέχρι πρότινος με μεγάλη δράση στην μητρόπολή του αλλά και παράλληλα ως ηγούμενου της Μονής της Θεολογικής Σχολής στην Χάλκη, ήρθε αμέσως μετά την ανάδειξη του Μητροπολίτη Χριστουπόλεως Μακαρίου σε Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας και αμέσως πριν από μία ανάλογη απόφαση για την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με γνώμονα την μετάβαση στις νεότερες γενιές Ιεραρχών και την αξιοποίηση προσώπων με εξωστρέφεια και επικοινωνιακές ικανότητες, που έχουν δοκιμαστεί σε πρότερα καθήκοντα, δεν κάνει συμβολικές κινήσεις αλλά κινήσεις ουσίας για το μέλλον της Ορθοδοξίας και το καθήκον της στις νέες γενιές στο πολύπλοκο πολιτικοοικονιμικό, ηθικό και κοινωνικό σύγχρονο γίγνεσθαι της ανθρωπότητας.
ΠΗΓΗ: dw.com