Προϊόν τεχνητής νοημοσύνης θεωρείται από τους ειδικούς ένα αμφιλεγόμενο άρθρο του Ελον Μασκ στην Κυριακάτικη έκδοση της γερμανικής Die Welt, στο οποίο, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο εκφράζει την υποστήριξή του στο ακροδεξιό κόμμα AfD.
Έρευνα της εφημερίδας Tagesspiegel έδειξε ότι το άρθρο που δημοσιεύθηκε παραμονή των Χριστουγέννων, δεν θα μπορούσε να είχε συνταχθεί από τον ίδιο τον Μασκ, ούτε από τους ανθρώπους του. Αλλά γράφτηκε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από το γλωσσικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης Grok, το οποίο ανέπτυξε ο ίδιος ο Μασκ με την εταιρεία του xAI.
Το κείμενο ξεκινά με τις λέξεις: «Η Γερμανία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο – το μέλλον της βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής και πολιτιστικής κατάρρευσης… Γι‘ αυτό, το AfD είναι η τελευταία σπίθα ελπίδας για τη Γερμανία.
Σε πέντε σημεία, ο ιδιοκτήτης της Tesla και της SpaceX εξηγεί γιατί συμβουλεύει τους Γερμανούς να ψηφίσουν υπέρ του AfD στις 23 Φεβρουαρίου: οικονομική αναβίωση, μετανάστευση και εθνική ταυτότητα, ενέργεια και ανεξαρτησία, πολιτικός ρεαλισμός, καινοτομία και μέλλον.
«Από κάθε άποψη, γράφει ο Μασκ, το AfD είναι το μόνο κόμμα που είναι πρόθυμο να σπάσει το status quo και να επιφέρει πραγματική αλλαγή. Γι’ αυτό δεν πρέπει να παραπλανηθείτε από την επισυναπτόμενη ετικέτα ως εξτρεμιστικό κόμμα, αλλά μάλλον να κοιτάξετε τις πολιτικές και τα οικονομικά του σχέδια», τα οποία, παρεμπιπτόντως, μερικές φορές παραποιούνται στο κείμενο.
Τι λένε οι ειδικοί
Η Tagesspiegel ρώτησε ειδικούς στην τεχνητή νοημοσύνη αν όντως θα μπορούσε το πολυσυζητημένο άρθρο απλώς να έχει ήδη βρει τον δρόμο του στα δεδομένα εκπαίδευσης του γλωσσικού μοντέλου Grok: Ο Ράινχαρντ Κάργκερ από το Γερμανικό Κέντρο Τεχνητής Νοημοσύνης εκτιμά ότι το κείμενο του Μασκ θα μπορούσε να είναι δημιούργημα της ΑΙ: « Η δομή του κειμένου που παρήγαγε το γλωσσικό μοντέλο Grok όταν ρωτήθηκε για ένα άρθρο γνώμης, ήταν σχεδόν πανομοιότυπο με το άρθρο του Μασκ. Μετά από μια σύντομη εισαγωγή, κάθε επιχείρημα καταγράφεται με παρόμοιο τρόπο, όπως το άρθρο του Μασκ στην «Welt am Sonntag».
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η δομή του άρθρου παραμένει ανέπαφη, ακόμα κι αν αλλάξει το περιεχόμενο του αιτήματος προς το Grok. Για παράδειγμα, αν ζητηθεί από το μοντέλο της ΑΙ να δημιουργήσει ένα κείμενο σύμφωνα με το οποίο μόνο ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς ή ο αρχηγός των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, θα μπορούσαν να σώσουν τη Γερμανία.
«Το γεγονός ότι με διαφορετικές προτροπές υπαρχει παρόμοια δομή στο κείμενο, υποδηλώνει ότι το πρωτότυπο θα μπορούσε επίσης να δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη», λέει ο Κάργκερ και εξηγεί:»Το γλωσσικό μοντέλο θα υποθέσει απλώς ότι η ερώτηση σχετικά με ένα άρθρο γνώμης πρέπει να ακολουθείται από την αντίστοιχη φόρμα κειμένου. Δεν υπάρχει άλλος λόγος για τον οποίο ένα γλωσσικό μοντέλο θα πρέπει να δημιουργήσει κάτι τόσο παρόμοιο», λέει ο Γερμανός ειδικός. «Η επικάλυψη μεταξύ του κειμένου του Μασκ και της απάντησης της τεχνητής νοημοσύνης, ήταν εκπληκτική»,προσθέτει ο ειδικός από το Γερμανικό Κέντρο Τεχνητής Νοημοσύνης.
Έντονες αντιδράσεις
Πριν ακόμη δημοσιευτεί το άρθρο του Μασκ, αρκετοί τεχνικοί και δημοσιογράφοι της«Welt» υποπτεύονταν ότι το εν λόγω κείμενο θα μπορούσε να είχε γραφτεί από AI. Τουλάχιστον τρεις υπάλληλοι έλεγξαν πριν τη δημοσίευση το άρθρο αν θα μπορούσε να προέρχεται από το Grok, με παρόμοια αποτελέσματα. Ενημέρωσαν τη διεύθυνση της εφημερίδας, αλλά δεν εισακούστηκαν
Ανεξαρτήτως ποιος έγραψε το άρθρο , το γεγονός ότι το υπέγραψε ο Μασκ , προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία.
Οι Σοσιαλδημοκράτες τον κατηγόρησαν ότι συμπεριφέρεται όπως ο ηγέτης της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν: «Και οι δύο θέλουν να επηρεάσουν τις εκλογές μας και συγκεκριμένα να υποστηρίξουν τους εχθρούς της δημοκρατίας του AfD. Θέλουν να αποδυναμωθεί η Γερμανία και να βυθιστεί στο χάος», υποστήριξε ο πρόεδρος του SPD, Λαρς Κιγκμπέιλ.
Αλλά και ο ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών, Φρίντριχ Μερτς καταδίκασε επίσης έντονα την παρέμβαση του Μασκ, λέγοντας ότι ήταν «αλαζονική».
Πηγή: naftemporiki.gr