Η Ρωσία διακινεί περίπου το ένα τρίτο των θαλάσσιων εξαγωγών πετρελαίου της μέσω των στενών της Δανίας, επομένως οποιαδήποτε προσπάθεια να σταματήσει αυτές οι αποστολές θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη, με κίνδυνο σύγκρουσης με τη Ρωσία.
Η Ρωσία δήλωσε την Τετάρτη ότι όλα τα πλοία, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών, έχουν ελεύθερη διέλευση από τη Βαλτική Θάλασσα και ότι κάθε προσπάθεια παραβίασης του διεθνούς δικαίου για την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων είναι επικίνδυνη, αναφέρει το Reuters.
Οι Financial Times ανέφεραν την Τετάρτη ότι η Δανία θα επιφορτιστεί με την επιθεώρηση και ενδεχομένως να εμποδίσει τα ρωσικά πετρελαιοφόρα που πλέουν στα ύδατά της σύμφωνα με νέα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως τρόπο επιβολής ανώτατου ορίου 60 δολαρίων το βαρέλι στο αργό πετρέλαιο από τη Μόσχα.
«Σας θυμίζω ότι όλα τα πλοία, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών, έχουν δικαίωμα ελεύθερης διέλευσης από τα στενά της Βαλτικής», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα. «Οποιαδήποτε ενέργεια αντίθετη με αυτό παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Και ξέρετε πόσο επικίνδυνο είναι αυτό», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς εάν η Ρωσία θα εξετάσει το ενδεχόμενο αποστολής πολεμικών πλοίων για συνοδεία δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο εάν η Δανία προσπαθούσε να εμποδίσει τη διέλευση, ο γραμματέας Τύπου του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η Ρωσία δεν είχε λάβει τόσο σοβαρές αποφάσεις βασιζόμενη αποκλειστικά σε ανεπιβεβαίωτες δημοσιεύσεις εφημερίδων.
“Προτείνετε να συζητηθούν τόσο σοβαρά θέματα με βάση τη δημοσίευση ενός άρθρου εφημερίδας που δεν έχει καν σύνδεσμο με κανέναν συγκεκριμένο;” είπε ο Πεσκόφ. «Ας περιμένουμε απτές πληροφορίες και μετά θα μιλήσουμε για το τι θα κάνουμε».
Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν αργότερα ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αυστηροποίηση του ανώτατου ορίου τιμής πετρελαίου της Ρωσίας στα 60 δολάρια το βαρέλι δεν ανέφερε τη Δανία ή την επιθεώρηση ρωσικών πετρελαιοφόρων στα στενά της Δανίας.
«Δεν είδαμε τίποτα σχετικά με αυτό στην πρόταση της Επιτροπής», είπε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης που ενημερώθηκε για το κείμενο της Επιτροπής και δύο άλλοι το επιβεβαίωσαν, ανέφερε το Reuters.
Από τη μεγάλης κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Δύση προσπάθησε να αποκόψει οικονομικούς πόρους από τη ρωσική οικονομία, αλλά η Ρωσία, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, συνέχισε να πουλά το πετρέλαιο της στις παγκόσμιες αγορές χρησιμοποιώντας στόλους πετρελαίου δεξαμενόπλοια με έδρα και ασφαλισμένα εκτός της χώρας.
Πηγή: Defenseromania.ro μέσω ertnews.gr