Η παγκόσμια επέλαση της νόσου Covid-19 που προκαλείται από τον κοροναϊό SARS-CoV-2, αρχίζει πλέον να φαίνεται ασταμάτητη, όπως δείχνει η αύξηση των κρουσμάτων και των θυμάτων σε ολοένα περισσότερες χώρες.
Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανότατο ότι ο ιός εξαπλώνεται «στα μουλωχτά» σε πολύ περισσότερα μέρη από όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα. Επιδημιολόγοι του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου εκτιμούν ότι περίπου τα δύο τρίτα των περιστατικών που μόνο η Κίνα έχει «εξάγει» σε άλλες χώρες μέσω ταξιδιών, δεν έχουν ακόμη ανιχνευθεί, σύμφωνα με το «Science».
Δεύτερος νεκρός στη Γαλλία και δύο ακόμη νέα κρούσματα
Δεύτερο θανατηφόρο κρούσμα του Covid-19 καταγράφεται στη Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας, ενώ δύο ακόμη άνθρωποι φέρουν τον ιό.
Σε δήλωσή του, ο υπουργός Υγείας Ζερόμ Σαλομόν ανακοίνωσε ότι ένας 60χρονος Γάλλος , διεγνώσθη με τον νέο κοροναϊό και νοσηλεύτηκε το βράδυ της Τρίτης σε πολύ σοβαρή κατάσταση. «Δυστυχώς πέθανε τη νύχτα», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός.
Ο άνθρωπος αυτός ήταν ένα από τα τρία νέα κρούσματα. Ένας ακόμη Κινέζος, 80 ετών, έχασε τη ζωή του στο Παρίσι, στα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ ο συνολικός αριθμός των κορυσμάτων στη Γαλλία φθάνει τα 17 από την αρχή της εξάπλωσης της επιδημίας.
Έντεκα από τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν νοσήσει, δεν νοσηλεύονται πλέον, καθώς κρίθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν.
Ιράν: 44 νέα κρούσματα μέσα σε ένα 24ωρο - 19 οι νεκροί
Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων αλλά και των θανάτων στο Ιράν εξαιτίας του κοροναϊού, με τη χώρα της Μέσης Ανατολής να κατέχει τα θλιβερά πρωτεία με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων εκτός Κίνας.
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Υγείας, 19 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον COVID-19 και τα κρούσματα έχουν αυξηθεί στα 139. Μόνο μέσα στο τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 44 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος, Κιανούς Τζαχανπούρ, στην ιρανική κρατική τηλεόραση.
Το Ιράν έχει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων λόγω κοροναϊού μεταξύ των χωρών εκτός Κίνας, από όπου άρχισε η διασπορά του ιού, στα τέλη του 2019.
Ιταλία: 357 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
Τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ιταλία έχουν φτάσει τα 357, ενώ οι νεκροί είναι 11. Συνολικά, υπάρχουν ασθενείς σε εννέα περιφέρειες της χώρας. Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι ο ιός μεταδόθηκε και σε ένα κοριτσάκι τεσσάρων ετών στην Λομβαρδία, αλλά η κατάσταση του δεν θεωρείται σοβαρή. Επίσης, άλλα τρία παιδιά στην Λομβαρδία μολύνθηκαν με τον κοροναϊό.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ζήτησε από την δημόσια τηλεόραση Rai να χρησιμοποιεί εφεξής πιο χαμηλούς τόνους στο θέμα του κοροναϊού για να μην καλλιεργηθεί υπερβολική ανησυχία στους πολίτες και παράλληλα να μην προκληθούν καταστροφικές συνέπειες στην ιδιωτική και δημόσια οικονομία της χώρας.
Ο «χαρτης» εξάπλωσης του κοροναϊού
Κρούσματα του κοροναϊού επιβεβαιώθηκαν χθες Τρίτη σε τέσσερις νέες χώρες: στην Αυστρία, στην Ελβετία, στην Κροατία και στην Αλγερία. Ο COVID-19 πλήττει πλέον, πέρα από την Κίνα, περίπου τριάντα έξι χώρες όπου έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 40 ανθρώπους. Τα κρούσματα ανέρχονται σε περίπου 2.700.
Ο ιός, που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην κεντρική Κίνα, μοιάζει να έχει πλέον ξεπεράσει την κορύφωσή του στη χώρα αυτή: οι αρχές έκαναν λόγο σήμερα για 52 νέους θανάτους τις προηγούμενες 24 ώρες έναντι 71 την προηγουμένη, τον χαμηλότερο αριθμό των τελευταίων τριών εβδομάδων και πλέον.
Πολιτικές εκδηλώσεις και αθλητικές διοργανώσεις ακυρώθηκαν, η οικονομική δραστηριότητα παρέμεινε σε νάρκη, οι χρηματιστηριακοί δείκτες συνέχισαν να πέφτουν: σε παγκόσμιο επίπεδο, η επιδημία και οι συνέπειές της συνεχίζουν να προκαλούν έντονη ανησυχία, πουθενά περισσότερο από ότι στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΫ).
Ο κόσμος «απλούστατα δεν είναι έτοιμος» να αντιμετωπίσει την επιδημία του COVID-19, προειδοποίησε χθες Τρίτη ο Μπρους Έιλγουορντ, ο επικεφαλής της κοινής αποστολής ΠΟΫ/Κίνας, κατά την επιστροφή του από το Πεκίνο. Πρέπει να γίνει προετοιμασία για τη διαχείριση της κρίσης σε πολύ «μεγαλύτερη κλίμακα» και «πρέπει να γίνει γρήγορα», πρόσθεσε.
Στη Νότια Κορέα, όπου η κατάσταση είναι «πολύ σοβαρή», σύμφωνα με τον πρόεδρο Μουν Τζε-ιν, ο αριθμός των κρουσμάτων κατέγραψε νέο άλμα και ξεπερνά πλέον τα χίλια.
Ο αμερικανικός στρατός, ο οποίος διατηρεί το τρέχον διάστημα 28.500 στρατιώτες στη χώρα, ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης έχει μολυνθεί σε βάση κοντά στην πόλη Ντέγκου (νοτιοανατολικά). Στη συγκεκριμένη πόλη έχουν καταγραφεί μακράν τα περισσότερα κρούσματα.
Η Νότια Κορέα - η οποία καταμετρούσε 11 νεκρούς σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, 12 κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες - έχει πλέον μετατραπεί στη μεγαλύτερη εστία του ΠΟΫ πέραν της Κίνας. Τα κρούσματα αυξήθηκαν σε 1.146 (+169) το πρωί και αργότερα κατά ακόμη 115 στα 1.261.
Στην πλειονότητά τους τα κρούσματα συνδέονται με μια χριστιανική αίρεση, μια πιστή της οποίας μόλυνε εκατοντάδες άλλους ομόθρησκούς της.
Στην Ευρώπη, η Ιταλία είναι η χώρα η οποία πλήττεται περισσότερο, με πάνω από 300 επιβεβαιωμένα κρούσματα, στην πλειονότητά τους στο βόρειο τμήμα της χώρας. Δέκα άνθρωποι έχουν υποκύψει, όλοι τους ηλικιωμένοι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Αρκετά ιταλικά ΜΜΕ έκαναν λόγο και για ενδέκατο νεκρό.
Οι γειτονικές χώρες δεσμεύθηκαν να κρατήσουν ανοικτά τα σύνορα κατά τη διάρκεια συνάντησης σε επίπεδο υπουργών χθες στη Ρώμη.
Όμως η Γαλλία «συνέστησε» στους υπηκόους της να αποφεύγουν τις περιοχές της Ιταλίας που πλήττονται περισσότερο.
Δυο ξενοδοχεία τέθηκαν σε καραντίνα στην Ευρώπη, ένα στο Ίνσμπρουκ (Αυστρία) και ένα στο ισπανικό νησί της Τενερίφης (Κανάρια).
Στη Γαλλία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι πια 14, στη Γερμανία 16, Ελβετία, Ισπανία, Κροατία έχουν επιβεβαιώσει από ένα κρούσμα έκαστη και Αυστρία δύο, οι Έλληνες λοιμωξιολόγοι εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου η εμφάνιση κρούσματος και στην Ελλάδα.
Ο κοροναϊός φαίνεται πια ασταμάτητος και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί ολοένα πιο αναποτελεσματικοί
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αποφεύγει ακόμη να χρησιμοποιήσει τον όρο «πανδημία» και προτιμά να αναφέρεται σε «επιδημίες σε διαφορετικά μέρη του κόσμου». Όμως πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι, άσχετα με την ονομασία, το παράθυρο ευκαιρίας για τον έλεγχο του ιού έχει πια σχεδόν σίγουρα κλείσει.
«Μοιάζει σαν ο ιός να έχει πραγματικά ξεφύγει από την Κίνα και να μεταδίδεται ευρύτατα. Νιώθω πλέον πολύ πιο απαισιόδοξος ότι είναι δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο», δήλωσε ο επιδημιολόγος Κρίστοφερ Ντάι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
«Η αναταραχή στην καθημερινή ζωή μπορεί να είναι σοβαρή. Ζητούμε από το αμερικανικό κοινό να συνεργαστεί μαζί μας για να προετοιμαστούμε για μια κατάσταση που μπορεί να είναι άσχημη», δήλωσε η Νάνσι Μεσονιέ, αρμόδια για τον κοροναϊό στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.
Αρκετοί επιστήμονες πιστεύουν ότι δεν έχει πια τόσο νόημα να εστιάζονται οι προσπάθειες στην ανάσχεση του ιού στα σύνορα, όσο στη σωστή προετοιμασία των υπηρεσιών υγείας των χωρών για τη σωστή ανταπόκριση στα κρούσματα. Εφόσον ο ιός αποκτά σταδιακά παγκόσμια διάσταση, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί μπορεί να γίνουν ολοένα λιγότερο αποτελεσματικοί, από ό,τι τα κατοπινά μέτρα για τη μείωση της επίπτωσής του (προετοιμασία νοσοκομείων, κλείσιμο σχολείων, καραντίνες κ.α.).
Η έμφαση αναμένεται να δοθεί περισσότερο στην -χωρίς πανικό- κατά τόπους αντιμετώπιση της νόσου, έως ότου υπάρξει διαθέσιμο ένα εμβόλιο σε μεγάλες ποσότητες -κάτι που πάντως θα πάρει αρκετό χρόνο. Πρακτικά, η κατάσταση μπορεί μελλοντικά να θυμίζει μια πολύ άσχημη περίοδο γρίπης ή κάτι οριακά χειρότερο.
Οι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας διαφωνούν όμως πόσο γρήγορα πρέπει να χαλαρώσουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που έχουν εφαρμοστεί κατά την πρώτη φάση της επιδημίας. Μερικές χώρες π.χ. έχουν απαγορεύσει όλες τις πτήσεις από και προς την Κίνα.
Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν «δουλέψει» σε ένα βαθμό, λένε οι επιστήμονες. «Αν δεν είχαμε εφαρμόσει ταξιδιωτικούς περιορισμούς, θα είχαμε πολλά, πολλά, πολλά περισσότερα περιστατικά από ό,τι έχουμε τώρα», δήλωσε ο δρ Anthony Fauci, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ.