Νέα συγκέντρωση μπροστά στο κτίριο της κυβέρνησης διοργανώνουν σήμερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Αλβανία αξιώνοντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, που αρνείται να παραιτηθεί, παρά την πολιτική κρίση που μαστίζει τη χώρα και θυμίζει... μέρες του 1997.
Οι πιέσεις των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων σε βάρος της κυβέρνησης του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Εντι Ράμα αφορούν τις κατηγορίες για τις σχέσεις του με το οργανωμένο έγκλημα, τη διαφθορά σε διάφορα επίπεδα εξουσίας και την επιβολή πολιτικών που αυξάνουν τη φτώχεια και εξωθούν τους νέους στη μετανάστευση. Απαιτούν από τον Ράμα να παραιτηθεί άμεσα, ώστε να αναλάβει προσωρινά τη διακυβέρνηση της χώρας κυβέρνηση τεχνοκρατών που θα οδηγήσει τη χώρα σε βουλευτικές εκλογές.
Η κινητοποίηση, που είναι η δεύτερη από το περασμένο Σάββατο που κατέληξε σε βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομίας, πραγματοποιείται σε συνθήκες όξυνσης της αντιπαράθεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Ηχώ των Τιράνων», ο Σαλί Μπερίσα δεν δίστασε χτες να πει ότι «αν ένας πρωθυπουργός δεν φύγει, η αντιπολίτευση δεν μπορεί να νικήσει. Ο Ράμα αξίζει μία σφαίρα στο κεφάλι, αλλά το συμφέρον της χώρας δεν μας το επιτρέπει. Πρέπει να αναλάβουμε ενέργειες που θα ανατρέψουν τον Ράμα»!
Στο μεταξύ οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, το μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης ((το οποίο ίδρυσε ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, με σημερινό αρχηγό τον Λουλζίμ Μπασά) παραιτήθηκαν, παραβλέποντας έτσι και τις εκκλήσεις της Δύσης για επανεξέταση της απόφασης.
Από τη Γερμανία, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη από την Τρίτη, ο Αλβανός Πρόεδρος Ιλίρ Μέτα - που αναδείχθηκε σε αυτό το αξίωμα με την υποστήριξη του Ράμα, αλλά τελευταία οι σχέσεις τους έχουν επιδεινωθεί - έπαιξε τον «Πόντιο Πιλάτο», παίρνοντας αποστάσεις από την απόφαση κομμάτων της αντιπολίτευσης (μεταξύ αυτών και του Δημοκρατικού Κόμματος για την Ολοκλήρωση, LSI, στο οποίο ηγούνταν μέχρι να γίνει Πρόεδρος και τώρα έχει αναλάβει η σύζυγός του) να παραδώσουν τις βουλευτικές τους έδρες. Μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο Μέτα τόνισε ότι οι παραιτήσεις των βουλευτών, η κλιμάκωση των διαδηλώσεων και οι διχαστικές πολιτικές εμπλοκές εκτός θεσμών «δεν είναι καλοδεχούμενες εξελίξεις».
Ο πρωθυπουργός Ράμα, πάντως (έχοντας και τη στήριξη ΗΠΑ- ΕΕ) δηλώνει ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί ξεκαθαρίζοντας πως, διαθέτει μια καθαρή εκλογική νίκη που του εξασφαλίζει τετραετή θητεία η οποία λήγει το 2021.
Κατηγορεί επίσης την αντιπολίτευση ότι θέλει την εξουσία στο τραπέζι και ότι προέβη στην εξέλιξη αυτή επειδή φοβάται την ήττα στις προσεχείς δημοτικές εκλογές του Ιουνίου, ότι θέλει να εμποδίσει την μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη διότι φοβάται την νέα Δικαιοσύνη και ότι θέλει να εμποδίσει την πορεία της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Εντι Ράμα επέλεξε να φύγει από τα Τίραννα πηγαίνοντας σε “προστατευμένο χώρο” στα νότια της χώρας, Πριν διαφύγει όμως έδωσε εντολή στον Υπουργό Άμυνας να θέσει σε ύψιστη ετοιμότητα δυνάμεις του Στρατού και να συνδράμουν τις δυνάμεις της Αστυνομίας αν τα πράγματα ξεφύγουν από κάθε έλεγχο.
Η αλβανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι «υπάρχουν πληροφορίες για υποκίνηση της βίας και για εγκληματικές οργανώσεις, όπως είναι η επιδίωξη εισβολής με τη βία στη Βουλή».
Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης τη λήψη δρακόντειων μέτρων ασφαλείας σε υπεράσπιση της Βουλής και ότι θα απαντήσει στη βία με βία. Κάλεσε μάλιστα τους δημοσιογράφους να έχουν μαζί τους αντιασφυξιογόνες μάσκες για να προστατευτούν από τα δακρυγόνα.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της αλβανικής Βουλής Γκραμόζ Ρούτσι ανακοίνωσε την αναβολή των προβλεπόμενων τακτικών εργασιών της Ολομέλειας για σήμερα. Ο Γ.Ρούτσι επικαλέστηκε την αναγκαιότητα προάσπισης της ακεραιότητας της Βουλής, των βουλευτών και της αίθουσας της Βουλής. Σημειώνεται ότι η αντιπολίτευση έχει ανακοινώσει, την ίδια ώρα που θα συνεδρίαζε η Βουλή, την οργάνωση και νέας διαδήλωσης διαμαρτυρίας μπροστά στη Βουλή.
Αντιδράσεις ΗΠΑ - ΕΕ - Ρωσίας
Αρνητικό είναι το μήνυμα που στέλνουν οι ξένες πρεσβείες οι οποίες έσπευσαν να αποστασιοποιηθούν από την αντιπολίτευση και μάλιστα έδειξαν να αποδοκιμάζουν την παραίτηση των βουλευτών.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τρίτης, επισημαίνει ότι «σε μία υγιή δημοκρατία» η αντιπολίτευση λειτουργεί εποικοδομητικά εντός συνταγματικών θεσμών, και προσθέτει με νόημα: «Οι ΗΠΑ καλούν όλους τους βουλευτές να σταθούν πάνω από την πολιτική εμπλοκή, να απορρίψουν τα κελεύσματα για εγκατάλειψη των εδρών και να υπερασπιστούν τα ιδανικά και τις αρχές που είναι νευραλγικές σε οποιαδήποτε ζωντανή δημοκρατία. Εάν αποτύχετε να κάνετε τη δουλειά σας, απογοητεύετε το λαό τον οποίο έχετε το προνόμιο να υπηρετείτε».
Ο πρέσβης της ΕΕ στα Τίρανα, Λουίτζι Σορέκα, μιλώντας στο δίκτυο «Top Channel» σημείωσε ότι «κάθε βουλευτής θα πρέπει να αποφασίσει για τον εαυτό του. Είναι όμως φανερό πως η εγκατάλειψη της βουλευτικής έδρας είναι αντιπαραγωγική για την Αλβανία και αντιβαίνει τα συμφέροντα των πολιτών για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σχολιάζοντας συνολικά τις εξελίξεις στα Βαλκάνια κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση της ρωσικής διπλωματικής ακαδημίας στη Μόσχα, επανέλαβε ότι η Δύση συνεχίζει την «ξεδιάντροπη πολιτική» ώστε να συμπαρασύρει τα Δυτικά Βαλκάνια στο ΝΑΤΟ, «αγνοώντας τους λαούς, τα μαθήματα της Ιστορίας ή της διπλωματικής ευγένειας». Πρότεινε έτσι την επαναφορά όλων στις βασικές αρχές των Διεθνών Σχέσεων και του Διεθνούς Δικαίου, «όπως αυτές διατυπώνονται στη Χάρτα του ΟΗΕ και στον ΟΑΣΕ».
Πιθανότητα εκλογών
Ακόμη κι αν η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων από την αντιπολίτευση οδηγήσει τον κ. Ράμα σε πρόωρες εκλογές, οι οποίες - όπως γράφει το Liberal.gr - θα διεξαχθούν σε κλίμα έντασης και επικίνδυνης πόλωσης, το πιθανότερο είναι να τις κερδίσει και πάλι ο κ. Ράμα καθώς ελέγχει τους κρατικούς μηχανισμούς και μέσω των τοπικών συμφερόντων έχει ισχυρούς (ρουσφετολογικούς) δεσμούς σε όλη την Αλβανία.
Αλλά και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λ. Μπάσα δε έχει κατορθώσει να εμπνεύσει τους Αλβανούς πολίτες και είναι χαρακτηριστικό ότι στην διάρκεια των συγκεντρώσεων οι οπαδοί του Δημοκρατικού Κόμματος φώναζαν το όνομα του πρώην προέδρου του κόμματος και πρώην πρωθυπουργού Σ. Μπερίσα. Ο κ. Μπερίσα έχει αναλάβει και το βάρος προσωπικών επιθέσεων εναντίον του Ε. Ράμα, αντιπαραθέσεις οι οποίες πολύ συχνά βγαίνουν εκτός ελέγχου.
Η μοναδική πιθανότητα να μπορέσει η Αντιπολίτευση να απειλήσει τον Ε. Ραμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα σε πρόωρες εκλογές είναι να υπάρξει συνασπισμός του Δημοκρατικού Κόμματος με το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ένταξη, κόμμα που ίδρυσε ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόεδρος του οποίου τώρα είναι η σύζυγος του Μόνικα Kρυεμάδι.