Ιταλία-σεισμός: 'Οταν σταμάτησε ο χρόνος (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

 
Ιταλία-σεισμός: 'Οταν σταμάτησε ο χρόνος

Ενημερώθηκε: 27/08/16 - 15:02

Είναι η πόλη που σταμάτησε ο χρόνος. Το ρολόι του 13ου αιώνα στο κωδωνοστάσιο του Αματρίτσε σταμάτησε ακριβώς την ώρα του σεισμού στις 3:36 π.μ. Το κτίσμα δεν έπεσε, παραμένει όρθιο πάνω από τα ισοπεδωμένα σπίτια που μοιάζουν σε να έζησαν συνεχείς βομβαρδισμούς.

Εξουθενωμένοι διασώστες προσπαθούν και με τον ερχομό της ημέρας να ανασύρουν ζωντανούς κάτω από τα ερείπια. "Δυστυχώς το 90% αυτών που ανασύρουμε είναι νεκροί", δήλωσε ένας εθελοντής.

Χιλιάδες άνθρωποι σπεύδουν από το πρωί σε όλοι την Ιταλία για να δώσουν αίμα

Σκηνές στήνονται στο Αματρίτσε για τους χιλιάδες άστεγους

Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι συμπαραστέκεται στον δήμαρχο του Αματρίτσε Σέρτζιο Πιρότσι

Η Ιταλία και κυρίως οι νότιες περιοχές βρίσκονται στο σημείο που ενώνονται η Ευρασιατική με την Αφρικανική τεκτονική πλάκα. Κοντά στο ρήγμα που δημιουργείται από τις πλάκες βρίσκονται και τα ηφαίστεια Αίτνα, Στρόμπολι και Βεζούβιος. Και φυσικά υπάρχουν και μικρότερα ρήγματα, κυρίως κατά μήκος της οροσειράς των Απενίνων, που διατρέχουν τη ραχοκοκκαλιά της χώρας.

Ο σεισμός της Τετάρτης σημειώθηκε 1937 χρόνια--πιστεύεται πως αυτή ήταν η μέρα--που εξερράγη ο Βεζούβιος, θάβοντας την Πομπηία σε τόνους στάχτης, μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Το 2009, σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών στην περιοχή 'Ακουια, 90 χιλιόμετρα νότια της περιοχής που επλήγη χθες προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 300 ανθρώπων. Το χαρακτηριστικό είναι πως ένα καινούργιο κτίριο στην Λ'Ακουιλα, η φοιτητική εστία ήταν το πρώτο που κατέρρευσε.

Το 2002 στο Σαν Τζουλιάνο της Απουλίας, 26 παιδιά, μια ολόκληρη τάξη δημοτικού σχολείου, σκοτώθηκαν εξαιτίας της κακής κατασκευής του κτιρίου.

Η Ιταλία είναι η πρώτη σε σεισμική επικινδυνότητα χώρα της δυτικής Ευρώπης. Μεσαιωνικά χωριά, αλλά και κανόνες αντισεισμικών κτιρίων που δεν έχουν εφαρμοστεί σε παλιά αλλά και καινούργια κτίρια επιδεινώνουν την κατάσταση. 'Ενα από τα προβλήματα που κάνει τα κτίρια ακόμα πιο επικίνδυνα είναι ότι στα πλαίσια της αντισεισμικής θωράκισης παλαιότερων κτιρίων ενσχύουν με τσιμέντο τις τραάτσες και τις στέγες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τις συγκρατήσουν οι λεπτοί τοίχοι την ώρα του σεισμού.

"Σε μια χώρα που τα περασμένα 40 χρόνια έχουν συμβεί τουλάχιστον οκτώ καταστροφικοί σεισμοί..το μόνο μάθημα που διδαχτήκαμε είναι πως να σώζουμε ζωές, μετά τον σεισμό", γράφει με πικρία ο Σέρτζιο Ρίτσο, αρθρογράφος της Corriere della Sera. "Στα άλλα μαθήματα μείναμε μεταξεταστέοι", προσθέτει.