Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ενέκρινε η κυβέρνηση της Ρώμης, οι ΜΚΟ θα πρέπει να ανακοινώνουν άμεσα στις ιταλικές αρχές την όποια επιχείρηση διάσωσης και να κατευθύνονται χωρίς καθυστέρηση στο ασφαλές λιμάνι που θα ορίζει το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών. Παράλληλα απαγορεύεται η μετακίνηση μεταναστών και προσφύγων από ένα πλοίο ΜΚΟ σε κάποιο άλλο, όπως συνέβαινε αρκετά συχνά μέχρι τώρα. Σε περίπτωση που οι νέοι κανόνες δεν τύχουν σεβασμού, το πρόστιμο θα αγγίζει τις 50.000 ευρώ και θα θεωρούνται συνυπεύθυνοι ο ιδιοκτήτης και ο εφοπλιστής. Σε περίπτωση παραβίασης του νέου αυτού «κώδικα συμπεριφοράς» σε μια πρώτη φάση προβλέπεται προσωρινή κατάσχεση του σκάφους για δυο μήνες και, αν οι διάφορες ΜΚΟ δεν προσαρμοστούν, οριστική κατάσχεση.
Ιταλοί σχολιαστές αναφέρουν ότι αρχικά ο γραμματέας της Λέγκα και υπουργός Υποδομών Ματέο Σαλβίνι είχε ζητήσει να εγκριθούν ακόμη αυστηρότερα μέτρα, αλλά η Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι επέμεινε να μην υιοθετηθεί ακραία γραμμή.
Η MKO Sea Watch στο μεταξύ σχολίασε το νομοθετικό αυτό διάταγμα της κυβέρνησης Μελόνι υπογραμμίζοντας ότι «αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια ποινικοποίησης των πλοίων που ανήκουν στην κοινωνία των πολιτών». «Θα συνεχίσουμε να σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο, όπως κάναμε πάντα», λένε τα μέλη της. «Οι νόμοι των διαφόρων χωρών δεν μπορούν να έρχονται σε αντίθεση με τα όσα ορίζουν οι διεθνείς συμβάσεις, είναι σαφές», προσθέτει η SOS Méditerranée.
Η Μελόνι περί δικαιωμάτων
H Tζόρτζια Μελόνι όμως έχει εντελώς διαφορετική άποψη και μιλώντας στους δημοσιογράφους υπογράμμισε: «Για το μεταναστευτικό θέσαμε κάποια βασικά θέματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με τους κανόνες που εγκρίναμε καλούμε τις ΜΚΟ να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο». Σύμφωνα με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, «το ενεργειακό προσφέρει σημαντική ευκαιρία να υιοθετηθεί νέα πολιτική στις σχέσεις με την Αφρική». «Πριν απ’ το δικαίωμα στη μετανάστευση υπάρχει το δικαίωμα παραμονής στη χώρα όπου γεννιόμαστε», είπε χαρακτηριστικά.
Με αναφορά τέλος στον συγκεκριμένο «κώδικα» που ενέκρινε η ιταλική κυβέρνηση, ο Τύπος υπενθυμίζει ότι μόνο το 16% των απελπισμένων της θάλασσας φέτος έφτασε στην Ιταλία με πλοία που ανήκουν σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς.
Πηγη: DW