Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι φιλοξένησε την 11η σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας των Οκτώ Αναπτυσσόμενων Χωρών (D-8) στις 19 Δεκεμβρίου, στην οποία συμμετείχαν οι αρχηγοί κρατών του Ιράν, της Τουρκίας, του Πακιστάν, του Μπαγκλαντές, της Ινδονησίας, της Μαλαισίας και της Νιγηρίας.
Η σύνοδος κορυφής της Πέμπτης σηματοδότησε την πρώτη φορά που ένας Ιρανός πρόεδρος επισκέπτεται την αιγυπτιακή πρωτεύουσα εδώ και 13 χρόνια. Ήταν επίσης η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ιρανού ομολόγου του Μασούντ Πεζεσκιάν μετά την πτώση της Συρίας.
Η Άγκυρα διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη εξτρεμιστικών ομάδων που πραγματοποίησαν ένοπλο πραξικόπημα στη Δαμασκό νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Η συγκλονιστική κατάρρευση της κυβέρνησης της Συρίας απέκοψε την κύρια οδό που συνέδεε την Τεχεράνη με τους συμμάχους της στον Λίβανο και την Παλαιστίνη, επιτρέποντας στο Ισραήλ να καταλάβει σχεδόν 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα συριακής γης.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Πέμπτης στο Κάιρο, ο Πεζεσκιάν και ο Ερντογάν κάλεσαν σε «ισλαμική ενότητα» για να σταθούν ενάντια στο Ισραήλ και τα εγκλήματά του στη Γάζα, τον Λίβανο, τη Συρία και την Υεμένη.
«Οι ισλαμικές χώρες πρέπει να ενωθούν και να αντιταχθούν στην επιθετικότητα του σιωνιστικού καθεστώτος … Καλούμε το Ισραήλ να εγκαταλείψει το συριακό έδαφος και εκφράζουμε την απογοήτευσή μας για τη διεθνή σιωπή σχετικά με τις επιθέσεις του», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος.
«Βλέπουμε τα βήματα του Ισραήλ που αγνοούν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των παράνομων οικισμών στα Υψίπεδα του Γκολάν … Ως ισλαμικές χώρες, πρέπει να ηγηθούμε των μέτρων που μπορούν να ληφθούν κατά του Ισραήλ», ακολούθησε ο Ερντογάν.
Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε ρητά την επιβολή εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ, τον τερματισμό του εμπορίου με τη χώρα και τη διεθνή απομόνωσή του.
Παρά τις δημόσιες εκκλήσεις του Ερντογάν να «απομονώσει» το Ισραήλ, η Άγκυρα συνέχισε να επιτρέπει την απρόσκοπτη ροή πετρελαίου από το Αζερμπαϊτζάν προς το Ισραήλ μέσω του αγωγού Μπακού-Τιφλίδα-Τζεϊχάν (BTC), ο οποίος διέρχεται από την Τουρκία. Η χώρα χρειάστηκε επίσης μήνες για να εφαρμόσει μια εμπορική απαγόρευση που ανακοινώθηκε τον Μάιο, καθώς οι εταιρείες που συναλλάσσονται με το Ισραήλ έλαβαν εξαιρέσεις και τους επετράπη ακόμη και να ανακατευθύνουν το εμπόριο μέσω άλλων χωρών.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) Μαχμούντ Αμπάς συμμετείχε επίσης στη σύνοδο κορυφής της D-8 στο Κάιρο, όπου ζήτησε να λάβει η Παλαιστίνη καθεστώς πλήρους μέλους του ΟΗΕ. «Η επίτευξη της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή απαιτεί η Παλαιστίνη να αποκτήσει καθεστώς πλήρους μέλους στον ΟΗΕ και περισσότερη διεθνή αναγνώριση», δήλωσε ο Αμπάς.