Το Ιράκ και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν σε ένα σχέδιο για την απόσυρση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη χώρα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων και επιθέσεων από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν εναντίον αμερικανικών βάσεων στην περιοχή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters , τόσο η Βαγδάτη όσο και η Ουάσιγκτον κατέληξαν πρόσφατα σε συμφωνία για μια συμφωνία αποχώρησης, σύμφωνα με την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιώτες και οι δυνάμεις του συνασπισμού τους θα αποχωρήσουν από την αεροπορική βάση Ain Al-Asad στη δυτική επαρχία του Ιράκ. Σεπτέμβριος 2025, ακολουθούμενη από την απόσυρση των υπόλοιπων δυνάμεων από την πρωτεύουσα της περιοχής του Κουρδιστάν, το Ερμπίλ, μετά από έναν ακόμη χρόνο.
Η αποκάλυψη φέρεται να προήλθε από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων πέντε αξιωματούχων των ΗΠΑ, δύο αξιωματούχων από άλλα κράτη μέλη του συνασπισμού και τριών Ιρακινών αξιωματούχων, όλοι τους δεν κατονομάζονται λόγω της μη επίσημης ανακοίνωσης της συμφωνίας. Μια τέτοια ανακοίνωση αναμένεται να γίνει αυτόν τον μήνα.
Όπως είπε ένας αμερικανός αξιωματούχος που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων, αν και η συμφωνία χρειάζεται ακόμα «ένα οριστικό πράσινο φως» από την αμερικανική και την ιρακινή ηγεσία, «είναι τώρα απλώς θέμα πότε θα την ανακοινώσει».
Το δημοσίευμα ανέφερε επίσης ότι ο Farhad Alaaldin, σύμβουλος Εξωτερικών Υποθέσεων του Πρωθυπουργού του Ιράκ, επιβεβαίωσε ότι οι τεχνικές συνομιλίες με την κυβέρνηση των ΗΠΑ έχουν ήδη ολοκληρωθεί και ότι η ιρακινή κυβέρνηση βρίσκεται «τώρα στο χείλος της μετάβασης της σχέσης μεταξύ του Ιράκ και των μελών της διεθνούς ο συνασπισμός σε ένα νέο επίπεδο, με επίκεντρο τις διμερείς σχέσεις σε στρατιωτικούς, ασφαλείς, οικονομικούς και πολιτιστικούς τομείς».
Η αναφερόμενη συμφωνία έρχεται μετά από μήνες αυτών των διπλωματικών συνομιλιών, οι οποίες ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους προτού τεθούν σε αναμονή λόγω των εντάσεων σχετικά με τη συνεχιζόμενη επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και στα παλαιστινιακά εδάφη. Από τις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, οι αμερικανικές δυνάμεις και βάσεις στο Ιράκ έχουν υποστεί τουλάχιστον 70 επιθέσεις από σιιτικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν, με την ιρακινή κυβέρνηση επίσης να καλεί όλο και περισσότερο τον αμερικανικό στρατό να επιταχύνει την αποχώρηση από τη χώρα.
Πολλοί αναλυτές προβλέπουν όλο και περισσότερο ότι μια τέτοια απόσυρση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Ιράκ θα μπορούσε αναπόφευκτα να οδηγήσει σε παρόμοιες αποχωρήσεις από άλλα μέρη της ευρύτερης περιοχής με τη στρατιωτική παρουσία στη βορειοανατολική Συρία, για παράδειγμα, να γίνεται δυνητικά όλο και πιο μη βιώσιμη.
Παρά τη συνεχιζόμενη κριτική για τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Ιράκ και την περιοχή τόσο από τους επικριτές όσο και από τους συμμάχους της, υπάρχουν αξιοσημείωτες ανησυχίες μεταξύ πολλών ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη επιρροή στο Ιράν, τις πολιτοφυλακές πληρεξουσίου του και άλλους αντιπάλους όπως η Ρωσία ή Κίνα.