Χάος, ανησυχία και φόβο έχει προκαλέσει η αντιμεταναστευτική πολιτική της νέας αμερικανικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα οι επικείμενες μαζικές απελάσεις, που έχει προαναγγείλει ο Ντόναλντ Τραμπ.
Τοπικές αρχές σε πολιτείες και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων περνάνε στο «αντάρτικο» και δίνουν ραντεβού στα δικαστήρια με «βροχή» μηνύσεων κατά της κυβέρνησης.
Λίγες ώρες αφού ανέλαβε τα καθήκοντα του ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε μία σειρά από εκτελεστικά διατάγματα προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή τις προεκλογικές δεσμεύσεις του για καταστολή της μετανάστευσης.
Συγκεκριμένα προσπαθεί να άρει το δικαίωμα της ιθαγένειας στα παιδιά που γεννιούνται στις ΗΠΑ, το οποίο δίνεται σε όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από το εάν έχουν γονείς παράτυπους μετανάστες ή σε καθεστώς προσωρινής διαμονής.
Με άλλο διάταγμα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό προκειμένου να κινητοποιήσει το Πεντάγωνο και τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις για την φύλαξη των συνόρων. Μετά την ορκωμοσία του, υπέγραψε μια διακήρυξη που δίνει στις αρχές την εξουσία να «απωθούν, να επαναπατρίζουν ή να απομακρύνουν» τους μετανάστες μέχρι να βεβαιωθεί ότι «η εισβολή στα νότια σύνορα έχει σταματήσει».
Παράλληλα σταμάτησε η λειτουργία της εφαρμογής CBP One που χρησιμοποιούσαν όσοι πρόσφυγες ήθελαν να ζητήσουν άσυλο στις ΗΠΑ. Πλέον όσοι θέλουν να ζητήσουν άσυλο θα πρέπει να περιμένουν στα σύνορα με το Μεξικό.
Ωστόσο η απόφαση που έχει προκαλέσει την μεγαλύτερη ανησυχία είναι η εντολή να γίνονται επιδρομές για μαζικές απελάσεις μεταναστών χωρίς εμπόδια. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Τραμπ ανακάλεσε τις απαγορεύσεις που είχαν επιβληθεί στην Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων και πλέον μπορεί να πραγματοποιεί επιδρομές σε σχολεία, νοσοκομεία, εκκλησίες και άλλες «ευαίσθητες περιοχές».
«Οι εγκληματίες δεν θα μπορούν πλέον να κρύβονται στα σχολεία και τις εκκλησίες της Αμερικής για να αποφεύγουν τη σύλληψη. Η κυβέρνηση Τραμπ δεν θα δέσει τα χέρια των γενναίων μας αστυνομικών αρχών, και αντίθετα τους εμπιστεύεται να χρησιμοποιήσουν την κοινή λογική», ανέφερε ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης.
Επί ποδός οι πολιτείες που θα μπουν στο στόχαστρο
Αυτή τη στιγμή υπάρχει έντονη φημολογία και ανησυχία στις ΗΠΑ καθώς δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι μετανάστες ή πόσοι θα συλληφθούν για να απελαθούν. Αυτό σημαίνει ότι άνθρωποι που μπορεί να μην πληρούν τα κριτήρια για απέλαση φοβούνται ακόμη και να πάνε στις δουλειές τους ή στο νοσοκομείο. Μέχρι στιγμής γίνονται μόνο εκτιμήσεις για τον αριθμό των μεταναστών που θα απελαθούν. Έτσι οι τοπικές αρχές στο Σικάγο πιστεύουν ότι περίπου 2.000 άνθρωποι θα συλληφθούν και θα απελαθούν.
Επίσης δεν έχει ανακοινωθεί ποιες είναι οι πολιτείες όπου θα γίνουν οι επιδρομές της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων ή πότε θα γίνουν. Ο «τσάρος» της μεταναστευτικής πολιτικής του Τραμπ, Τομ Χόμαν δήλωσε στο Fox News την Τρίτη ότι θα υπάρξει «στοχευμένη δράση» επιβολής του νόμου. Σύμφωνα με το δίκτυο NBC από αυτή την δήλωση φαίνεται ότι οι επιχειρήσεις απέλασης δεν θα είναι πολύ διαφορετικές από αυτό που ήδη κάνει σήμερα η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων.
Ωστόσο ο Τομ Χόμαν ρωτήθηκε πώς οι ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ διαφέρουν σε αυτόν τον τομέα. «Έχουμε περισσότερους ανθρώπους που έχουν αναλάβει την αποστολή», είπε ο Τομ Χόμαν αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει πόσοι υπάλληλοι θα συμμετέχουν στις επιχειρήσεις απέλασης.
Ήδη στον αμερικανικό Τύπο γίνονται εκτιμήσεις για το πού μπορεί να στοχεύσουν πρώτα αυτές οι επιδρομές. Αξιωματούχοι είπαν στο NBC ότι πρώτα θα συλληφθούν μετανάστες σε μεγάλες πόλεις. Στο στόχαστρο αναμένεται να βρεθούν πόλεις που ήδη έχει χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα στις προεκλογικές ομιλίες του ο Τραμπ, όπως το Ντένβερ και η Νέα Υόρκη.
Στο «αντάρτικο» οι τοπικές αρχές και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Στο Ντένβερ οι τοπικές αρχές προετοιμάζονται για «επίθεση» από την Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων. Ο δήμαρχος Μάικ Τζόνστον στο παρελθόν έχει προκαλέσει την οργή της κυβέρνησης Τραμπ αφού έχει δηλώσεις ότι ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ έστελνε με λεωφορεία μετανάστες σε πόλεις που είχαν τοπικές αρχές από το κόμμα των Δημοκρατικών.
Μάλιστα έχει ήδη μοιραστεί εγχειρίδιο στους αξιωματούχους του δήμου για το πώς να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες επιδρομές της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων σε κτίρια της πόλης, δημόσιους χώρους ή «ευαίσθητα» κτίρια όπως νοσοκομεία και σχολεία.
Για παράδειγμα αν οι πράκτορες της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων γίνουν εχθρικοί ή απειλήσουν να συλλάβουν έναν δημοτικό υπάλληλο τότε εκείνοι μπορούν να ζητήσουν το όνομα του και να επικοινωνήσουν με τον εισαγγελέα της πόλης.
Ωστόσο οι Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες και δήμαρχοι είναι στο πλευρό του Τραμπ και αναμένεται να διευκολύνουν τις μαζικές απελάσεις.
Μακρά νομική διαμάχη
Ήδη οι τοπικές αρχές σε 22 πολιτείες έχουν καταθέσει αγωγές προκειμένου να μπλοκάρουν το εκτελεστικό διάταγμα για τον τερματισμό του δικαιώματος της ιθαγένειας στα παιδιά που γεννιούνται στις ΗΠΑ είναι πολίτες.
Παράλληλα αμέσως μετά την υπογραφή του εκτελεστικού διατάγματος και η Αμερικανική Ένωση Κοινωνικών Ελευθεριών και άλλες ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία των μεταναστών κατέθεσαν μήνυση εναντίον της κυβέρνησης. Στο κείμενο της μήνυσης αναφέρουν ότι η ενέργεια του Τραμπ παραβιάζει τόσο την ομοσπονδιακή νομοθεσία όσο και το Σύνταγμα των ΗΠΑ. Έτσι όλοι αναμένουν ότι το θέμα θα κριθεί μετά από μακρά νομική μάχη στα δικαστήρια.
Πηγή: enikos.gr