Τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζει η Γερμανία αρχίζουν να έχουν αποτέλεσμα στην εξάπλωση του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα το Ινστιτούτο Robert Koch.
«Βλέπουμε ότι η εξάπλωση του ιού επιβραδύνεται...Διαπιστώνουμε ότι λειτουργεί», δήλωσε ο Λόταρ Βίλερ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου επιμένοντας στην ανάγκη διατήρησης των απαγορεύσεων.
Εδώ και κάποιες ημέρες, ένας φορέας του ιού δεν μολύνει κατά μέσον όρο περισσότερα του ενός ατόμου, εξήγησε, και αυτός ο λόγος στην μετάδοση δείχνει να σταθεροποιείται. Τις τελευταίες εβδομάδες, έως και 7 άτομα μολύνονταν κατά μέσον όρο από έναν και μόνο φορέα του ιού.»
«Εάν ο λόγος μειωθεί κάτω από το 1 προς 1, για την ακρίβεια, εάν ένα άτομο μολύνει λιγότερο από ένα άτομο κατά μέσον όρο, τότε η επιδημία σιγά σιγά θα περιορισθεί. Αυτός είναι ο στόχος μας», πρόσθεσε.
«Ελπίζω ότι θα το καταφέρουμε τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Λόταρ Βίλερ επιμένοντας ότι είναι απαραίτητη η διατήρηση των απαγορεύσεων.
Η Γερμανία δεν έχει κηρύξει αυστηρό αποκλεισμό όπως συνέβη στην Γαλλία και την Ιταλία, όμως τα σχολεία και τα καταστήματα είναι κλειστά. Οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν στο σπίτι όταν αυτό είναι δυνατόν και οι συναθροίσεις άνω των δύο ατόμων σε δημόσιους χώρους είναι απαγορευμένοι μέχρι τουλάχιστον τις 19 Απριλίου.
Ο Λόταρ Βίλερ τόνισε ότι ο πληθυσμός πρέπει περισσότερο από ποτέ να τηρήσει τους κανόνες υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Για την χρήση υφασμάτινης μάσκας δήλωσε ότι «μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο το άτομο που την φορά να μεταδώσει τον ιό σε άλλους, αλλά δεν μπορεί να προστατεύσει τον χρήστη».
Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό του το Ινστιτούτου Robert Koch, η Γερμανία μετρά 79.696 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 1.017 θανάτους.
Ο Λόταρ Βίλερ προειδοποίησε ότι ο αριθμός των θανάτων θα αυξηθεί και ότι αναμφισβήτητα είναι υποτιμημένος, την στιγμή που η Γερμανία είναι μία από τις χώρες που ανθίστανται περισσότερο σε σχέση με τους ευρωπαίους γείτονές της, αν και το ποσοστό των θανάτων έχει αυξηθεί στο 1,2%.
«Αυτό (η αύξηση) οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είναι δυνατόν να κάνουμε τεστ σε κάθε έναν», εξήγησε.