Η Μελόνι κατηγορείται για οικονομικό διχασμό της Ιταλίας

 
αα

Ενημερώθηκε: 19/06/24 - 20:33

Η ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι , κατηγορήθηκε για «διάσπαση της χώρας» αφού το κοινοβούλιο ενέκρινε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που δίνει στις περιφέρειες περισσότερη εξουσία, το οποίο οι επικριτές λένε ότι θα αυξήσει τη φτώχεια στο νότο.

Η αλλαγή, που εγκρίθηκε από την Κάτω Βουλή νωρίς την Τετάρτη μετά από μια περιπετειώδη συζήτηση που διήρκεσε όλη τη νύχτα, αποτελεί μέρος της αναθεώρησης του ιταλικού κράτους από την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου ενός νομοσχεδίου που εγκρίθηκε από την Άνω Βουλή την Τρίτη που θα επέτρεπε την άμεση εκλογή του προθυπουργού.

Το νομοσχέδιο για τη «διαφοροποιημένη αυτονομία», που επιδιώκεται από τις περιοχές Λομβαρδία και το Βένετο, καθώς και την Εμίλια Ρομάνια, δίνει στις περιφέρειες περισσότερη εξουσία όσον αφορά τον τρόπο είσπραξης και δαπάνης των φορολογικών εσόδων τους και για τις δημόσιες υπηρεσίες όπως η υγεία και η εκπαίδευση.

Η έγκριση του νομοσχεδίου, το οποίο πέρασε με 172 ψήφους υπέρ και 99 κατά, χαιρετίστηκε από τον Ματέο Σαλβίνι, τον ηγέτη της Λέγκα, του κυβερνώντος συνασπισμού που για χρόνια υπερασπίζεται την κίνηση, ως «μια νίκη για όλους τους Ιταλούς».

Ο Μελόνι είπε ότι ήταν «ένα βήμα προς τα εμπρός προς την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης και δικαιότερης Ιταλίας» και υποστήριξε ότι θα «ξεπεράσει τις διαφορές που υπάρχουν σήμερα μεταξύ διαφόρων περιοχών της χώρας».

Οι επικριτές λένε ότι εάν οι πιο πλούσιες περιφέρειες είναι σε θέση να διατηρήσουν περισσότερα από τα φορολογικά τους κέρδη, αυτό θα σημαίνει λιγότερους οικονομικούς πόρους για τις φτωχότερες περιφέρειες, οι οποίες βρίσκονται κυρίως στο νότο.

Το μέτρο αμφισβητήθηκε τόσο έντονα που οδήγησε σε καυγά στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, με έναν πολιτικό από το αντιπολιτευόμενο Κίνημα Πέντε Αστέρων να χρειάζεται ιατρική βοήθεια. Ο αγώνας προκάλεσε διαδήλωση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Ρώμη το βράδυ της Τρίτης, τα οποία δήλωσαν ότι συγκεντρώνονται «για να υπερασπιστούν την εθνική ενότητα» ενόψει των δύο νομοσχεδίων και για να διαμαρτυρηθούν κατά της υποτιθέμενης «βίας και εκφοβισμού» από τον κυβερνών συνασπισμό.

Η Έλι Σλάιν, η ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού κόμματος (PD), είπε ότι το μέτρο είναι διχαστικό και θα αυξήσει την ανισότητα. «Η Μελώνη, ο πατριώτης που διχάζει τη χώρα», είπε. «Το Brothers of Italy έχει υποκλιθεί στα αποσχιστικά όνειρα της Λέγκα».

Το νομοσχέδιο που επιτρέπει την άμεση εκλογή πρωθυπουργού είναι μια σημαντική συνταγματική αναθεώρηση την οποία η Μελόνι έχει προωθήσει σθεναρά, χαρακτηρίζοντάς την ως «η μητέρα όλων των μεταρρυθμίσεων».

Σύμφωνα με την πρόταση, ο πρωθυπουργός θα εκλεγεί για πέντε χρόνια και ο συνασπισμός που θα υποστηρίζει τον νικητή υποψήφιο θα λάβει τουλάχιστον το 55% των εδρών, ένας νόμος που υποστηρίζει η Meloni θα βοηθούσε να τερματιστούν οι κυβερνήσεις της Ιταλίας με περιστρεφόμενη πόρτα. Οι επικριτές φοβούνται ότι το νομοσχέδιο, που θυμίζει συνταγματική αλλαγή που έγινε από τον φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι πριν από περίπου έναν αιώνα, θα μπορούσε να οδηγήσει την Ιταλία στον αυταρχισμό.

Οποιαδήποτε αλλαγή στο σύνταγμα πρέπει να εγκριθεί και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου με πλειοψηφία δύο τρίτων. Η ψηφοφορία για την Άνω Βουλή απέτυχε, αποτέλεσμα που αναμένεται να επαναληφθεί στην Κάτω Βουλή, πράγμα που σημαίνει ότι το νομοσχέδιο θα τεθεί σχεδόν σίγουρα σε δημοψήφισμα, το οποίο θα μπορούσε να διεξαχθεί το 2025.

Πηγή: theguardian.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ