Η Κίνα ασκεί πίεση σε Βουλευτές από έξι χώρες να μην συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής στην Ταϊβάν με επίκεντρο την Κίνα που ξεκινά τη Δευτέρα.
Ενώ το Πεκίνο είναι γνωστό για τις προσπάθειές του να περιορίσει τους πολιτικούς που επισκέπτονται την Ταϊβάν, την οποία η Κίνα ισχυρίζεται ως δικό της έδαφος, ο διοργανωτής της συνόδου — η Διακοινοβουλευτική Συμμαχία για την Κίνα (IPAC) — χαρακτήρισε την κίνηση « άνευ προηγουμένου ».
Τουλάχιστον οκτώ πολιτικοί ήρθαν σε επαφή μέσω γραπτών μηνυμάτων, τηλεφωνικών κλήσεων ή μέσω της ηγεσίας του κόμματός τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τη Σλοβακία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βοσνία, τη Βολιβία και την Κολομβία, ανέφερε το Associated Press . Αντ' αυτού, ζητήθηκε από έναν να ταξιδέψει στην Κίνα, είπε η IPAC .
Οι βουλευτές και άλλοι έσπευσαν να καταδικάσουν την είδηση στο X, με τον εκτελεστικό διευθυντή της IPAC, Λουκ ντε Πούλφορντ, να επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας και να γράφει : "Δεν μπορείτε να αποφασίσετε τα ταξιδιωτικά σχέδια ξένων πολιτικών . Παρακαλούμε αφήστε μας ήσυχους. Ευχαριστούμε."
«Το ΚΚΚ [Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας] πιστεύει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει πίεση και καταναγκασμό για να σταματήσει τη συγκέντρωση δημοκρατικά εκλεγμένων νομοθετών», έγραψε η Σλοβάκα ευρωβουλευτής Mariam Lexmann, η οποία συμπροεδρεύει την IPAC, σε μια ανάρτηση στο X . «Δεν θα αποθαρρυνθούμε, ούτε η δέσμευσή μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας για την υπεράσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας θα κλονιστεί».
Η IPAC είναι μια ομάδα εκατοντάδων βουλευτών από 35 χώρες που επικεντρώνονται στον τρόπο αλληλεπίδρασης των δημοκρατιών με την Κίνα . Λίγο μετά την αναφορά του AP, «αποφάσισε να προωθήσει την ανακοίνωσή του για τη μεγαλύτερη διεύρυνση που έγινε ποτέ», λέγοντας ότι η Κολομβία, το Ιράκ, το Μαλάουι, οι Νήσοι Σολομώντος, η Γκάμπια και η Ουρουγουάη έχουν προσχωρήσει στον οργανισμό.