Η Αίγυπτος βασίζεται σε ξένα κεφάλαια για να αγοράσει φυσικό αέριο καθώς επιδεινώνεται η κρίση ηλεκτρικής ενέργειας

 
ddd

Ενημερώθηκε: 02/09/24 - 18:44

Η Σαουδική Αραβία και η Λιβύη έχουν χρηματοδοτήσει την αγορά φορτίων φυσικού αερίου αξίας τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσουν την Αίγυπτο να αμβλύνει την ενεργειακή της κρίση αυτό το καλοκαίρι, εν μέσω κατακόρυφης μείωσης της εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου, ανέφεραν δύο πηγές του κλάδου που γνωρίζουν το θέμα, αναφέρει το Reuters .

Η Αίγυπτος χρειάζεται περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια αέριο για να καλύψει τη ζήτηση του καλοκαιριού μέχρι τον Οκτώβριο, σύμφωνα με μία από τις δύο πηγές που γνωρίζουν το σχέδιο της κυβέρνησης, αλλά μια κρίση σκληρού νομίσματος σημαίνει ότι δεν διαθέτει κεφάλαια για να καλύψει πλήρως τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.

«Χωρίς υποστήριξη από τους φίλους μας στον Κόλπο, δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε για αυτές τις αποστολές», είπε μια από τις πηγές. Πρόσθεσε ότι οι αξιωματούχοι προσπαθούσαν να συγκεντρώσουν περισσότερα χρήματα από τους συμμάχους.

Οι δύο πηγές ανέφεραν ότι η Σαουδική Αραβία είχε χρηματοδοτήσει τρία από τα 32 φορτία LNG που έχει αγοράσει το Κάιρο μέχρι στιγμής φέτος, τα οποία σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters ανέρχονται σε περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια σε τρέχουσες τιμές.

Η Λιβύη αγόρασε ένα φορτίο τον Ιούλιο αξίας περίπου 50 εκατομμυρίων δολαρίων με κεφάλαια της Libyan National Oil Corporation, πρόσθεσαν οι πηγές. Ο λογαριασμός φυσικού αερίου της Αιγύπτου και η χρηματοδότηση από τη Σαουδική Αραβία και τη Λιβύη δεν έχουν αναφερθεί στο παρελθόν.

Εκπρόσωπος του υπουργείου πετρελαίου της Αιγύπτου είπε ότι οι λεπτομέρειες του διαγωνισμού φυσικού αερίου ήταν εμπιστευτικές. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, η Κεντρική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας και η κρατική ενεργειακή εταιρεία της Λιβύης, NOC, δεν απάντησαν στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν διοχετεύσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην Αίγυπτο για να υποστηρίξουν τον Πρόεδρο Abdel Fattah Al-Sisi, τον οποίο θεωρούν σημαντικό σύμμαχο.

Η Αίγυπτος χρειάστηκε να καταφύγει σε μείωση φορτίου τον τελευταίο χρόνο για να διατηρήσει το δίκτυό της σε λειτουργία εν μέσω έλλειψης προσφοράς φυσικού αερίου και αυξανόμενης ζήτησης, και η εντεινόμενη ενεργειακή κρίση επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Καΐρου καθώς παλεύει με βαρύ λογαριασμό επιδοτήσεων.

Η κυβέρνηση του Σίσι έχει ενισχύσει τις επιδοτήσεις καυσίμων και τροφίμων αυτό το καλοκαίρι, αλλά αυτές οι αυξήσεις δεν αντισταθμίζουν την υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας κατά 60% από τον Μάρτιο του 2024, αφήνοντας τον αυξανόμενο πληθυσμό της Αιγύπτου να παλεύει με το αυξανόμενο κόστος ζωής.

Το εξωτερικό χρέος της Αιγύπτου έφτασε τα 154 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάιο, κοντά στο ιστορικό υψηλό του τέλους του 2023 των 168 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Αυτή η οικονομική επιβάρυνση (του λογαριασμού φυσικού αερίου) έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Αίγυπτο, καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα με τον περιορισμό του λογαριασμού επιδοτήσεων, κάτι που θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην κοινωνική ασφάλιση και τη συνολική σταθερότητα», δήλωσε η Mona Sukkarieh, σύμβουλος πολιτικού κινδύνου και συν- ιδρυτής της Middle East Strategic Perspectives.

Πτώση μετά από αιχμή

Η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου της Αιγύπτου έπεσε κατακόρυφα σε χαμηλό έξι ετών τον Μάιο, κάτω από περίπου 25% από την κορύφωσή της το 2021 και αναμένεται να μειωθεί κατά 22,5% ακόμη έως το 2028, ανέφερε η συμβουλευτική εταιρεία Energy Aspects.

Η χώρα είχε σχεδιάσει να γίνει σημαντικός εξαγωγέας φυσικού αερίου αφού ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Eni ανακάλυψε το γιγάντιο υπεράκτιο κοίτασμα Zohr το 2015.

Το υπουργείο Ενέργειας του τότε είπε όταν η Zohr ξεκίνησε την παραγωγή το 2017 ότι το κοίτασμα θα παράγει 2,7 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα μέχρι το 2039, αλλά αφού ανήλθε στο μέγιστο των 3,2 bcf/d το 2019, η παραγωγή μειώθηκε σε μόλις 1,9 bcf/d το το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Τέσσερις βιομηχανικές και διπλωματικές πηγές είπαν ότι η ταχεία ανάπτυξη του Zohr έχει εγχύσει πάρα πολύ νερό στη δεξαμενή και έχει κάνει την εξόρυξη φυσικού αερίου πιο δύσκολη.

Η Eni είπε ότι η παραγωγή από τη Zohr ήταν σύμφωνη με όσα είχε προβλέψει και όσα είχε συμφωνηθεί με τους εταίρους και τις αρχές της.

Η ομάδα πρόσθεσε ότι τα σχέδια για την παραγωγή του πεδίου έπρεπε να ενημερωθούν μετά από βραδύτερη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Η ανάπτυξη του Zohr ήταν σύμφωνη με το μοντέλο fast-track της Eni, είπε επίσης ο ιταλικός όμιλος.

Οι ίδιες τέσσερις πηγές ανέφεραν ότι οι επενδύσεις στη βιομηχανία φυσικού αερίου έχουν επίσης επιβραδυνθεί επειδή η Αίγυπτος έχει συσσωρεύσει χρέος περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για προμήθειες φυσικού αερίου και καυσίμων.

Μόνο το χρέος της Αιγύπτου προς την Eni – κυρίως που σχετίζεται με το φυσικό αέριο – ήταν σχεδόν 1,27 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Ιουνίου, από 1,16 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του περασμένου έτους.

Ο εκπρόσωπος της Eni είπε ότι η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται από τον Ιούλιο καθώς η χώρα άρχισε να αποπληρώνει ορισμένα χρέη.

Τους πρώτους μήνες του 2024, η Eni μείωσε τις επενδύσεις της στη χώρα με βάση τις αξιολογήσεις της αποδοτικότητας και των επιτόπιων επιδόσεων, είπε ο εκπρόσωπος.

Πηγή κοντά στην Petronas της Μαλαισίας είπε ότι η εταιρεία έχει επίσης σταματήσει τις επενδύσεις στο έργο της στο Δέλτα του Δυτικού Νείλου καθώς περιμένει να αποπληρωθούν χρέη εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Petronas δεν απάντησε στο αίτημα του Reuters για σχόλιο.

Αυξανόμενες ανάγκες σε ενέργεια

Οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις και οι κρίσεις εξουσίας έχουν γίνει μια σημαντική πρόκληση για την προσπάθεια του Σίσι να σταθεροποιήσει την οικονομία και να τροφοδοτήσει μια έκρηξη υποδομών.

Μαζί με τον πληθωρισμό και την αποδυνάμωση του νομίσματος, οι διακοπές έχουν γίνει συμπτώματα της χειρότερης οικονομικής κρίσης από τότε που ο Σίσι ανέλαβε την εξουσία το 2014.

Η κατανάλωση ενέργειας της Αιγύπτου θα εκτιναχθεί κατά 39% την επόμενη δεκαετία λόγω του αυξανόμενου πληθυσμού, της αστικοποίησης, της εκβιομηχάνισης και της χρήσης κλιματισμού, δήλωσε ο Lerato Monaisa, ανώτερος αναλυτής στην εταιρεία του ομίλου Fitch, BMI.

«Η Αίγυπτος αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, που επιδεινώνονται από την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και τη μείωση της παραγωγής φυσικού αερίου… οι καθημερινές διακοπές ρεύματος διαταράσσουν τις επιχειρήσεις και κινδύνευαν να τροφοδοτήσουν τη δημόσια δυσαρέσκεια», δήλωσε ο Mehrun Etebari, Global LNG διευθυντής της S&P Global Commodity Insights.

Πριν από μια δεκαετία, οι διακοπές ρεύματος τροφοδότησαν την οργή του κοινού που οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις και τελικά στην πτώση του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη της Αιγύπτου, του Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ