Χ. Ακάρ: Ευχή είναι να μη γίνει πόλεμος στην Ανατολική Μεσόγειο

 
 Χ. Ακάρ: Ευχή είναι να μη γίνει πόλεμος στην Ανατολικη΄Μεσόγειο

Ενημερώθηκε: 28/05/19 - 12:54

Ανατολική Μεσόγειος και S-400 ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στο κανάλι ‘ΧαμπέρΤουρκ’, πάνω από τη φρεγάτα ‘Σαλίχρέις’, εκεί που συνεχάρη το τουρκικό πολεμικό ναυτικό για την επιτυχή διεξαγωγή του ‘Θαλασσόλυκου’ κατά την τελευταία ημέρα της άσκησης, 25 Μαΐου.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ρωτήθηκε αν φοβάται κάποιο θερμό επεισόδιο στην ανατολική Μεσόγειο και η απάντηση που έδωσε ήταν ότι υπάρχει μεν μία έντονη στρατιωτική κινητικότητα, αλλά ευχή της Τουρκίας είναι να μην καταλήξει σε κάποια πολεμική σύρραξη.

«Πότε πότε στην ανατολική Μεσόγειο, στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Περσικό Κόλπο, υπάρχουν τέτοιου είδους συγκεντρώσεις πλοίων. Παρακολουθούνται στενά ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις και τις στρατιωτικές, αλλά η μεγαλύτερη ευχή μας είναι να μην γίνει πόλεμος.

Από τη δική μας πλευρά, όπως είδατε πριν από λίγο σε αυτό το πλοίο, πραγματοποιούμε ασκήσεις, εκπαιδεύουμε το προσωπικό μας, προσπαθούμε να δοκιμάζουμε τα όπλα που έχουμε στα χέρια μας.

Όλα τα σενάρια εδώ είναι εντελώς φανταστικά, οι περιοχές που χρησιμοποιούμε είναι εντελώς φανταστικές, δεν τίθεται θέμα να κινηθούμε εναντίον οποιαδήποτε άλλης χώρας.

Στόχος μας είναι μόνο να προστατεύσουμε τη χώρα μας, τα δικαιώματά μας, να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ, την αποτελεσματικότητα του ναυτικού μας και το σεβασμό των ενόπλων δυνάμεών μας. Είναι μια διαδικασία που στόχο έχει την εκπαίδευση», σημείωσε.

Ο Χουλουσί Ακάρ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει για άλλη μια φορά τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τ/Κ, καθώς και ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν κανένα τετελεσμένο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

«Ως κράτος εμείς συμπεριφερόμαστε με βάση κάποιες αρχές, δεν συμπεριφερόμαστε καθόλου εγωιστικά. Η Τουρκική Δημοκρατία και ο τουρκικός λαός έχουν δικαιώματα, είμαστε η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο και επιπλέον υπάρχουν και οι αδελφοί μας στην ΤΔΒΚ. Δεν μπορείτε επ’ ουδενί να αγνοείτε τα δικαιώματα και το δίκαιο της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ. Δεν μπορείτε να πετύχετε τίποτα αγνοώντας μας, αγνοώντας την Τουρκική Δημοκρατία, αγνοώντας την ΤΔΒΚ. Εμείς αυτό λέμε. Να κάνουμε ό,τι χρειάζεται στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, να πάρουμε όλα τα μέτρα για τα δικαιώματα, το δίκαιο, την ασφάλεια και την ευημερία της κάθε πλευράς».

Ο Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε και στις επαφές που έγιναν στην Αθήνα μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο υπουργείων Άμυνας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει θετικό όφελος και για τις δύο χώρες.

«Στο πλαίσιο της συμφωνίας και των συνομιλιών που είχαμε με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Ευάγγελο Αποστολάκη, στείλαμε μια αντιπροσωπεία στην Ελλάδα, στην Αθήνα. Συνομιλούσαν για μια βδομάδα στην Αθήνα και έπειτα ολοκλήρωσαν τις επαφές τους. Οι πλευρές ακούν η μία την άλλη μέσα σε πνεύμα θετικό και αμοιβαίας κατανόησης. Και ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι μετά από μια σειρά επαφών, θα υπάρξει αποτέλεσμα. Επομένως, εμείς είμαστε υπέρ της ειρήνης στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Είμαστε υπέρ του να επωφεληθούν όλες οι πλευρές, αλλά παράλληλα διαμηνύουμε προς τους συνομιλητές μας με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ότι δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα», δήλωσε.

Οι S-400 μπορεί να μην έρθουν τον Ιούνιο, αλλά θα έρθουν τους επόμενους μήνες

S-400

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, αναφερόμενος στο ‘καυτό’ θέμα των ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά ότι δεν υπάρχει θέμα υπαναχώρησης από τη συμφωνία με τη Ρωσία, ωστόσο άφησε ανοιχτό για το πότε θα παραδοθεί το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα στη χώρα.

«Γύρω μας υπάρχουν χώρες, που διαθέτουν βομβαρδιστικά αεροσκάφη. Παίρνουμε ορισμένα συστήματα για την ασφάλεια των 82 εκατ. πολιτών μας. Ένα από αυτά είναι και αντι-αεροπορικό σύστημα. Καταλήξαμε στους S-400, μετά από μία σειρά διαδικασιών. Δεν αποφασίστηκαν ξαφνικά. Οι αρμόδιοι θεσμοί και οργανισμοί στην Τουρκία, οι υπουργοί έθεσαν κάποια κριτήρια. Και με βάση αυτά τα κριτήρια κινηθήκαμε, δηλ. να υπάρχει μεταφορά τεχνολογίας, συμπαραγωγή και εξαγωγή. Η συμφωνία των S-400 υπογράφηκε! Και αυτή η συμφωνία έκλεισε! Ο πρόεδρός μας το έχει επαναλάβει ουκ ολίγες φορές. Η κοινή μας γνώμη πρέπει να το γνωρίζει αυτό», δήλωσε.

Όσον αφορά στο χρόνο παράδοσης των S-400, πάντως, ο Χουλουσί Ακάρ δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση, λέγοντας ότι τον Ιούνιο μάλλον δεν προλαβαίνουν να έρθουν στην Τουρκία, παρά τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για παράδοση νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία.

«Τον Ιούνιο μπορεί να μην προλάβουν, αλλά μέσα στους επόμενους μήνες θα έρθουν. Η διαδικασία ξεκίνησε. Όταν ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι διαδικασίες για τη μεταφορά και για κάποια τεχνικά ζητήματα που συζητούνται, όταν τακτοποιηθούν όλα τα θέματα, τότε θα αρχίσει η μεταφορά τους», υπογράμμισε, ενώ απέκλεισε ότι υπάρχει τελεσίγραφο των ΗΠΑ για ακύρωση της παράδοσης των S-400 μέχρι αρχές Ιουνίου. «Όχι, τέτοια προθεσμία δεν υπάρχει! Σε εμάς δεν έχει αναφερθεί κάτι τέτοιο», δήλωσε με τρόπο κατηγορηματικό.

Αναφορικά με την απειλή των ΗΠΑ για μη παράδοση στην Τουρκία των μαχητικών F-35 λόγω της αγοράς του ρωσικού αντι-πυραυλικού συστήματος, ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι οι συνομιλίες με την Ουάσιγκτον συνεχίζονται ώστε να βρεθεί μία λύση, ενώ σημείωσε ότι η Τουρκία εξετάζει ακόμη την αγορά επιπροσθέτως του αμερικανικού συστήματος Patriot.

«Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι υπάρχει ένα κενό όσον αφορά τη συμβατότητα των S-400 με το σύστημα των F-35. Εμείς λέμε ότι μπορούν να συνυπάρχουν. Ας το δούμε, ας το συζητήσουμε μέσω μίας ομάδας εργασίας, μέσω του ΝΑΤΟ, μέσω διμερών επαφών. Το έχουμε ανάγκη αυτό το σύστημα. Με τους Αμερικανούς φίλους και συμμάχους μας συνεχίζουμε τις συνομιλίες. Οι αρμόδιοι θεσμοί και οργανισμοί μας εξετάζουν λεπτομερώς την τελευταία πρόταση των Αμερικανών (για τους Patriot). Οκτώβριο με Νοέμβριο θα δώσουν μία απάντηση. Αν ολοκληρωθεί επιτυχώς αυτή η δουλειά, θα επεκταθούμε και σε άλλες», είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα ακόμη και της περαιτέρω αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας πάντως απέφυγε να απαντήσει αν η Τουρκία έχει σχέδιο Β, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αρνηθούν να τους παραδώσουν τα F-35.

«Ας μη μιλάμε υποθετικά», απάντησε, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχουν σχέδια να στραφούν και πάλι στη Ρωσία για αγορά μαχητικών αεροσκαφών SU-57. «Εμείς συνεχίζουμε να εκπληρώνουμε όλες τις υποχρεώσεις μας. Έχουμε πληρώσει ό,τι χρειαζόταν για τα F-35. Αυτή τη στιγμή έχουν παραδοθεί στην Τουρκία 4 F-35. Εξάλλου, 4 πιλότοι μας συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους, ενώ εκατοντάδες αξιωματικοί μας έχουν εκπαιδευτεί και έχουν επιστρέψει. Αλλά και η κατασκευή των χώρων που θα τοποθετηθούν τα F-35 στη Μαλάτια προχωρά. Όλα συνεχίζονται κανονικά», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Πηγή: sigmalive.com