Γιατί οι ΗΠΑ δίνουν στο Ισραήλ το ισχυρό αντιπυραυλικό σύστημα Thaad - Τι σηματοδοτεί πολιτικά

 
sss

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 15/10/24 - 09:52

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι στέλνει στο Ισραήλ ένα αντιπυραυλικό σύστημα μεγάλου υψόμετρου που λειτουργεί από στρατεύματα των ΗΠΑ.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι το Terminal High-Altitude Area Defense (Thaad) θα ενισχύσει την ισραηλινή αεράμυνα μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν στη χώρα νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όπως μεταδίδει το BBC News,

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι προορίζεται «να υπερασπιστεί το Ισραήλ», το οποίο αναμένεται να απαντήσει σε ένα ιρανικό χτύπημα που περιλαμβάνει περισσότερους από 180 βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.

Τι σηματοδοτεί επιχειρησιακά

Η κίνηση έχει γίνει το επίκεντρο της προσοχής καθώς περιλαμβάνει την τοποθέτηση Αμερικανών στρατιωτών στο έδαφος στο Ισραήλ.

Υπάρχει ήδη ένας μικρός αριθμός αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα - αλλά αυτή η νέα ανάπτυξη περίπου 100 στρατιωτών είναι σημαντική καθώς σηματοδοτεί περαιτέρω εμπλοκή των ΗΠΑ στον επεκτεινόμενο περιφερειακό πόλεμο.

Τι σημαίνει όμως για την αποτελεσματικότητα της πυραυλικής άμυνας του Ισραήλ καθώς η κρίση μεγαλώνει;

Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τα αντίποινά του για την επίθεση του Ιράν, η οποία θα είναι «θανατηφόρα, ακριβής και πάνω απ' όλα, αιφνιαδιαστική», σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant.

Η Τεχεράνη ανέφερε ότι επιτέθηκε κατά του Ισραήλ επειδή δολοφόνησε τον Χασάν Νασράλα, τον ηγέτη της Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν, στη Βηρυτό.

Δεν είναι ακόμα σαφές εάν η ανάπτυξη του Thaad αποτελεί μέρος του σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης των ΗΠΑ για τη γεφύρωση των κενών που εντοπίστηκαν στην αεροπορική άμυνα του Ισραήλ ή αν υποδηλώνει αυξανόμενες ανησυχίες της Ουάσιγκτον για ένα πιο ισχυρό ισραηλινό χτύπημα στο Ιράν.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάιντεν έχει αντιταχθεί σε οποιαδήποτε επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, καθώς και στις υποδομές πετρελαίου ή ενέργειας του, εν μέσω φόβων ότι θα πυροδοτήσει μια αλυσιδωτή σύγκρουση και θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία.

Όποιο και αν είναι το υπόβαθρο της απόφασης, σηματοδοτεί την περαιτέρω ανάγκη του Ισραήλ για αμυντική βοήθεια των ΗΠΑ εν μέσω του διευρυνόμενου πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Βαλλιστικοί πύραυλοι όπως ο Fattah-1 που χρησιμοποίησε το Ιράν νωρίτερα αυτόν τον μήνα εκτοξεύονται προς τα πάνω στην ατμόσφαιρα της Γης, όπου αλλάζουν τροχιά και κατεβαίνουν προς τον στόχο τους. Ένα από τα στρατιωτικά τους πλεονεκτήματα είναι η τεράστια ταχύτητά τους σε σύγκριση με πυραύλους κρουζ ή drones.

Το σύστημα Thaad είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό κατά των βαλλιστικών πυραύλων, σύμφωνα με τον κατασκευαστή Lockheed Martin, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή όπλων στις ΗΠΑ.

Η Raytheon, μια άλλη αμερικανική εταιρεία όπλων, κατασκευάζει το προηγμένο ραντάρ της.

Πώς λειτουργεί - «Περιζήτητο»

Το σύστημα έχει έξι εκτοξευτές τοποθετημένους σε φορτηγό, με οκτώ αναχαιτιστές σε κάθε εκτοξευτή. Κοστίζει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια (766 εκατομμύρια λίρες) η μπαταρία και απαιτεί πλήρωμα περίπου 100 ατόμων για να τη λειτουργήσει.

Το σύστημα Thaad είναι περιζήτητο από την Ουκρανία για την αντιμετώπιση των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων.

Η Σαουδική Αραβία έχει εντολές για αυτό και φέρεται να ήθελε περισσότερα ως μέρος ενός αμερικανικού οπλισμού σε αντάλλαγμα για την επίσημη αναγνώριση του Ισραήλ: μια λεγόμενη συμφωνία «κανονικοποίησης» που εκτροχιάστηκε σε μεγάλο βαθμό μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς.

Τα πλήγματα του Ιράν στο Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου σκότωσαν έναν άνδρα στην Ιεριχώ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ο οποίος χτυπήθηκε από τμήμα ενός πυραύλου που προφανώς καταρρίφθηκε.

Το Ισραήλ έχει ένα πολύ αξιοσέβαστο σύστημα εναέριας άμυνας, που αναπτύχθηκε με τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των εξω-ατμοσφαιρικών πυραύλων Arrow 2 και Arrow 3.

Αυτά πετούν με υπερηχητική ταχύτητα και μπορούν να καταρρίψουν βαλλιστικούς πυραύλους στο διάστημα. Οι Ισραηλινοί σχεδιαστές του συστήματος δήλωσαν ότι ο Arrow «επέδωσε όπως αναμενόταν» με «υπέροχα» αποτελέσματα ενάντια στο ιρανικό χτύπημα.

Οι ΗΠΑ υποστήριξαν την αμυντική επιχείρηση, πυροβολώντας αναχαιτιστικά από δύο ναυτικά αντιτορπιλικά στην ανατολική Μεσόγειο, παράλληλα με την υποστήριξη ορισμένων ευρωπαϊκών και αραβικών χωρών.

Η Ουάσιγκτον παρουσίασε το χτύπημα του Ιράν ως «ηττημένο και αναποτελεσματικό».

Δορυφορικές εικόνες έδειξαν ζημιές στη βάση Νεβατίμ της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία φιλοξενεί μαχητικά αεροσκάφη F-35, συμπεριλαμβανομένων κρατήρων σε διάδρομο προσγείωσης και τροχοδρόμησης.

Ο Decker Eveleth από το Κέντρο Ναυτικών Αναλύσεων (CNA) που εδρεύει στην Ουάσιγκτον είπε ότι οι εικόνες έδειχναν 32 σημεία πρόσκρουσης, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών χτυπημάτων στην περιοχή των F-35.

«Κάποια F-35 ήταν πραγματικά τυχερά», δημοσίευσε ο κ. Eveleth στην πλατφόρμα X.

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν η ζημιά προκλήθηκε απευθείας από πυραύλους ή από σκάγια αναχαίτισης.

Υπήρξαν και άλλες άμεσες επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ. Ένας πύραυλος φέρεται να ανατίναξε έναν κρατήρα βάθους 30 ποδιών (εννέα μέτρων) σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή κοντά στα κεντρικά γραφεία της Μοσάντ, της υπηρεσίας κατασκοπείας του Ισραήλ.

Τι σηματοδοτεί πολιτικά

Πολιτικά, η ανακοίνωση για το Thaad διατυπώνεται ως «ακλόνητη» υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν στην άμυνα του Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει περισσότερα από 50.000 τόνους όπλα στο Ισραήλ τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με ισραηλινά στοιχεία.

Ωστόσο, υπογραμμίζει επίσης ορισμένες από τις πολιτικές που εφαρμόζει η Ουάσιγκτον: πρώτα προσπαθεί να πιέσει το Ισραήλ και τους αντιπάλους του να μην κλιμακώσουν τον πόλεμο και προτρέπει για διπλωματία.

Όταν αυτό απέτυχε, ο Λευκός Οίκος υποστήριξε σθεναρά τις αποφάσεις του Ισραηλινού συμμάχου του και κινήθηκε για να τον θωρακίσει διπλωματικά και στρατιωτικά.

Οι ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις ακολούθησαν τις δολοφονίες από το Ισραήλ του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ismail Haniyeh (διαπραγματευτή στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων στη Γάζα), του Hassan Nasrallah στη Βηρυτό, των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Βηρυτού και της χερσαίας εισβολής του στον Λίβανο.

Το Ισραήλ είπε ότι έχει χτυπήσει την ηγεσία της Χεζμπολάχ και καταστρέφει τις τεράστιες αποθήκες πυραύλων της λόγω λόγω 11 μηνών διασυνοριακής εκτόξευσης ρουκετών στο Ισραήλ.

Υποστηρίζει ότι μόνο η στρατιωτική πίεση και η υποβάθμιση των δυνατοτήτων της Χεζμπολάχ θα εξασφαλίσουν ότι 60.000 Ισραηλινοί θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ.

Το Πεντάγωνο περιγράφει την ανάπτυξη του Thaad ως μέρος «των ευρύτερων προσαρμογών που έχει κάνει ο αμερικανικός στρατός τους τελευταίους μήνες» για να υποστηρίξει το Ισραήλ και να υπερασπιστεί το αμερικανικό προσωπικό από επιθέσεις από το Ιράν και ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Αναφέρει ότι ένα σύστημα Thaad αναπτύχθηκε στο νότιο Ισραήλ για μια άσκηση το 2019, την τελευταία και μοναδική φορά που ήταν γνωστό ότι ήταν εκεί.

Μια αμερικανική στρατιωτική ανάπτυξη στο Ισραήλ εκτός ασκήσεων είναι εξαιρετικά σπάνια, δεδομένων των δυνατοτήτων του ίδιου του Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Abbas Araqchi, προειδοποίησε την Κυριακή ότι οι ΗΠΑ θέτουν τις ζωές των στρατευμάτων τους «σε κίνδυνο με την ανάπτυξή τους για τη λειτουργία αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων στο Ισραήλ».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ