Για απληστία και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον βωμό του οικονομικού κέρδους εξαιτίας της απαίτησης να εμβολιαστεί πολύ πιο γρήγορα ο παγκόσμιος πληθυσμός κατηγόρησε χτες τους κατασκευαστές εμβολίων, η Διεθνής Αμνηστία.
Σε δήλωση της δια του εκπρόσωπου της Ραγιάτ Κόσλα, υπογραμμίζει πως «ενώ οι χώρες υψηλού εισοδήματος αποθησαύριζαν εμβόλια, πνίγοντας αδίστακτα την προσφορά σε φτωχότερα μέρη του κόσμου, οι φαρμακευτικές εταιρείες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την εκτυλισσόμενη καταστροφή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφήνοντας όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να ανταπεξέλθουν μόνες τους. Αυτές οι εταιρείες θα μπορούσαν να ήταν οι ήρωες του 2021. Αντίθετα, γύρισαν την πλάτη τους σε αυτούς που χρειάζονταν εμβόλια περισσότερο και απλώς συνέχισαν να λειτουργούν ως συνήθως, βάζοντας τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους. Αν θέλουμε το 2022 να είναι το τελευταίο έτος αυτής της πανδημίας, πρέπει να αλλάξουμε πορεία τώρα για να φτάσουμε τον στόχο του 70% του ΠΟΥ μέχρι τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους».
Διερωτήθηκε μάλιστα για το «πόσες παραλλαγές πρέπει να ζήσουμε προτού οι πλούσιες χώρες και οι φαρμακευτικές εταιρείες συνειδητοποιήσουν ότι οι άνθρωποι στις φτωχότερες χώρες χρειάζονται πρόσβαση σε εμβόλια».
Εκτυλισσόμενη καταστροφή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, τα δέκα δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού που παρήχθησαν πέρυσι ήταν αρκετές για να εμβολιαστεί το 40 % του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το τέλος του 2021. Ωστόσο στις φτωχότερες χώρες, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων φτάνει μόλις και μετα βίας το 4%. Και ενώ, όπως τονίζει η Διεθνής Αμνηστία, εταιρείες όπως η Pfizer/ Biontech και η Moderna έκαναν τεράστιες πωλήσεις, μόνο το 2 % των δόσεων των εμβολίων τους πήγαν σε φτωχότερες χώρες. Παράλληλα σύμφωνα με δηλώσεις των εταιρειών της Johnson & Johnson και της Astrazeneca θα είχαν παραδώσει τις μισές δόσεις των εμβολίων τους σε αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες χώρες.
Η Διεθνής Αμνηστία τονίζει πως οι δύο εταιρείες εξακολουθούν να αρνούνται να μοιραστούν την τεχνολογία και την πνευματική τους ιδιοκτησία μέσω πρωτοβουλιών που συντονίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τώρα εγκαταλείπουν το μη κερδοσκοπικό μοντέλο τιμολόγησης.
Η απληστία πάνω από τις ευθύνες τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας σημείωσε μάλιστα πως παρά τα δισεκατομμύρια σε δημόσια χρηματοδότηση, αυτές οι εταιρείες συνεχίζουν να βάζουν τη δική τους απληστία πάνω από τις ευθύνες τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι βαθύτατα ανησυχητικό το γεγονός ότι τα κέρδη δίνονται σε προτεραιότητα έναντι των ανθρώπων ακόμη και ενόψει περισσότερων από 5,6 εκατομμυρίων ανθρώπων που πέθαναν από τον Covid-19 μέχρι σήμερα.
Η μακρά λίστα των δεδομένων
Η Διεθνής Αμνηστία προκειμένου να στηρίξει τους ισχυρισμούς της έδωσε στην δημοσιότητα τα ευρήματα έρευνας με βάση τα δεδομένα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 από την εταιρεία ανάλυσης Airfinity. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει πως :
Η AstraZeneca παρήγαγε 2,4 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων το 2021 και παρείχε το 1,7% από αυτές σε χώρες χαμηλού εισοδήματος και το 70% σε χώρες χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος, αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση.
Η Johnson & Johnson παρήγαγε λίγο περισσότερες από 300 εκατομμύρια δόσεις το 2021 και παρέδωσε το 20% από αυτές σε χώρες χαμηλού εισοδήματος και το 31% σε χώρες χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος, μια σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση.
Η Moderna παρήγαγε 673 εκατομμύρια δόσεις το 2021 και παρέδωσε το 2% από αυτές σε χώρες χαμηλού εισοδήματος και το 23,5% σε χώρες χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος, μια σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση, αλλά εξακολουθεί να είναι μικρότερη από ό,τι απαιτείται.
Η Pfizer/BioNTech παρήγαγε 2,4 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021 και παρέδωσε το 1% από αυτές σε χώρες χαμηλού εισοδήματος και το 14% σε χώρες χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος, μια ελαφρά αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη αξιολόγηση, αλλά πολύ κάτω από τον στόχο του 50% της Διεθνούς Αμνηστίας.
Η Sinopharm παρήγαγε λίγο περισσότερες από 2,2 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021, οι περισσότερες από τις οποίες προμηθεύονταν εγχώρια εντός της Κίνας. Η εταιρεία παρέδωσε το 1,5% των δόσεων της σε χώρες χαμηλού εισοδήματος και το 24% σε χώρες χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος, λιγότερο από αυτό που απαιτείται για μια δίκαιη διανομή των εμβολίων της.
Η Sinovac παρήγαγε πάνω από 2,4 δισεκατομμύρια δόσεις το 2021, οι περισσότερες από τις οποίες προμηθεύονταν εγχώρια εντός της Κίνας. Παρέδιδε το 0,4% των δόσεων της σε χώρες χαμηλού εισοδήματος και το 20,5% σε χώρες χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος.
Πηγή: ertnews.gr