Πώς να μην δείχνει εκνευρισμένος ο Τζο Μπάιντεν. Πριν λίγες ημέρες αποκαλύφτηκε ότι βρέθηκαν σε ιδιωτικούς χώρους των Δημοκρατικών μυστικά έγγραφα από την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.
Λίγες ημέρες αργότερα ακολούθησαν νέες αποκαλύψεις για άλλα έγγραφα στο ιδιωτικό γκαράζ του σπιτιού του, στο Γουίλμιγκτον της πολιτείας Ντελαγουέρ. Και μάλιστα εκεί που παρκάρει το Oldtimer τύπου Κορβέτα.
«Απόρρητο υλικό δίπλα σε μια Κορβέτα; Μα τι σας ήρθε στο μυαλό;» τον ρώτησε ένας ρεπόρτερ του δικτύου Fox News σε μια δημόσια εμφάνιση. Ο Μπάιντεν πήρε μια βαθιά ανάσα και απαντά: «Η Κορβέτα μου βρίσκεται σε κλειστό γκαράζ, δεν ήταν έγγραφα στο δρόμο».
Μπορεί να μην ήταν στο δρόμο, αλλά την ίδια ημέρα ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ ανακοινώνει ότι ανέθεσε την εξέταση της υπόθεσης σε ειδικό ανακριτή. Ο Λευκός Οίκος αναγκάστηκε φυσικά να επιβεβαιώσει και δεύτερο εύρημα στο γκαράζ.
Η αποθήκευση κρατικών έγγραφων σε τέτοιους χώρους δεν επιτρέπεται, μόνο τα Εθνικά Αρχεία είναι υπεύθυνα για τη φύλαξή τους. Γιατί εάν πέσουν σε λάθος χέρια, θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Έχει μήπως διαπράξει ο Μπάιντεν κάποιο έγκλημα; Όπως και να είναι, το θέμα, το οποίο ο δημοσιογράφος του Fox αποκαλεί ήδη Garagegate, τον βλάπτει. Γιατί τον παρουσιάζει ως κακό πολιτικό.
Ο ίδιος είχε καταλογίσει ανευθυνότητα στον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ. Τώρα οι Ρεπουμπλικανοί μπορούν όχι μόνο να ασκηθούν στο άθλημα της χαιρεκακίας. Με τη νέα κοινοβουλευτική τους πλειοψηφία μπορούν να δρομολογήσουν κοινοβουλευτικές έρευνες και να οδηγήσουν τον Μπάιντεν ενώπιόν τους, επειδή οι δικηγόροι του Μπάιντεν αποκάλυψαν την ύπαρξη εγγράφων λίγες ημέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στο Κογκρέσο τον περασμένο Νοέμβριο.
Εκείνοι οι Ρεπουμπλικανοί από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος που πολύ θα ήθελαν να κινήσουν διαδικασία μομφής κατά του προέδρου, αλλά δεν ήταν σίγουροι για ποιους λόγους, τώρα έχουν πεδίο έμπνευσης.
Ακόμη κι αν τέτοιες ενέργειες στο τέλος δεν καταλήγουν κάπου, θα δημιουργούσαν πίεση στον πρόεδρο και την ομάδα του και θα τους έσπαγαν τα νεύρα. Τόσο καιρό όλα πήγαιναν καλά στη θητεία του, αλλά όσο βρίσκεται εν μέσω αυτής της κατάστασης είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την εξαγγελία νέας προεδρικής υποψηφιότητας για το 2024. Το αν ο Μπάιντεν αντιμετωπίσει σοβαρά νομικά προβλήματα, εξαρτάται από το περιεχόμενο των εγγράφων.
Επίσημες πληροφορίες δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως αναφορές στα ΜΜΕ που κάνουν λόγο για υλικό που αφορά κυρίως σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα, την Ουκρανία. Ο Λευκός Οίκος τονίζει συνεχώς ότι τα έγγραφα δόθηκαν στα Εθνικά Αρχεία μετά την εύρεσή τους.
Ομοιότητες και διαφορές
Οι έρευνες για την υπόθεση βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, η δικαιοσύνη δεν έχει εντοπίσει συγκεκριμένα αδικήματα. Άρα είναι ανοιχτό, προς την κατεύθυνση ποιων συγκεκριμένων κατηγοριών κατευθύνονται οι έρευνες, κι εάν θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απαγγελία κατηγοριών. Γεγονός είναι ότι ούτε ο Μπάιντεν, αλλά και ούτε ο Τραμπ επιτρεπόταν να έχουν στην κατοχή τους μυστικό υλικό από την εποχή της θητείας τους.
Το απαγορεύει ο νόμος. Με το τέλος της θητείας και κατά το μεταβατικό διάστημα τα έγγραφα μεταφέρονται στα Εθνικά Αρχεία για φύλαξη.
Στην περίπτωση Τραμπ υπήχραν υποψίες ότι δεν θα παρέδιδε το σύνολο των εγγράφων, το FBI ερεύνησε την έπαυλή του στη Φλόριντα και οι υποψίες επιβεβαιώθηκαν.Υπάρχουν αδικήματα υπό διερεύνηση, όπως παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, απώλεια διαβαθμισμένων πληροφοριών, αφαίρεση ή καταστροφή επίσημων εγγράφων.
Όλες αυτές οι κατηγορίες επισείουν ποινές φυλάκισης πολλών χρόνων. Την υπόθεση έχει αναλάβει ειδικός ανακριτής, αλλά είναι ανοικτό αν θα απαγγείλει κατηγορίες.
Ο ίδιος ο Τραμπ υποστηρίζει ότι η υπόθεση είναι πολιτικά υποκινούμενη. Στην περίπτωση Μπάιντεν η υπόθεση είναι κάπως διαφορετική. Κατά την εκδοχή του Λευκού Οίκου τα ντοκουμέντα ανακαλύφθηκαν τυχαία αδειάζοντας ένα γραφείο. Δηλαδή, δεν προηγήθηκε διαφωνία με τα Εθνικά Αρχεία.
Στη συνέχεια η ομάδα του Μπάιντεν έψαξε ενεργά στο σπίτι του και βρήκε κι άλλα έγγραφα. Αλλά και ο αριθμός τους φαίνεται να διαφέρει, ο Λευκός Οίκος κάνει λόγο για μικρό αριθμό χωρίς να δώσει τον ακριβή αριθμό. Τουλάχιστον επί του παρόντος δεν φαίνεται ότι ο Μπάιντεν ήθελε σκόπιμα να αποκρύψει έγγραφα.
Αλλά υπάρχει κι ένα «αλλά». Ο εξωτερικός αντίκτυπος.
Όχι μόνο η προσωπική αντίδραση του προέδρου μοιάζει εκτός τόπου και χρόνου, αλλά και η επικοινωνιακή πολιτική όλης της ομάδας του γίνεται στόχος κριτικής. Γεγονός είναι ότι οι δικηγόροι του ναι μεν ενημέρωσαν αμέσως τα Εθνικα Αρχεία, αλλά άφησαν στο σκοτάδι την κοινή γνώμη επί εβδομάδες και την ενημέρωναν με την τακτική του σαλαμιού, γι αυτά που είχαν ξεθάψει προηγουμένως τα αμερικανικά ΜΜΕ.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την υπόσχεση για διαφάνεια του προέδρου. Τα έγγραφα στο ιδιωτικό του γκαράζ βρέθηκαν στις 20 Δεκεμβρίου, αλλά ο Λευκός Οίκος το επιβεβαίωσε μόλις την Πέμπτη, 12.01 ως αντίδραση σε δημοσίευμα.
Η προεδρική εκπρόσωπος Καρίνε Ζαν Πιερ δεν ήξερε τι να απαντήσει σχετικά με όλα αυτά. Στωϊκά επαναλάμβανε τα ίδια και τα ίδια και άφηνε πολλές ερωτήσειςστο κενό. Ο Μπάιντεν, που αποκάλεσε «ανεύθυνους» τους χειρισμούς Τραμπ, τώρα θα πρέπει να ακούσει την ίδια λέξη από του Ρεπουμπλικανούς στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Γενικά ο Μπάιντεν δεν τσιγκουνεύεται όταν μιλά για αξιοπρέπεια και ακεραιότητα. Όποιος βάζει τέτοια πρότυπα, μπορεί να πέσει στα πολύ βαθιά.
ΠΗΓΗ: dw.com