Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Επίθεση που όλοι ανέμεναν και όλους… «εξυπηρετεί»!

 
Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Επίθεση που όλοι ανέμεναν και όλους… «εξυπηρετεί»!

Ενημερώθηκε: 14/04/24 - 16:03

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Η χθεσινοβραδινή επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ («επιχείρηση «Τίμια Υπόσχεση», όπως την ονόμασαν) ήταν απολύτως αναμενόμενη από όλους, σχεδόν με απόλυτη χρονική ακρίβεια, αφού για παράδειγμα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Τζο Μπάϊντεν είχε ακυρώσει τις υπόλοιπες διακοπές του Σαββατοκύριακου και επέστρεφε εσπευσμένως στην Ουάσινγκτων, στο Ισραήλ είχαν τις εκδρομές των μαθητών και άλλες τέτοιες «λεπτομέρειες», οι οποίες ωστόσο έδειχναν με βεβαιότητα τις εξελίξεις που (θα) έρχονταν.

Το μόνο που δεν ήταν γνωστό ήταν το μέγεθος και η ένταση της ιρανικής επιθέσεως, ως «απάντηση» στην πρόσφατη (1η Απριλίου) ισραηλινή επίθεση κατά του προξενείου του Ιράν στη Δαμασκό, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο έξι Ιρανών εκ των οποίων δύο ανώτατοι στρατιωτικοί.

Συμφώνως με τα ως τη στιγμή αυτή γνωστά στοιχεία, το Ιράν εξαπέλυσε χθες το βράδυ επίθεση εναντίον του Ισραήλ, την πρώτη στην ιστορία του, γεγονός ιδιαιτέρως σημαντικό και από επιχειρησιακής αλλά – κυρίως – από επικοινωνιακής πλευράς. χρησιμοποιώντας πάνω από 300 τηλεκατευθυνόμενα Μη Επανδρωμένα Αεροοχήματα (UAV – Drones) καθώς και βλήματα επιφανείας – επιφανείας κρούζ.

Το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του στην περιοχή (ΗΠΑ. Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιορδανία κλπ) αντέδρασαν επιτυχώς, καθώς συμφώνως με τον Εκπρόσωπο Τύπου των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων Υποναύαρχο Χαγκάρι, «αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία το 99% αυτών», χαρακτηρίζοντας την αντιμετώπιση αυτή ως «στρατηγική νίκη» για τη χώρα του, ενώ το υπόλοιπο 1% έπεσε σε έρημες περιοχές χωρίς να υπάρχουν – ως τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές – νεκροί ή τραυματίες, εκτός από ένα 10χρονο κορίτσι, που τραυματίστηκε από θραύσματα που έπεσαν από τον ουρανό μετά την επιτυχή αντιμετώπιση ιρανικού UAV ή drone!

Συμφώνως με διεθνείς «ανοικτές» πηγές η απολύτως επιτυχής – ως τώρα τουλάχιστον – αντιμετώπιση της ιρανικής αποστολής οφείλεται σε μία σειρά επιχειρησιακούς λόγους:

--- Στην άμεση ετοιμότητα και ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ στην αντιμετώπιση της απειλής με άμεση και σε «πραγματικό χρόνο» (real time) ροή πληροφοριών από κάθε διαθέσιμη πηγή (HUMINT/SIGINT, δορυφόροι κλπ), αλλά βεβαίως και στον «Σιδερένιο Θόλο» (Iron Dome) και όλων των άλλων αντιαεροπορικών/αντιβαλλιστικών συστημάτων του.

--- Οι ΗΠΑ και η Ιορδανία αντιμετώπισαν επιτυχώς ιρανικά UAV/Drones και βλήματα κρουζ είτε με μαχητικά αεροσκάφη που εξορμούσαν από αεροπλανοφόρα είτε με το αντιαεροπορικό πυροβολικό τους.

--- Η Μεγάλη Βρετανία συμμετείχε με μαχητικά αεροσκάφη EF-2000 Typhoon που απογειώθηκαν από την στρατηγικής σημασίας βρετανική αεροπορική βάση της RAF στο Ακρωτήρι της Κύπρου, που μαζί με το έδαφος της άλλης βρετανικής βάσεως στο νησί, της Δεκελείας, θεωρούνται ήδη από τη Συνθήκη δημιουργίας του Κυπριακού κράτους, ως «κυρίαρχο έδαφος» (sovereign soil) του Ηνωμένου Βασιλείου και όχι ως έδαφος της Κύπρου. Συμφώνως με βρετανικές πηγές, η βρετανική βοήθεια συνίστατο σε δύο σκέλη: Πρώτο, στο ότι τα βρετανικά μαχητικά ανέλαβαν επιχειρήσεις εναντίον στόχων του ISIS στο έδαφος της Συρίας, «απελευθερώνοντας» από τη διενέργεια των αποστολών αυτών τα αμερικανικά μαχητικά που επικεντρώθηκαν πλέον στην αντιμετώπιση της ιρανικής απειλής πάνω από το έδαφος της Συρίας και του Ιράκ. Δεύτερο, συμμετείχαν σε αποστολές αναχαιτίσεως των ιρανικών UAV/Drones καταρρίπτοντας αρκετά από αυτά, πάνω από τα εδάφη της Συρίας και της Ιορδανίας. Επίσης ελέχθη ότι η RAF πρόκειται να ενισχύσει τη δύναμη των μαχητικών της RAF ΣΤΗΝ Κύπρο, αποστέλλοντας επιπλέον αριθμό μαχητικών, μαζί με προσωπικό, πιλότους και τεχνικούς.

Στο θεωρητικό αυτή τη στιγμή, αλλά απολύτως ουσιαστικό, ερώτημα του ποιος κερδίζει από μία τέτοια κρίση, ως προϊόν της ιρανικής επιθέσεως, η «απάντηση» - κατά την προσωπική μας άποψη – είναι πως η κατάσταση έτσι όπως είναι την παρούσα χρονική συγκυρία και αν δεν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση, εξυπηρετεί ΟΛΕΣ τις πλευρές.

Το Ιράν, γιατί έτσι στο εσωτερικό του αλλά και στο εσωτερικό στις χώρες που το υποστηρίζουν, διατηρεί το κύρος του, μάλλον αυξανόμενο, καθώς έδειξε πως «απάντησε» με εύσχημο τρόπο στην ισραηλινή επίθεση στο προξενείο του στη Συρία, που κατά το Διεθνές Δίκαιο θεωρείται ως «έδαφός του». Έτσι φαίνεται ότι ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ απαντά από το έδαφός του στο Ισραήλ για επίθεση του τελευταίου εναντίον ιρανικού «εδάφους». Ο τρόπος που χρησιμοποίησε (UAV/Drones και βλήματα κρουζ) ήταν τέτοιος που επέτρεψε στο Ισραήλ να τα αντιμετωπίσει με σχετική ευκολία, ενώ ο αριθμός των συστημάτων που εκτόξευσε το Ιράν ήταν τέτοιος που δίνει σε όλους τους υποστηρικτές του στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ότι προέβη σε «μαζική επίθεση κατά των Ισραηλινών». Μάλιστα η Ιρανική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ, με ανακοίνωσή της, ενημέρωσε «κάθε ενδιαφερόμενο», ότι για το Ιράν η επιχείρηση «θεωρείται λήξασα, αν δεν αντιδράσει επιπλέον το Ισραήλ» κλπ. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Το Ισραήλ, αφενός γιατί αντιμετώπισε με σχεδόν απόλυτη επιτυχία την αναμενόμενη επίθεση αυτή καθαυτή και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Σε καθαρώς πολιτικό επίπεδο, που ενδιαφέρει και αυτό ιδιαιτέρως την πανταχόθεν βαλλόμενη κυβέρνηση του «Μπίμπι» Ντανιάχου η ιρανική επίθεση αρχικώς, και η επιτυχής αντιμετώπισή της στη συνέχεια, συσπείρωσε, όπως ήταν αναμενόμενο τον ισραηλινό λαό, σταματώντας – προσωρινώς βεβαίως αλλά κάθε στιγμή, σε πολιτικό χρόνο, είναι πολύτιμη. Στο πνεύμα αυτό ήταν και η δήλωση του Ισραηλινού Πρωθυπουργού που συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο «Αναχαιτίσαμε, αντιμετωπίσαμε, μαζί θα νικήσουμε», ενώ από την άλλη βεβαίως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το πολεμικό συμβούλιο υπό την προεδρία του, με δημόσια δήλωσή του ότι «το Ισραήλ θα απαντήσει». Αναμένεται τώρα από όλο τον κόσμο, με εξαιρετικό ενδιαφέρον, το είδος και η έκταση αυτής της ισραηλινής απαντήσεως, αν δηλαδή θα είναι «τυπική» και «για τα μάτια του κόσμου» ή ουσιαστική, με θύματα, οπότε το γεγονός αυτό αναμένεται να προκαλέσει νέα ιρανική πιο δραστική απάντηση, όπως άλλωστε έχει απειλήσει η Τεχεράνη.

Οι ΗΠΑ, που βρίσκεται ήδη σε προεκλογική ετοιμότητα, δείχνει – δια του Προέδρου Τζο Μπάϊντεν, ο οποίος θα είναι εκ νέου υποψήφιος, δείχνει κυρίως στο εσωτερικό κοινό ότι είναι και παραμένει ένας δυνατός παίκτης στην περιοχή, στο πλευρό του Ισραήλ, αλλά, όπως διακήρυξε και ο έμπειρος Υπουργός Αμύνης Στρατηγός ε.α. Λλόυντ Ώστιν, «οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να επιτεθούν στο Ιράν».

Υπό το πρίσμα όλων των προαναφερθέντων, ευχή όλων είναι όπως η κατάσταση σταματήσει σύντομα, καθώς – ως τώρα – ΔΕΝ υπάρχουν ανθρώπινα θύματα και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει αν υπάρξουν τέτοια το αμέσως προσεχές διάστημα, γεγονός που θα οδηγήσει σε νέα επιδείνωση στην περιοχή με άγνωστες προς το παρόν συνέπειες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ