Η Άγκυρα αξιώνει από την Αθήνα διερευνητικές επαφές χωρίς προαπαιτούμενα και με σημείο αφετηρίας το σημείο απ' όπου σταμάτησαν το 2016.
Αυτής τις απαιτήσεις της Τουρκίας, τις διατύπωσε το βράδυ της Παρασκευής ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν. Είναι δεδομένο πλέον. Οι Τούρκοι, αφού έκαναν βόλτα ένα ερευνητικό πλοίο για ένα δίμηνο, ζητούν να καθίσουν στο τραπέζι, χωρίς προαπαιτούμενα.
"Οι διερευνητικές συνομιλίες θα συνεχίσουν από εκεί που έμειναν", δήλωσε ο κ. Καλίν, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΚΥΠΕ, το οποίο επικαλείται το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu. Επιπροσθέτως τόνισε ότι "θα υπάρξουν άλλες δύο παράλληλες διαδικασίες διαπραγματεύσεων, μία σε πολιτικό επίπεδο και μία σε στρατιωτικό".
Όπως υποστήριξε ο κ. Καλίν, οι διερευνητικές συνομιλίες είναι ένας μηχανισμός που δημιουργήθηκε το 2002, για να συζητηθούν ειδικά η υφαλοκρηπίδα, η οικονομική ζώνη και ο εναέριος χώρος στο Αιγαίο.
Να τονίσουμε, ότι αυτός ο γύρος διερευνητικών διαπραγματεύσεων, είναι ο 61ος.
"Επομένως θα υπάρξουν τρία σκέλη διαπραγματεύσεων. Περιμένουμε ότι θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία, ελπίζουμε και προγραμματίζουμε", ανέφερε, προσθέτοντας ότι στις πολιτικές διαπραγματεύσεις που θα γίνουν σε επίπεδο ΥΠΕΞ θα συζητούνται θέματα οικονομίας έως τουρισμού, θέματα ασφάλειας συνόρων έως μειονοτήτων.
Εκτός από τις διερευνητικές επαφές που θα συνεχιστούν εκεί απ' όπου σταμάτησαν το 2016, ο Καλίν ανέφερε ακόμη δύο επίπεδα συζητήσεων:
1. Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ στρατιωτικών.
2. Πολιτικές διαβουλεύσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται θέματα Οικονομίας, Τουρισμού, ασφάλειας συνόρων και όπως είπε, θέμα μειονοτήτων.
Οι στρατιωτικές συνομιλίες θα διεξαχθούν με κοινό μηχανισμό εργασίας στο Αιγαίο, μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στρατιωτών. Αυτό αφορά, τόσο τη θάλασσα, όσο και τον αέρα και τα σύνορα.