Νέο μακελειό στη Γάζα. Τουλάχιστον 77 Παλαιστίνιοι, πολλοί από τους οποίους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα σε ισραηλινό πλήγμα σε πενταώροφη πολυκατοικία στην πόλη Μπέιτ Λαχία, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές.
Συνεχίζονται οι έρευνες στα συντρίμια καθώς υπάρχουν πληροφορίες για δεκάδες αγννούμενους.
Μέχρι στιγμής, ο ισραηλινός στρατός δεν έχει σχολιάσει αν το πλήγμα έγινε από τον ίδιο.
Νωρίτερα, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ως διάδοχο του Χασάν Νασράλα, τον 71χρονο πρώην αναπληρωτή γενικό γραμματέα της οργάνωσης, Ναΐμ Κασέμ.
Ο Κασέμ ήταν ο πρώτος που απευθύνθηκε στο κοινό μετά τον θάνατο του Νασράλα, λέγοντας πως η Χεζμπλάχ είναι έτοιμη να αντιπαραταχθεί στο Ισραήλ αποκρούοντας κάθε απόπερια χερσαίας εισβολής στο Λίβανο.
Όπως μεταδίδει από τη Βηρυτό η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Ελβίρα Κρίθαρη, ο Κασέμ δεν βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο Λίβανο. Έχει φύγει από την προηγούμενη εβδομάδα και φιλοξενείται στην Τεχεράνη, καθώς υπήρχαν πληροφορίες για απόπειερα δολοφονίας εναντίον του.
Διεθνής κατακραυγή για την απαγόρευση της UNRWA από το Ισραήλ
Την ίδια στιγμή, διεθνή κατακραυγή κι έντονη ανησυχία για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, πυροδοτεί η έγκριση με συντριπτική πλειοψηφία από το ισραηλινό κοινοβούλιο το βράδυ της Δευτέρας, δύο νομοσχεδίων τα οποία απαγορεύουν κάθε δραστηριότητα της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστινίους πρόσφυγες (UNRWA) στο Ισραήλ και την κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ.
«Πρόκειται για ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Είναι αντίθετο με το ψήφισμα του ΟΗΕ και παραβιάζει την υποχρέωση του κράτους του Ισραήλ απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο. Είναι πέρα πάσης αμφιβολίας για όλους μας, ότι αποτελεί απειλή για τον ανθρωπισμό», σχολίασε η διευθύντρια επικοινωνίας της UNRWA, Ζουλιέτ Τουμά.
Στο πλαίσιο μιας ευρείας αντιπαράθεσης με τον ΟΗΕ, το Ισραήλ έχει κατηγορήσει την οργάνωση ότι συνεργάζεται με τη Χαμάς, υποστηρίζοντας ότι ορισμένοι εργαζόμενοι συμμετείχαν ακόμη και στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
Την ισραηλινή απαγόρευση καταδίκασε ο ΟΗΕ με τον Γενικό Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, να τονίζει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέρα από το γραφείο αρωγής για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, ενώ η ίδια υπηρεσία κατήγγειλε το «σκανδαλώδες», όπως το χαρακτήρισε, νομοσχέδιο εναντίον της.
«Αυτά τα νομοσχέδια το μόνο που θα κάνουν είναι να επιδεινώσουν τα βάσανα των Παλαιστινίων, ειδικά στη Γάζα», τόνισε ο επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρινί.
Την απαγόρευση της λειτουργίας της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασαν ακόμη και δυτικοί σύμμαχοι του Ισραήλ, μεταξύ των οποίων Βρετανία και Γερμανία, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να εκφράζουν τη βαθιά ανησυχία τους.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας και η Ουάσινγκτον είχαν προειδοποιήσει το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε αυτή την απόφαση.
«Η έγκριση αυτών των νομοσχεδίων θα μπορούσε να έχει επιπλοκές (στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας) σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία και την αμερικανική πολιτική. Η υπηρεσία έχει έναν αναντικατάστατο ρόλο αυτή τη στιγμή στη Γάζα, όπου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους που τη χρειάζονται. Δεν υπάρχει κανείς που θα μπορούσε να τους αντικαταστήσει εν μέσω αυτής της κρίσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μϊλερ.
Εχοντας ιδρυθεί το 1949 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η υπηρεσία απασχολεί 30.000 ανθρώπους, και ο ρόλος της θεωρείται καθοριστικός για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή, καθώς παρέχει καταφύγιο, τρόφιμα, εκπαίδευση και ιατρικές υπηρεσίες σε σχεδόν έξι εκατομμύρια Παλαιστίνιους.
Τα επόμενα βήματα του Ισραήλ
Ένα βασικό ερώτημα που διακινείται τις τελευταίες ώρες, τόσο στην ισραηλινή πρωτεύουσα όσο και στα μέτωπα, είναι αν έχει ολοκληρωθεί ή όχι ο κύκλος των επιθέσεων του Ισραήλ απέναντι στο Ιράν.
Το χτύπημα που έγινε την Παρασκευή 25/10 ήταν η απάντηση του Ισραήλ για την επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου. Στις 19 Οκτωβρίου όμως, είχαμε το χτύπημα της Χεζμπολάχ, κατ’ εντολή του Ιράν, στην οικία Νετανιάχου στην Καισσάρεια. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει χρεώσει την επίθεση αυτή απευθείας στην Τεχεράνη. Και όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, Γιώργος Σιδέρης, στο Ισραήλ επισημαίνουν ότι το χτύπημα «γοήτρου» κατά της πρωθυπουργικής κατοικίας, δεν συμπεριλαμβάνεται στο σημαντικό χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν την περασμένη Παρασκευή.
Με άλλα λόγια, στρατιωτικοί και όχι μόνο κύκλοι, τονίζουν ότι απαιτείται ένας ξεχωριστός επιχειρησιακός χειρισμός-απάντηση για την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην οικία Νετανιάχου.
Και αυτό με τα όσα γίνονται γνωστά, φαίνεται πως προαλείφεται. Με ποιον τρόπο θα γίνει κανείς δεν μπορεί να το προεξοφλήσει.
Άλλωστε δεν είναι τυχαία η δήλωση του αρχηγού του επιτελείου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, Χέρτζι Χαλεβί, ότι δεν έχουν φανεί όλες οι δυνατότητες του Ισραήλ στο πεδίο.
Όσον αφορά το θέμα των ομήρων, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, υπάρχουν πολλές παρασκηνιακές εξελίξεις.
Γίνονται συντονισμένες ενέργειες από τις μυστικές υπηρεσίες, την κυβέρνηση και τον στρατό, όπως επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι. Και εκτιμούν ότι σύντομα θα φανούν αυτά τα αποτελέσματα.
Στα πολεμικά μέτωπα, τα προπύργια της Χεζμπολάχ σε Κφαρκέλα, Τύρο, κοιλάδα Μπεκάα, σύμφωνα με τις δυνάμεις του Ισραήλ, έχουν καταστραφεί.
Πηγή: ertnews.gr