Εγκλήματα εκδίκησης κατά της κοινωνίας: Η νέα μάστιγα που τρομάζει την Κίνα

 
ddd

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters, file

Ενημερώθηκε: 27/12/24 - 13:00

Η εντολή ήρθε άνωθεν. Ο ηγέτης της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, θέλει να βάλει τέλος στη νέα έξαρση μαζικών δολοφονιών που συγκλονίζει τη χώρα.

Διέταξε τις τοπικές κυβερνήσεις να αποτρέψουν μελλοντικά «ακραία περιστατικά».

Οι επιθέσεις, στις οποίες οδηγοί παρασύρουν πεζούς ή επιτιθέμενοι με μαχαίρια τραυματίζουν πολλούς ανθρώπους, δεν είναι κάτι νέο στην Κίνα. Ωστόσο, η πρόσφατη έξαρση είναι τόσο σοκαριστική, που προκάλεσε έντονο προβληματισμό σε ανώτατο επίπεδο.

Οι τοπικοί αξιωματούχοι έσπευσαν να δεσμευτούν πως θα εξετάσουν κάθε είδους προσωπικές διαφορές που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν επιθετικότητα, από συζυγικά προβλήματα μέχρι διαφωνίες για κληρονομιά. Ωστόσο, η αυξανόμενη παρέμβαση στην προσωπική ζωή των πολιτών προκαλεί άλλου είδους ανησυχίες σε μια εποχή που το κινεζικό κράτος έχει ήδη ενισχύσει τον έλεγχο σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ του το Associated Press.

«Εγκλήματα εκδίκησης κατά της κοινωνίας»

Έτσι αποκαλούνται στην Κίνα αυτού του είδους οι επιθέσεις, στις οποίες ο δράστης φέρεται να τα έχει με μία ολόκληρη κοινότητα ή ευρύτερα των κοινωνία.

Μόνο τον Νοέμβριο σημειώθηκαν τρεις αιματηρές επιθέσεις: Ένας άνδρας εισέβαλε σε δημοτικό σχολείο, στην επαρχία Χουνάν, τραυματίζοντας 30 άτομα, επειδή είχε χάσει την περιουσία του. Ένας φοιτητής που απέτυχε στις εξετάσεις του μαχαίρωσε και σκότωσε οκτώ ανθρώπους σε επαγγελματική σχολή στην πόλη Γισίνγκ. 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν, όταν ένας άνδρας παρέσυρε με το αυτοκίνητό του πλήθος στην πόλη Ζουχάι, εξαιτίας, όπως λέγεται, του διαζυγίου του.

Παρόλο που είναι δύσκολο να εντοπιστεί το ακριβές κίνητρο αυτών των επιθέσεων, υπάρχει έντονη αίσθηση πίεσης μέσα στην κινεζική κοινωνία, λένε ειδικοί.

Έλεγχος στο τι μεταδίδεται

Πριν από μία δεκαετία, τα μέσα ενημέρωσης μπορούσαν να αναφέρουν ένα περιστατικό καθώς εξελισσόταν και να δημοσιεύουν ακόμη και το όνομα του υπόπτου. Σήμερα, αυτό σπάνια είναι δυνατό.

Κατά τη διάρκεια των 24 ωρών πριν ανακοινωθεί ο αριθμός των θυμάτων της επίθεσης στη Ζουχάι, οι κρατικές αρχές έσπευσαν να αφαιρέσουν οποιαδήποτε βίντεο ή μαρτυρίες για το περιστατικό που κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο.

Μετά την επίθεση στη Ζουχάι, ο Σι κάλεσε όλες τις τοπικές κυβερνήσεις «να ενισχύσουν την πρόληψη και τον έλεγχο των κινδύνων από την πηγή τους, να αποτρέψουν αυστηρά τα ακραία περιστατικά και να επιλύσουν τις συγκρούσεις και τις διαφορές έγκαιρα», σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Οι αρχές υποσχέθηκαν να περιορίσουν τις συγκρούσεις εξετάζοντας διαφορές για κληρονομιές, στέγαση, γη και απλήρωτους μισθούς.

Ωστόσο, πολλοί ανησυχούν για το πώς αυτές οι διαφορές θα εντοπίζονται.

Φόβοι για φαύλο κύκλο
«

Νομίζω ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός φαύλου κύκλου», δήλωσε στο Associated Press η Λινέτ Όνγκ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και συγγραφέας του βιβλίου «Outsourcing Repression: Everyday State Power in Contemporary China».

«Αν θέλει να καταπνίξει τη σύγκρουση στη ρίζα της, τότε πιθανόν το σύστημα να ασκήσει μεγάλη πίεση… στα σχολεία, τις επιχειρήσεις και τα εργοστάσια». Οι νέες ανακοινώσεις θύμισαν στην Όνγκ τις αυστηρές πολιτικές της Κίνας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Οι επιτροπές γειτονιάς, το κατώτατο επίπεδο της κυβέρνησης, έστηναν φράκτες και εμπόδια μπροστά από κτίρια για να ελέγξουν την είσοδο και την έξοδο και σε ακραίες περιπτώσεις έμπαιναν σε σπίτια για να απολυμάνουν διαμερίσματα ανθρώπων που είχαν μολυνθεί από τον ιό.

Τελικά, οι πολίτες διαμαρτυρήθηκαν μαζικά. «Αν δούμε την εφαρμογή παράλογων μέτρων, θα έρθουμε αντιμέτωποι με αντίσταση, θυμό και παράπονα από τον λαό, γεγονός που θα τροφοδοτήσει αυτόν τον φαύλο κύκλο και θα οδηγήσει σε ακόμη πιο ακραία μέτρα», πρόσθεσε.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ