H Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα να χρησιμοποιηθεί κάθε «δυνατός δίαυλος» προκειμένου να ενημερωθούν οι Ρώσοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία, εκτιμώντας πως βούληση του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι η χώρα του να είναι «κουφή και τυφλή».
«Ο πρόεδρος Πούτιν θέλει ο λαός του να ψυχαγωγείται, να μην δίνει προσοχή στο τι συμβαίνει (...) ενώ δίπλα οι Ουκρανοί σκοτώνονται», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βέρα Γιούροβα, χαιρετίζοντας την απόφαση του Netflix να αναστείλει τη λειτουργία του στη Ρωσία και τη βούληση των κολοσσών υψηλής τεχνολογίας ("big tech") να ταχθούν «στην καλή πλευρά της Ιστορίας».
Ο Ρώσος πρόεδρος θα ήθελε μάλιστα «ο ρωσικός λαός να μείνει απαθής» είπε στη διάρκεια μιας συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Είναι πιο σημαντικό από ποτέ να φθάσουμε στον ρωσικό λαό και να του παράσχουμε πληροφορίες. Κάθε δυνατός δίαυλος πρέπει να χρησιμοποιηθεί», είπε ακόμη.
Οι ρωσικές αρχές έχουν στραφεί εναντίον των ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, εγκρίνοντας ένα νόμο που προβλέπει βαριές ποινές φυλάκισης για τη μετάδοση ψευδών ειδήσεων για τον στρατό.
Εισηγήτρια κειμένου συστάσεων για τη μάχη κατά των ξένων επεμβάσεων που αναμένεται να εγκριθεί αύριο Τετάρτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Λετονή Σάντρα Καλνιέτε (ΕΛΚ, δεξιά), φορώντας μια εσάρπα στα χρώματα της Ουκρανίας, κατήγγειλε μια «μηχανή προπαγάνδας που βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία προκειμένου να δικαιολογήσει την επίθεση του Πούτιν».
«Μας κατηγόρησαν ότι επιφέραμε πλήγμα στην ελευθερία της πληροφόρησης με την απαγόρευση του Russia Today και του Sputnik. Όμως όταν ξένοι παράγοντες, συντονισμένα και από πρόθεση, χειραγωγούν την πληροφόρηση προκειμένου να μας βλάψουν, αυτό είναι απαράδεκτο», είπε από την πλευρά του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προτείνει στην ΕΕ έναν μηχανισμό με σκοπό την επιβολή κυρώσεων σε «κακόβουλους παράγοντες που παραπληροφορούν». Δεν διευκρίνισε αν αυτός ο μηχανισμός εντάσσεται «σε μια ευρύτερη εργαλειοθήκη» προκειμένου να αυξηθεί η «ικανότητα αντίδρασης» της ΕΕ απέναντι στις εκστρατείες παραπληροφόρησης.
Η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ διαθέτει από το 2015 μια υπηρεσία ανάλυσης για την ξένη παραπληροφόρηση, τη χειραγώγηση της πληροφορίας και την παρέμβαση για την κατάρτιση πηγών παραπληροφόρησης και την ταυτοποίηση των υπευθύνων προκειμένου να τους επιβληθούν κυρώσεις.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενισχύσει επίσης τον «κώδικα συμπεριφοράς» της για τους παράγοντες του ψηφιακού τομέα, είπε ακόμη ο Βέρα Γιούροβα.
Εξάλλου αναμένεται να προταθούν μέτρα μέχρι τα τέλη Απριλίου και τα τέλη Ιουνίου για την ανεξαρτησία και την πολυφωνία των ΜΜΕ, πρόσθεσε, εκτιμώντας πως ο τομέας εντάσσεται επίσης στις αρμοδιότητες των Βρυξελλών.