Παρά τις προσπάθειες των προέδρων της Τουρκίας και των ΗΠΑ να εστιάσουν σε όσα τους ενώνουν, στη χθεσινή συνάντηση Ερντογάν – Τραμπ ήρθαν στο προσκήνιο οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.
Η πρώτη συνάντηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον ήταν σαφές εκ προοιμίου ότι δεν θα ήταν εύκολη. Ο Αμερικανός οικοδεσπότης δεσμεύθηκε να στηρίξει την τουρκική κυβέρνηση στη μάχη της κατά τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος και το PKK, όπως τόνισε στην κοινή συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση.
Και ο τούρκος πρόεδρος εξήρε τη σπουδαιότητα της συνεργασίας ΗΠΑ και Τουρκίας στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, τονίζοντας τη σημασία της συνέχισης και ενίσχυσής της. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να επικρίνει τη στρατιωτική στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στην ένοπλη κουρδική οργάνωση στη Συρία YPG στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί το YPG παρακλάδι του PKK στη Συρία και ως εκ τούτου πολεμά εναντίον του. Ο Ταγίπ Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι «είμαστε αφοσιωμένοι στη μάχη ενάντια σε κάθε μορφή τρομοκρατίας που απειλεί ξεκάθαρα το μέλλον μας, χωρίς να κάνουμε διακρίσεις. Τρομοκρατικές οργανώσεις δεν έχουν θέση στην περιοχή μας. Ποτέ δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τις (σ.σ. κουρδικές) οργανώσεις YPG και PYD στην περιοχή, αυτό είναι αντίθετο στην παγκόσμια συμφωνία που έχουμε κάνει».
Διατηρείται το «αγκάθι» Γκιουλέν
Ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε να μην σχολιάσει το ζήτημα της αμερικανικής στήριξης προς τους κούρδους μαχητές του YPG. Αντ' αυτού έδωσε έμφαση στο κοινό συμφέρον ΗΠΑ και Τουρκίας να κερδίσουν τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους τερματίζοντας τον εμφύλιο στη Συρία. Όπως τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, «θα έχουμε πολλές και μεγάλες επιτυχίες τα επόμενα χρόνια και θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερες επιτυχίες για να πολεμήσουμε την τρομοκρατία. Αυτό είναι ένα από τα υπέροχα πράγματα που συμβαίνουν με την Τουρκία. Η μεταξύ μας σχέση θα είναι αήττητη».
Παρά το γεγονός ότι και οι δύο ηγέτες εξήραν τη σπουδαιότητα της στενής συνεργασίας των χωρών τους και έκαναν λόγο για εξαιρετικές διμερείς σχέσεις, τα κύρια σημεία διαφωνίας δεν κρύφτηκαν. Η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να αρνείται την έκδοση στην Τουρκία του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ και θεωρείται από την Άγκυρα υποκινητής του αποτυχημένου πραξικοπήματος του περσινού Ιουλίου.
Deutsche Welle / dpa, aptn / Άρης Καλτιριμτζής