Covid– Κίνα: Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία – Κραυγή αγωνίας από τους γιατρούς

 
κινα

Ενημερώθηκε: 27/12/22 - 21:57

Καθισμένοι σε αναπηρικά αμαξίδια, ξαπλωμένοι σε φορεία, όρθιοι σε κάθε δωμάτιο. Οι ασθενείς με κορωνοιό έχουν πλημμυρίσει τα νοσοκομεία της Κίνας. Οι δομές υγείας της χώρας που πριν από την πανδημία ήταν υποχρηματοδοτούμενες και υποστελεχωμένες, πλέον βρίσκονται στα όριά τους.

Στο νοσοκομείο της Τιάν Τζιν οι New York Times κατέγραψαν σκηνές απόγνωσης και δυστυχίας. Οι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας δίνουν μάχη με την Covid, την ώρα που και οι ίδιοι μετρούν απώλειες λόγω του κορωνοϊού. Όπως τονίζουν, πολλοί έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό, ενώ σε αρκετά νοσοκομεία όσοι έχουν απομείνει αναγκάζονται να κάνουν τη δουλεία πέντε ή και περισσότερων συναδέλφων τους.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι υπάρχει επαρκές προσωπικό για να αντιμετωπιστεί η κρίσιμη κατάσταση, ορισμένα νοσοκομεία δεν απαιτούν πλέον από γιατρούς και νοσηλευτές να κάνουν τεστ πριν ξεκινήσουν την εργασία τους. Γιατρός στη Γουχάν ανέφερε πως νευροχειρουργός σε νοσοκομείο της πόλης πραγματοποίησε δύο επεμβάσεις σε μια μέρα, ενώ νοσούσε με κορωνοϊό.

«Το νοσοκομείο λειτουργεί στα όριά του», δήλωσε η γιατρός Τζούντι Που. Στο τμήμα της, ενώ κανονικά εργάζονται 10 έως 15 νοσοκόμες, έχουν μείνει μόλις δύο. «Περίπου το 80% με 90% των ανθρώπων γύρω μου έχουν μολυνθεί».

Η Κίνα ήταν η πρώτη χώρα που βίωσε τον πανικό της Covid το 2019. Από τότε, η χώρα έχει εφαρμόσει σκληρούς περιορισμούς για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού. Η κυβέρνηση, όπως υποστηρίζουν οι New York Times, θα μπορούσε σε αυτό το διάστημα να είχε ενισχύσει το σύστημα υγείας της, να είχε αποθηκεύσει φάρμακα, να είχε φτιάξει περισσότερες ΜΕΘ και να είχε ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία εμβολιασμού.

Κορωνοϊός – Κίνα: Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία – Κραυγή αγωνίας από τους γιατρούς-1

Τα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού και η απουσία ανοσίας της αγέλης εγείρουν φόβους ότι οι θάνατοι από Covid θα μπορούσαν να φθάσουν σε επίπεδα που κατέγραφαν παλαιότερα οι ΗΠΑ και η Δυτ. Ευρώπη και, πιο πρόσφατα, το Χονγκ Κονγκ.

Τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι τοπικές αρχές τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι ο ιός είναι ανεξέλεγκτος, καθώς υπάρχουν καθημερινές αναφορές για εκατοντάδες χιλιάδες μολύνσεις σε πολλές πόλεις και επαρχίες.

Υπάρχουν επίσης πολλά ερωτήματα γύρω από τον αριθμό των θανάτων που ανακοινώνει η Κίνα και σχετίζονται με την Covid, καθώς οι αξιωματούχοι υπολογίζουν μόνο αυτούς που πεθαίνουν από αναπνευστική ανεπάρκεια που συνδέεται άμεσα με μόλυνση από κορωνοϊό. Επισήμως, μόλις επτά άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό, από τις 7 Δεκεμβρίου, όταν και χαλάρωσαν τα μέτρα κατά της πανδημία.

Νοσοκομείο της Σαγκάης προέβλεψε ότι οι μισοί από τους 25 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης θα μολυνθούν και κάλεσε το προσωπικό να είναι έτοιμο για μια «τραγική μάχη» τις επόμενες εβδομάδες.

«Σε αυτή την τραγική μάχη θα πέσει όλη η Σαγκάη και όλο το προσωπικό του νοσοκομείου θα μολυνθεί! Οι οικογένειες και οι ασθενείς μας θα μολυνθούν!» ανέφερε το νοσοκομείο και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε άλλη επιλογή και δεν μπορούμε να ξεφύγουμε».

Είναι τόσο έντονο το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, που ορισμένα νοσοκομεία καλούν συνταξιούχους γιατρούς να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους.

Οι φοιτητές ιατρικής που εργάζονται σε νοσοκομεία διαμαρτύρονται για την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας. Ζητούν καλύτερες αμοιβές και προστασία από τον ιό. Οι διαδηλώσεις τους στις 14 Δεκεμβρίου συνέπεσαν με τον θάνατο ενός 23χρονου φοιτητή ιατρικής που απασχολούνταν σε νοσοκομείο στην πόλη Τσενγκντού. Το νοσοκομείο ανέφερε ότι ο σπουδαστής υπέστη καρδιακή προσβολή, αλλά οι συμφοιτητές του αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό, υποστηρίζοντας ότι κατέρρευσε επειδή εργαζόταν υπερωρίες, ενώ είχε μολυνθεί από Covid. Η έλλειψη προσωπικού αναμένεται να επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα.

Κορωνοϊός – Κίνα: Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία – Κραυγή αγωνίας από τους γιατρούς-2

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας νιώθουν απογοητευμένοι από την απόφαση της κυβέρνησης, καθώς δεν τους δόθηκε επαρκής χρόνος προκειμένου να προετοιμαστούν για την αύξηση των νοσηλειών. «Δεν μας ειδοποίησαν νωρίτερα. Έμαθα για τη χαλάρωση των περιορισμών από τις ειδήσεις», είπε η κ. Που. Το ιατρικό προσωπικό θεωρεί ότι αν υπήρχε χρόνος θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί ο συνωστισμός. Σημειώνεται πως ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας της Κίνας είναι η υπερβολική εξάρτησή του από τα νοσοκομεία.

Για να ελαφρύνει την πίεση των εργαζομένων στα νοσοκομεία, η κυβέρνηση σχεδιάζει την αύξηση των «ιατρείων πυρετού» σε όλη τη χώρα. Τέτοιες εγκαταστάσεις αποτελούν ξεχωριστές πτέρυγες εντός νοσοκομείων ή κλινικών που προορίζονται για τη θεραπεία ασθενών με πυρετό, ανεξάρτητα από το αν έχουν Covid. Στην πόλη Σενζέν, αξιωματούχοι έφτιαξαν «ιατρεία πυρετού» σε θαλάμους που είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για τη διεξαγωγή τεστ Covid. Στο Πεκίνο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μετέτρεψε άδεια στάδια και κέντρα καραντίνας σε παρόμοιες κλινικές. Η προσπάθεια για τη δημιουργία «ιατρείων πυρετού» υπογραμμίζει την ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση προσπάθησε να προσαρμοστεί στον ρυθμό εξάπλωσης του ιού.
Η Αντέλα Ξου, νοσηλεύτρια σε ογκολογικό κέντρο στη Σαγκάη, ανέφερε ότι πριν από τη χαλάρωση των περιορισμών, το προσωπικό και οι επισκέπτες έπρεπε να επιδεικνύουν αρνητικά τεστ Covid πριν εισέλθουν στο νοσοκομείο. Πλέον δεν είναι σε ισχύ το εν λόγω μέτρο. «Την περασμένη εβδομάδα, περίπου 20 από τους 700 ασθενείς στα επείγοντα ήταν θετικοί. Τώρα περίπου 100 στους 700 είναι θετικοί», δήλωσε.

Πέρα από την αύξηση των νοσηλειών, τα νοσοκομεία βρίσκονται αντιμέτωπα και με την έλλειψη αίματος. Ως απάντηση στο ζήτημα, η Εθνική Επιτροπή Υγείας αναθεώρησε τους κανόνες για τις αιμοδοσίες, επιτρέποντας στα άτομα που έχουν αναρρώσει από τον Covid να μπορούν να δίνουν αίμα μετά από επτά ημέρες αντί για έξι μήνες. Επίσης, νοσοκομεία στην επαρχία Χεμπέι κοντά στο Πεκίνο φέρεται να μη διαθέτουν αρκετούς αναπνευστήρες, δεξαμενές οξυγόνου και κλίνες εντατικής θεραπείας.

Με πληροφορίες από New York Times

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ