Πυρομαχικά που κατασκευάστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιήθηκαν στο φονικό ισραηλινό χτύπημα σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα την Κυριακή, σύμφωνα με ανάλυση βίντεο από τη σκηνή από το CNN και εξέταση από ειδικούς σε θέματα εκρηκτικών όπλων.
Το CNN εντόπισε βίντεο που δείχνουν φλεγόμενες σκηνές μετά το χτύπημα στον καταυλισμό εσωτερικά εκτοπισμένων, γνωστό ως «Καταυλισμός Ειρήνης Κουβέιτ 1».
Σε βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διακρίνεται η ουρά μιας αμερικανικής βόμβας μικρής διαμέτρου GBU-39 (SDB), σύμφωνα με τέσσερις ειδικούς σε θέματα εκρηκτικών όπλων που εξέτασαν το βίντεο για το CNN.
Η GBU-39, η οποία κατασκευάζεται από την Boeing, είναι ένα πυρομαχικό υψηλής ακρίβειας «σχεδιασμένο να επιτίθεται σε στρατηγικά σημαντικούς σημειακούς στόχους» και να οδηγεί σε χαμηλές παράπλευρες απώλειες, δήλωσε στο CNN ο ειδικός σε θέματα εκρηκτικών όπλων Κρις Κομπ-Σμιθ. Ωστόσο, «η χρήση οποιουδήποτε πυρομαχικού, ακόμη και αυτού του μεγέθους, θα ενέχει πάντα κινδύνους σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή», δήλωσε ο Κομπ-Σμιθ, ο οποίος είναι επίσης πρώην αξιωματικός πυροβολικού του βρετανικού στρατού.
Ο Τρέβορ Μπολ, πρώην ανώτερο μέλος της ομάδας εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών του αμερικανικού στρατού, ο οποίος επίσης αναγνώρισε το θραύσμα ως προερχόμενο από GBU-39, εξήγησε στο CNN πώς κατέληξε στο συμπέρασμά του.
«Το τμήμα της πολεμικής κεφαλής [του πυρομαχικού] είναι ξεχωριστό και το τμήμα καθοδήγησης και πτέρυγας είναι εξαιρετικά μοναδικό σε σύγκριση με άλλα πυρομαχικά. Τα τμήματα καθοδήγησης και πτέρυγας των πυρομαχικών είναι συχνά τα υπολείμματα που παραμένουν ακόμη και μετά την πυροδότηση ενός πυρομαχικού. Είδα το τμήμα ενεργοποίησης της ουράς και αμέσως κατάλαβα ότι επρόκειτο για μία από τις παραλλαγές SDB/GBU-39».
Κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι ενώ υπάρχει μια παραλλαγή του GBU-39 γνωστή ως Focused Lethality Munition (FLM), η οποία έχει μεγαλύτερο εκρηκτικό ωφέλιμο φορτίο αλλά έχει σχεδιαστεί για να προκαλεί ακόμη λιγότερες παράπλευρες απώλειες, αυτή δεν ήταν η παραλλαγή που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή την περίπτωση.
Οι σειριακοί αριθμοί στα απομεινάρια των πυρομαχικών ταίριαζαν επίσης με εκείνους ενός κατασκευαστή εξαρτημάτων GBU-39 με έδρα την Καλιφόρνια - γεγονός που αποδεικνύει ότι οι βόμβες κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ.
Δύο επιπλέον εμπειρογνώμονες σε θέματα εκρηκτικών όπλων - ο Richard Weir, ανώτερος ερευνητής κρίσεων και συγκρούσεων στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και ο Chris Lincoln-Jones, πρώην αξιωματικός πυροβολικού του βρετανικού στρατού και εμπειρογνώμονας σε θέματα όπλων και στόχευσης - αναγνώρισαν το θραύσμα ως μέρος μιας GBU-39 αμερικανικής κατασκευής κατά την εξέταση του βίντεο για το CNN, αν και δεν ήταν σε θέση να σχολιάσουν την παραλλαγή που χρησιμοποιήθηκε.
Κληθείσα να σχολιάσει τα πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν στο χτύπημα στη Ράφα κατά την ενημέρωση της Τρίτης, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Sabrina Singh δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Δεν γνωρίζω τι είδους πυρομαχικά χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή την αεροπορική επιδρομή. Θα πρέπει να σας παραπέμψω στους Ισραηλινούς για να μιλήσω γι' αυτό».
Το CNN επικοινώνησε επίσης με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.
Κύριος προμηθευτής όπλων
Οι ΗΠΑ είναι εδώ και καιρό ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στο Ισραήλ, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), και η υποστήριξη αυτή συνεχίζεται παρά την αυξανόμενη πολιτική πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση Μπάιντεν για την επίθεση στη Γάζα.
Τον περασμένο μήνα, ο Μπάιντεν υπέγραψε νομοσχέδιο για την εξωτερική βοήθεια που περιλάμβανε 26 δισεκατομμύρια δολάρια για τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς - συμπεριλαμβανομένων 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ισραηλινή στρατιωτική βοήθεια, 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα και 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για περιφερειακές στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ.
Η ταυτοποίηση του πυρομαχικού από το CNN συνάδει με τον ισχυρισμό του εκπροσώπου των IDF αντιναυάρχου Daniel Hagari σε ενημέρωση για την τραγωδία την Τρίτη.
Ο Hagari δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το χτύπημα - το οποίο, όπως είπε, είχε στόχο ανώτερους διοικητές της Χαμάς - χρησιμοποίησε δύο πυρομαχικά με μικρές κεφαλές που περιείχαν 17 κιλά εκρηκτικών, προσθέτοντας ότι οι βόμβες αυτές ήταν «τα μικρότερα πυρομαχικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα αεροσκάφη μας». Η παραδοσιακή κεφαλή GBU-39 έχει εκρηκτικό φορτίο 17 κιλών.
Ο Hagari δήλωσε ότι η φονική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μετά το χτύπημα δεν προκλήθηκε αποκλειστικά από τα όπλα που χρησιμοποίησε ο ισραηλινός στρατός.
«Τα πυρομαχικά μας από μόνα τους δεν θα μπορούσαν να αναφλέξουν μια πυρκαγιά αυτού του μεγέθους», δήλωσε ο Hagari, προσθέτοντας ότι οι IDF ερευνούν «τι μπορεί να προκάλεσε την ανάφλεξη μιας τόσο μεγάλης πυρκαγιάς».
Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ εξετάζει αν το χτύπημα «πυροδότησε ακούσια πιθανά αποθηκευμένα όπλα σε κοντινό συγκρότημα».
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η φονική αεροπορική επιδρομή στη Ράφα ήταν ένα «τραγικό λάθος», αλλά δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει ορκιστεί να συνεχίσει την επιχείρησή του παρά τη διεθνή κατακραυγή και την προειδοποίηση των ΗΠΑ να μην προχωρήσει.
Πηγή: cnn.com