Ο Ρίσι Σούνακ κατηγορείται για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος και εξευτελισμό της στρατηγικής της κυβέρνησής του για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, αφού ναύλωσε μια δεύτερη ιδιωτική πτήση εντός του Ηνωμένου Βασιλείου σε λιγότερο από μία εβδομάδα.
Ο πρωθυπουργός ταξίδεψε αεροπορικώς για 90 λεπτά με πολεμικό αεροσκάφος της RAF για τη Σκωτία, όπου πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη, κατά την οποία συνάντησε την πρωθυπουργό Νικόλα Στέρτζεον και ανακοίνωσε το άνοιγμα δύο νέων λιμανιών χωρίς δασμούς.
Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο Ιβερνές, προτού ο Σούνακ μεταβεί στο γειτονικό Λιμάνι του Κρόματρι Φερθ όπου ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός πράσινου λιμανιού χωρίς δασμούς. Έπειτα επέστρεψε στη Ντάουνινγκ Στριτ το απόγευμα της Παρασκευής.
Το ταξίδι μετ’ επιστροφής λίγες ημέρες αφού ο Σούνακ είχε χρησιμοποιήσει ένα ακόμη αεροπλάνο της RAF για μια πτήση 200 μιλίων μέχρι το Λιντς, αποτέλεσε αφορμή για τους Εργατικούς να τον κατηγορήσουν πως έχει αποκτήσει «μια ακριβή συνήθεια να βολτάρει με ιδιωτικές πτήσεις που πληρώνουν οι φορολογούμενοι».
Η Άντζελα Ράινερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, είπε πως ο πρωθυπουργός όφειλε να εξηγήσει γιατί «θεώρησε σκόπιμο να ναυλώσει ένα αεροπλάνο κρίσιμης σημασίας για την εθνική ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου και να γελοιοποιήσει τη στρατηγική “μηδενικής χρήσης αεροσκαφών” της ίδιας του της κυβέρνησης, γεγονός που εκθέτει έναν απελπιστικά εκτός πραγματικότητας πρωθυπουργό που αφήνει τον λαό να πληρώσει το τίμημα της έλλειψης ορθής κρίσης από πλευράς του και της σπάταλης και ρυπογόνας συμπεριφοράς του».
Η Ράινερ κατηγόρησε τους Συντηρητικούς για κατασπατάληση χρημάτων των φορολογουμένων με «ανέμελη αδιαφορία», και δεσμεύτηκε πως οι Εργατικοί θα το διαχειριστούν «με τον προσήκοντα σεβασμό».
Κριτική για το κόστος της πτήσης άσκησαν επίσης οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες. Η Ντέζι Κούπερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, είπε πως το κόστος μιας τέτοιας πτήσης αποδεικνύει πόσο «εκτός πραγματικότητας» είναι ο Σουνακ.
«Τι έχει να πει σε όσους εργάζονται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, και οι οποίοι δεν είχαν την επιλογή να ταξιδέψουν με ιδιωτικά αεροσκάφη για τις δουλειές τους όταν η κυβέρνησή του απέτυχε να ματαιώσει τις απεργίες;», είπε η Κούπερ.
Το γραφείο του πρωθυπουργού υπερασπίστηκε την επιλογή του να ταξιδέψει αεροπορικώς αντί με αυτοκίνητο ή με τρένο.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του δήλωσε πως οι αποφάσεις για τις μετακινήσεις του πρωθυπουργού βασίζονται «στη βέλτιστη χρήση του χρόνου του και των χρημάτων των φορολογουμένων».
«Σε αυτή την περίσταση το ταξίδι του με αεροπλάνο του επέτρεψε να πραγματοποιήσει τη συνάντηση με τη Σκωτσέζα πρωθυπουργό και γνωρίζετε ήδη τις άλλες συναντήσεις του. Λαμβάνουμε πάντοτε υπ’ όψιν μας τα (περιβαλλοντικά) ζητήματα όταν αποφασίζουμε για τις μετακινήσεις του πρωθυπουργού. Σας δείχνω τι κατόρθωσε να κάνει χθες βράδυ στη Σκωτία».
Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης θεωρεί πως είναι λάθος οι υπουργοί να ταξιδεύουν με ιδιωτικές πτήσεις στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της YouGov σε 4.950 ερωτώμενους.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 77% των Βρετανών πιστεύουν πως κάτι τέτοιο είναι ανάρμοστο, με μόλις το 16% να το θεωρούν αποδεκτό. Μεταξύ των ψηφοφόρων των Συντηρητικών, το 76% διαφωνούν με την ιδέα, ενώ το 23% τάσσονται υπέρ της.
Με πληροφορίες από The Guardian