«Βράζει» και καίγεται κυριολεκτικά η Ευρώπη με τις θερμοκρασίες στη Νότια Ευρώπη (π.χ. Γαλλία) να φτάνει τους 47 βαθμούς και στα βόρεια Βόρεια τους 39.
Πρόκειται για το δεύτερο τέτοιο φαινόμενο σχεδόν μέσα σε ένα μήνα στην Ευρώπη, που έχει προκαλέσει πυρκαγιές στην ιβηρική χερσόνησο και τη Γαλλία.
Το γεγονός ότι καταγράφονται ολοένα και περισσότερα κύματα καύσωνα είναι άμεσο αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας στον πλανήτη, σύμφωνα με επιστήμονες.
Στην Βρετανία, οι 38,1 βαθμούς Κελσίου (100,9 Φαρενάιτ) στο Σάφολκ της ανατολικής Αγγλίας, ήαν το ρεκόρ του έτους και η τρίτη πιο ζεστή ημέρα του χρόνου στα χρονικά.
Η Ιρλανδία είχε 33 βαθμούς Κελσίου — η υψηλότερη θερμοκρασία από το 1887 στο Δουβλίνο— ενώ στο Βέλγιο, για δεύτερη ημέρα, ο υδράργυρος εκτοξεύτηκε στους 40 βαθμούς Κελσίου και άνω. Σε ορισμένες περιοχές όπως η πόλη Φλερί (Fleurus) στην Βαλλονία, οι Αρχές μοίρασαν ανεμιστηράκια στους πολίτες, ενώ στον ζωολογικό κήπο της Αμβέρσας δρόσισαν τα ζώα με παγωμένες λιχουδιές.
Χτες, ο διάδρομος προσγείωσης του αεροδρομίου του Λούτον έκλεισε λόγω ενός "ελαττώματος επιφανείας" από τη ζέστη τη Δευτέρα, καθώς η Ουαλία κατέγραψε την πιο καυτή ημέρα στην ιστορία της.
Με ακραίες θερμοκρασίες που έφτασαν ως και τους 47 βαθμούς Κελσίου στην Ιβηρική, κι ενώ ήδη στη Γαλλία μιλούν για καύσωνα «Αποκάλυψης», ερευνητές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσαν ότι σχεδόν το μισό -ποσοστό 46%- της επικράτειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι σε πρωτοφανή επίπεδα ξηρασίας.
Στην Ισπανία, η φωτιά που έκαιγε στη βορειοδυτική επαρχία Ζαμόρα στοίχισε τη ζωή σε έναν 69χρονο βοσκό, ενώ είχε ήδη υποκύψει πυροσβέστης. Στον απολογισμό προστέθηκε και πενηντάχρονος που κατέληξε από θερμοπληξία στη Μαδρίτη.
Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα επιβάτης τρένου απαθαντίζει τον πύρινο εφιάλτη που κύκλωσε αμαξοστοιχία, ενώ διερχόταν από τη Ζαμόρα προερχόμενη από τη Μαδρίτη.
Οι αρχές ανέφεραν περίπου 30 πυρκαγιές που εξακολουθούν να μαίνονται από τα νότια έως τη Γαλικία στα βορειοδυτικά, έχοντας καταστρέψει πάνω από 11.000 στρέμματα γης.
Περιοχή μήκους εννέα χιλιομέτρων (5,5 μίλια) και πλάτους οκτώ χιλιομέτρων εξακολουθούσε να φλέγεται κοντά στον Dune de Pilat της Γαλλίας, τον ψηλότερο αμμόλοφο της Ευρώπης, μετατρέποντας γραφικά τοπία, δημοφιλή κάμπινγκ και παρθένες παραλίες σε στάχτη.
Ο καπνός είναι τοξικός», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής. Συνολικά 16.000 τουρίστες και 24.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν.
Οι πυροσβέστες στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας εξακολουθούν να δίνουν μάχη επί έξι ημέρες, σε δύο μέτωπα.
Υψηλό του 1949 ξεπέρασε το θερμόμετρο
Το Saint-Brieuc, στην ακτή της Μάγχης, έφτασε τους 39,5 βαθμούς Κελσίου ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 38,1 Κελσίου και η δυτική πόλη της Νάντης κατέγραψε 42 βαθμούς Κελσίου, ξεπερνώντας το υψηλό δεκαετιών των 40,3 Κελσίου, που σημειώθηκε το 1949.
Στη βορειοδυτική περιοχή της Βρετάνης, το λιμάνι της Βρέστης στον Ατλαντικό χτύπησε τους 39,3 βαθμούς τη Δευτέρα — άλλο ένα ρεκόρ.
Δύο νεκροί στην Πορτογαλία
Η θερμοκρασία για πρώτη φορά από τις 8 Ιουλίου, δεν ξεπέρασετους 40 βαθμούς. Οι πυρκαγιές ωστόσο προκάλεσαν δύο θανάτους, 60 τραυματίες ενώ άφησαν 120-150.000 στρέμματα καμένου δάσους.
Η θερμοκρασία στη Μεγάλη Βρετανία μπορεί να ξεπεράσει σήμερα τους 40 βαθμούς Κελσίου
Η θερμοκρασία μπορεί να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου σήμερα στη Μεγάλη Βρετανία, για πρώτη φορά στη χώρα, λόγω του καύσωνα που πλήττει στη δυτική Ευρώπη.
Αυτή η ακραία ζέστη, που καταγράφεται επίσης στη Γαλλία, πλήττει ιδιαίτερα τώρα τη Μεγάλη Βρετανία, όπου ο υδράργυρος αναμένεται να ξεπεράσει σήμερα το όριο των 40 βαθμών. Το ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στη Βρετανία καταγράφηκε στις 25 Ιουλίου 2019, με 38,7 βαθμούς στο Κέμπριτζ.
Ήδη χθες, στο ανατολικό τμήμα της Αγγλίας το θερμόμετρο έδειξε 38,1 βαθμούς Κελσίου, η υψηλότερη θερμοκρασία αυτής της χρονιάς, και η τρίτη υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ουαλία κατέγραψε το δικό της ρεκόρ με 37,1 βαθμούς και στο Λονδίνο, η θερμοκρασία ανέβηκε στους 37,5.
Για πρώτη φορά, οι αρμόδιες αρχές της Βρετανίας εξέδωσαν προειδοποίηση 4ης βαθμίδας, το υψηλότερο επίπεδο που αντιστοιχεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προειδοποιώντας τους πολίτες για τους κινδύνους της ζέστης. Ορισμένα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, ενώ σημαντικά προβλήματα αναμένονται και στις μεταφορές.
Στη γειτονική Ιρλανδία, χθες στο Δουβλίνο η θερμοκρασία έφθασε τους 33 βαθμούς, η υψηλότερη από το 1887.
Η Ολλανδία είχε χθες τη πιο ζεστή ημέρα από την αρχή της χρονιάς, με τη θερμοκρασία να φθάνει τους 35,4 βαθμούς στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας. Σήμερα οι θερμοκρασία μπορεί να φθάσουν τους 39 βαθμούς στο νότιο και το κεντρικό τμήμα της χώρας, πλησιάζοντας το εθνικό ρεκόρ (40,7 βαθμοί στις 25 Ιουλίου 2019).
Στη Γαλλία, ύστερα από τα ρεκόρ ζέστης που καταγράφηκαν χθες, η θερμοκρασία αναμένεται να υποχωρήσει σήμερα στην πλευρά του Ατλαντικού και ο καύσωνας προβλέπεται να κινηθεί προς το ανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία. Ωστόσο, η Γαλλία συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με δύο μεγάλες πυρκαγιές στην περιοχή του Μπορντό, που έχουν καταστρέψει 170.000 στρέμματα δάσους. Σε αυτές τις περιοχές, 16.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν χθες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, την ώρα που η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 40 βαθμούς Κελσίου, ανεβάζοντας τον αριθμό των κατοίκων που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους σε 32.000 σε έξι ημέρες.
Στην Ισπανία, επικρατεί αποπνικτική ζέστη εδώ και πάνω από μία εβδομάδα, κάτι που έχει προκαλέσει πολλές πυρκαγιές, καταστρέφοντας μεγάλες εκτάσεις γης. Χθες, σχεδόν το σύνολο της χώρας παρέμεινε σε κατάσταση «υψηλού κινδύνου» για πυρκαγιά.