Ήταν η ώρα που ο πλανήτης κρατούσε την ανάσα του: Πύραυλος είχε πέσει στο έδαφος της Πολωνίας, χώρας – μέλους του ΝΑΤΟ. Η πρώτη πληροφόρηση έδειχνε πως επρόκειτο για ρωσικό πύραυλο.
Αρκετές ώρες αργότερα, οι ενδελεχείς έρευνες συνεχίζονται, αλλά το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ίδια η Πολωνία εμφανίζονται να συμφωνούν πως δεν επρόκειτο για ρωσικό πύραυλο, αλλά μάλλον για ουκρανικό αντιαεροπορικόm έναν παλιό S-300.
Όπως και να’ χει, φαίνεται πως έχει σημάνει λήξη συναγερμού. Όμως, ο τρόπος με τον οποίο οι διάφορες χώρες αντέδρασαν στο περιστατικό πριν γίνουν γνωστά τα δεδομένα ήταν αποκαλυπτικός.
Η Ουκρανία έσπευσε να κατηγορήσει τη Ρωσία.
Ο Πρόεδρος Ζελένσκι χαρακτήρισε το ανησυχητικό περιστατικό ως “μια ρωσική πυραυλική επίθεση στη συλλογική ασφάλεια” και ως εκ τούτου “μια πολύ σημαντική κλιμάκωση”.
Ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα είπε ότι ήταν «θεωρία συνωμοσίας» να υπονοεί κανείς ότι οι πύραυλοι αποτελούν μέρος της ουκρανικής αεροπορικής άμυνας. Αυτοί οι ισχυρισμοί για ευθύνη της Ρωσίας στη συνέχεια φαίνονται αβάσιμοι.
Αυτού του είδους η ρητορική του Κιέβου αρχίζει να εξαντλεί την υπομονή ορισμένων δυτικών διπλωματών, αναφέρει o διπλωματικός συντάκτης το BBC, James Landale. Φοβούνται ότι η κατά καιρούς μαξιμαλιστική γλώσσα και οι απαιτήσεις του Κιέβου κινδυνεύουν να ενισχύσουν τη λεγόμενη «κόπωση της Ουκρανίας» μεταξύ των συμμάχων.
Τα κράτη της Βαλτικής στην πρώτη γραμμή με τη Ρωσία έσπευσαν να ζητήσουν τη συλλογική άμυνα του ΝΑΤΟ.
Ο Πρόεδρος της Λιθουανίας Gitanas Nauseda έγραψε στο Twitter:
«Κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ πρέπει να υπερασπιστεί!».
Όμως κι άλλοι αξιωματούχοι από τις χώρες της Βαλτικής είπαν ότι το περιστατικό επιβάλει ακόμη μεγαλύτερη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία.
Ο υπουργός Άμυνας της Λετονίας, Άρτις Πάμπρικς, πρότεινε το ΝΑΤΟ να παράσχει περισσότερη αεράμυνα προς στην Πολωνία καθώς και σε “μέρος του εδάφους της Ουκρανίας”.
Ο Κάγια Κάλλας, πρωθυπουργός της Εσθονίας, είπε ότι η Δύση θα πρέπει να παράσχει στην Ουκρανία περισσότερη στρατιωτική, ανθρωπιστική και οικονομική υποστήριξη.
Σε άλλο μήκος κύματος οι ΗΠΑ
Αντίθετα, η αρχική απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες ήταν να ζητήσουν ηρεμία και να περιμένουν την ανάδειξη των γεγονότων.
Ήταν ξεκάθαρη η επιθυμία να αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση που θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια συλλογική στρατιωτική απάντηση του ΝΑΤΟ.
Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν από τους πρώτους που ανέφεραν ότι οι πύραυλοι ήταν μέρος της ουκρανικής αεράμυνας.
Αυτό που δείχνει αυτό το περιστατικό είναι ότι λάθη συμβαίνουν στον πόλεμο.
Ορισμένα από τα πυραυλικά συστήματα που χρησιμοποιούνται είναι παλιά. Δεδομένης της κλίμακας των βομβαρδισμών με πυραύλους, είναι ίσως εκπληκτικό ότι κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει.
Όμως, τα γεγονότα των τελευταίων 24 ωρών υποδηλώνουν ότι εάν ο πόλεμος επεκταθεί και πάλι στο έδαφος του ΝΑΤΟ, η απάντηση μπορεί να μην είναι τόσο ομοιόμορφη και ενιαία όσο θα περίμεναν ορισμένοι.
Επιτόπιους ελέγχους ζήτησε η Ουκρανία
Η Ουκρανία πάντως επιμένει, αν και σε χαμηλότερους τόνους, και ζητεί πρόσβαση στο σημείο της χθεσινής έκρηξης στην ανατολική Πολωνία, όπως δήλωσε ο Ολέξιι Ντανίλοφ, Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Αμυνας της Ουκρανίας.
Η Ουκρανία ζητεί την διεξαγωγή κοινής έρευνας για το συμβάν με τους εταίρους της και να λάβει γνώση των πληροφοριών στις οποίες βασίσθηκαν τα συμπεράσματα των συμμάχων τους.
Το Κίεβο «είναι απολύτως ανοικτό σε μία ενδελεχή έρευνα της κατάστασης», έγραψε στην επίσημη σελίδα του Συμβουλίου στο Facebook.
Ο Ολέξιι Ντανίλοφ δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία έχει αποδεικτικά στοιχεία για «ρωσικό ίχνος» στην επίθεση και επανέλαβε την κατηγορία του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά της Ρωσίας για «πυραυλική τρομοκρατία».
Ο Ντανίλοφ δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα αποδεικτικά στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε.
Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η έκρηξη στην Πολωνία προκλήθηκε πιθανότατα από πύραυλο της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά η τελική ευθύνη ανήκει στην Ρωσία, αφού αυτή άρχισε τον πόλεμο στην Ουκρανία.