Η κούρσα των όπλων μεταξύ των παγκόσμιων υπερδυνάμεων καλά κρατεί με ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία να «διαφημίζουν» η καθεμία την στρατιωτική της δυνάμη. Αυτό όμως που τρομάζει είναι τα 4 υπερόπλα που διαθέτει στο οπλοστάσιο του ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο "πατέρας όλων των βομβών", το Sarmat, το Terminator και η θύελλα φωτιάς ακόμα δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο πεδίο της μάχης για λογαριασμό της Ρωσίας, και όλοι ελπίζουμε να μην χρειαστούν ποτέ.
1. Ο πατέρας όλων των βομβών
Τον Απρίλιο του 2017 οι ΗΠΑ βομβάρδισαν το στο Αφγανιστάν με την "μητέρα όλων των βομβών", την MOAB, το ισχυρότερο μη πυρηνικό όπλο που διαθέτουν. Τουλάχιστον 36 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν ενώ καταστράφηκαν αποθήκες με όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό, καθώς και αρκετές υπόγειες σήραγγες.
Παρόμοια βόμβα διαθέτει και η Ρωσία, ωστόσο η δική της είναι πολύ πιο ισχυρή. Παρά τον μικρότερο όγκο της, η ODAB έχει τετραπλάσια διατρητική δυνατότητα από την αμερικανική, με την ισχύ της να ισοδυναμεί με 40 τόνους TNT. Επίσης, ο ρωσικός "πατέρας" έχει διπλάσια ακτίνα "δράσης" από την "μητέρα".
Ο σχεδιασμός του ODAB είναι πρωτότυπος. Στο ρύγχος της υπάρχει μια πολύπλοκη ηλεκτρομηχανική συσκευή, που προορίζεται για οπλισμό και ψεκασμό του εκρηκτικού υλικού. Όταν ο μηχανισμός πέσει, τα χημικά απελευθερώνονται με επιβράδυνση. Το αερόλυμα που προκύπτει μετατρέπεται σε μίγμα αερίου-αέρα και στη συνέχεια εκρήγνυται με διακόπτη. Η πίεση ώθησης του ODAB φτάνει τα περίπου 3.000 kPa, δημιουργώντας κενό αέρα στο επίκεντρο της έκρηξης. Χάρη σε αυτό, διαπερνά οτιδήποτε βρεθεί στο δρόμο της, ακόμη και κτίρια.
2. Το Sarmat αντικαθιστά το ηλικιωμένο Satan
Ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος RS-20V Voevoda (SS-18 Satan, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ), είναι ο μεγαλύτερος πύραυλος στον κόσμο. Ζυγίζει περίπου 210 τόνους, μπορεί να ρίξει 10 πυρηνικές κεφαλές 750 κιλοτόνων η καθεμία.
Ο Satan μπορεί να εξοντώσει μια πόλη με το μέγεθος της Μόσχας ή της Νέας Υόρκης.
Αυτός ο πύραυλος, ωστόσο, θεωρείται, γερασμένος και έτσι η Μόσχα τον αντικαθιστά με το Sarmat, ένα ICBM προγραμματισμένο να τεθεί σε χρήση μέχρι το 2021. Θα είναι δύο φορές πιο ελαφρύς και ικανός να μεταφέρει 17 ανεξάρτητες πυρηνικές κεφαλές χωρητικότητας 300 κιλοτόνων η καθεμία.
3. Terminator
Δύο κανόνια 30 mm, καθοδηγούμενα αντιαρματικά βλήματα και πολυβόλα. Όλα αυτά συνδυάζονται με την οδηγική δύναμη του τανκ T-72, μαζί με την οπλική επένδυση και το σασί. Στα τέλη του 2017, το ρωσικό όχημα υποστήριξης θωρηκτών BMPT-72, το οποίο ανεπισήμως ονομάζεται Terminator, θα μπει στο πεδίο της μάχης στη Συρία.
Ο Terminator μπορεί να μετακινηθεί σε ανώμαλο έδαφος με ταχύτητα 60 χλμ/ω, σε διαγώνιες διαδρομές, και να σπάσει ή να περάσει πάνω από τοίχους ύψους 1,5μ. Οι κατευθυνόμενοι πύραυλοί του μπορούν εύκολα να βρουν εχθρικό τανκ σε μια ακτίνα έως 5.000 μέτρων, καθώς και ένα καλά ασφαλισμένο και οχυρωμένο κτίριο. Μπορεί να αντιμετωπίσει ελικόπτερα ενώ τα όπλα του μπορούν να εξουδετερώσουν τον εχθρό σε απόσταση 3 χλμ.
Εκτός από τα κανόνια των 30 mm, ο Terminator είναι εξοπλισμένος με τέσσερις εκτοξευτήρες πυραύλων Shturm-S, καθώς και με ένα νέο πολυβόλο Kord με 2.000 φυσίγγια.
4. Η θύελλα φωτιάς
Ένα άλλο μέλος των νέων φονικών όπλων της Ρωσίας είναι το σύστημα εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών TOS-1 Buratino. Όπως και ο χαρακτήρας του παραμυθιού (η ρωσική εκδοχή του Πινόκιο), το εν λόγω σύστημα μπορεί να βάλει το ρύγχος του σε οποιαδήποτε οπή. Το όχημα βασίζεται στο τανκ T-72. Αντί για βάση όπλου, ωστόσο, διαθέτει 30 σωλήνες (διαμετρήματος 220 χιλιοστών), που είναι ικανοί να εκτοξεύσουν μια θύελλα φωτιάς σε λίγα δευτερόλεπτα. Οι πύραυλοι περιέχουν θερμοβαρικό μίγμα που μπορεί να καταστρέψει μικρά καταφύγια.
Η πραγματική κόλαση όμως αρχίζει στη συνέχεια. Το θερμοβαρικό φορτίο σε κάθε ρουκέτα δημιουργεί ένα "σύννεφο αέρα", που εκρήγνυται, δημιουργώντας θερμοκρασία έως 3.000 βαθμούς Κελσίου, "καταναλώνοντας" όλο το οξυγόνο. Τα πάντα, κτίρια, μηχανήματα, ζώντες οργανισμοί, μέσα στην ακτίνα αυτού του "σύννεφου αέρα", θα καταστραφούν.