Το κόστος μιας κλασικής πίτσας Margherita συνέχισε να αυξάνεται τον Απρίλιο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, αν και ο ρυθμός του πληθωρισμού επιβραδύνθηκε για όλα τα συστατικά της.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται στοιχεία από το Ιταλικό Ινστιτούτο Στατιστικής και το Υπουργείο Οικονομικών, τα συστατικά της πίτσας (αλεύρι, ντομάτες, μοτσαρέλα και ελαιόλαδο) και η ενέργεια για το ψήσιμο της πίτσας αυξήθηκαν κατά 19% τον Απρίλιο, σε σύγκριση με το 2022.
Ωστόσο, οι αυξήσεις των τιμών έχουν επιβραδυνθεί σε σχέση με τον Μάρτιο, αλλά και τον περασμένο Νοέμβριο όταν το κόστος παραγωγής αυξήθηκε πάνω από 30%. Η τιμή της πίτσας συνεχίζει να ξεπερνά τον συνολικό πληθωρισμό, ο οποίος ήταν 8,7% τον περασμένο μήνα.
Το κόστος αγοράς έτοιμης πίτσας αυξήθηκε κατά 7,6% εφέτος, καθιστώντας το σούπερ μάρκετ πιο κερδοφόρα λύση από τη σπιτική πίτσα.
Πηγή: abcnews.al